“PODELI PA VLADAJ”: Da li rudarska kompanija koristi konflikte da destabilizuje Homolje?!

U svetlu prošlogodišnjih događaja na Homolju, situacija je postala zabrinjavajuća za mnoge građane. Sukobi između lokalnih lidera i aktivista eskalirali su do te mere da se čini kako neko manipuliše situacijom radi sopstvenih interesa. Pitanje koje se nameće je: Da li rudarska kompanija koristi ovu nestabilnost da bi ostvarila svoje ciljeve?

Poseta kanadskog ambasadora Žagubici nekoliko dana pre nego što se desio napad na ekološke aktiviste

Safet Pavlović, kontroverzni lokalni lider, bio je u centru pažnje nakon što je snimljen kako preti smrću aktivistima i fizički se sukobljava sa opozicijom. Njegovo ponašanje nije samo pitanje lične odgovornosti, već otvara širu perspektivu o tome ko zaista profitira od ove situacije.

Safet Pavlović je dobio novi mandat uprkos ovim incidentima, što izaziva sumnju da su sile izvan lokalne zajednice uključene u održavanje ovakvog stanja. Rudarska kompanija, koja je već duže vreme zainteresovana za eksploataciju resursa na Homolju, mogla bi biti ključni igrač iza kulisa.

STRATEGIJA PODELI PA VLADAJ

Rudarske kompanije širom sveta često koriste strategiju “podeli pa vladaj” kako bi destabilizovale zajednice koje se protive njihovim projektima. Tako je bilo u Peruu, gde su lokalne zajednice bile podeljene i oslabljene unutrašnjim sukobima, što je omogućilo rudarskim kompanijama da lakše sprovedu svoje planove. Slično se dogodilo i u Indoneziji, gde su rudarske kompanije izazvale konflikte između lokalnih lidera i zajednica, što je rezultiralo slabljenjem otpora.

MANIPULACIJA I DESTABILIZACIJA

Na Homolju, čini se da rudarska kompanija koristi sličnu taktiku. Eskalacija sukoba između Safeta Pavlovića i aktivista ne deluje kao slučajnost. Povećana nestabilnost i podeljenost zajednice direktno idu na ruku onima koji žele da eksploatišu prirodne resurse bez previše otpora.

Foto: Screenshot

Kada su lokalna vlast i aktivisti zauzeti međusobnim sukobima, njihova pažnja je odvraćena od stvarnog problema – rudarskog projekta koji preti da uništi njihov način života. Dok se energija troši na interne konflikte, rudarska kompanija ima priliku da nastavi sa svojim planovima bez značajnijeg nadzora ili protivljenja.

POSLEDICE PO ZAJEDNICU

Posledice ovakve manipulacije mogu biti katastrofalne. Homolje bi moglo da izgubi ne samo svoju prirodnu lepotu i resurse, već i društvenu koheziju koja je ključna za otpor protiv spoljašnjih pritisaka. Zajednica koja je podeljena i u sukobu teško može da se organizuje i efektivno brani svoje interese.

Vreme je da se građani Homolja osveste i prepoznaju pravu pretnju. Sukobi između lokalnih vlasti i aktivista samo koriste onima koji žele da eksploatišu njihovu zemlju. Neophodno je da se narod ujedini i zajedničkim snagama odupre rudarskim projektima koji prete njihovom načinu života. Ukoliko lokalne vlasti ili pojedinci iz ličnih interesa sarađuju s kompanijom, narod mora da se ujedini i nezavisno deluje bez obzirs na to za koga glasa na izborima jer je ovo pitanje opstanka cele zajednice.

Građani Homolja moraju shvatiti da jedinstvo i solidarnost predstavljaju jedini način da se zaštite od spoljašnjih interesa koji žele da iskoriste njihove resurse na štetu lokalne zajednice. Sada je trenutak za akciju, pre nego što bude prekasno.

Autor: dr Milorad Ninković

Dr Milorad Ninković je ugledni sociolog sa specijalizacijom u proučavanju društvenih konflikata i uticaja korporativnih interesa na lokalne zajednice. Sa više od 20 godina iskustva u istraživanju i akademskom radu, dr Ninković je radio na projektima širom sveta, uključujući Južnu Ameriku, Aziju i Evropu. Njegova istraživanja su se fokusirala na strategije manipulacije i destabilizacije koje koriste korporacije kako bi ostvarile svoje ciljeve na račun lokalnog stanovništva.

Dr. Ninković je doktorirao na Univerzitetu u Heidelbergu, gde je i predavao nekoliko godina pre nego što se posvetio terenskom radu. Autor je brojnih naučnih radova i knjiga koje se bave temama korporativnog uticaja na društva i metode otpora lokalnih zajednica. Njegovo stručno znanje i iskustvo čine ga relevantnim glasom u rasvetljavanju kompleksnih odnosa između rudarskih kompanija i zajednica koje su pogođene njihovim delovanjem.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker