PROTEST KOMBI PREVOZNIKA: Država nam uskraćuje pravo na rad! (FOTO)

Oko 150 – 200 vozila prevoznika učestvovalo je u Beogradu u protestnoj vožnji kombi prevoznika, koji traže odlaganje primene, a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji im, kako tvrde, onemogućava da rade.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

“Očekujemo da se u narednih nekoliko dana oglase iz nadležnog ministarstva sa predlozima i rešenjima. Ukoliko se to ne desi organizovaćemo ozbiljnije proteste i vožnje, a ukoliko zatreba i blokade granice”, rekao je predstavnik udruženja kombi prevoznika Branko Petrešević.

On je dodao da je osnovni zahtev udruženja da se odloži primena zakona planirana za 12. februar, kako bi se stvorio prostor za njegovu promenu, pošto smatraju da im uskraćuje ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, a istovremeno odudara od legislative EU.

Najsporniji je Član 96 u kome se, između ostalog, kaže da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjeno vršenje prevoza putnika putničkim vozilom, u koje spada oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

“Potrebne su izmene i nekih drugih članova zakona, kao i uvođenje kategorije minibusa, koja trenutno ne postoji u kategorizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture”, naveo je Petrešević.

Protestna vožnja kombi prevoznika, koji svojim vozilima transportuju putnike u zemlji i inostranstvu, protekla je mirno i organizovano. Kolona kombija je krenula u 10.30 ka centru grada od Kombank arene, gde se i vratila oko 12.50.

Kombi prevoznici traže od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije odlaganje primene tog zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije. Oni upozoravaju da bi, u suprotnom, Srbija mogla rizikovati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koja regulišu ovu problematiku.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Osim toga, kako kažu kombi prevoznici, ta nakaradna rešenja podstiču korupciju i guraju prevoznike u sivu zonu poslovanja, a primenom zakona ne samo da bi bila ugrožena njihova egzistencija već bi to negativno uticalo i na budžet RS, obzirom da bi prestale uplate poreza i doprinosa vozača.

Pomoćnik ministra: Prevoz putnika ne može kombijima

Prevoz putnika kombijima neće biti dozvoljen jer to vozilo spada u putnička vozila, rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Saša Stojanović. On je, povodom štrajka kombi prevoznika, istakao da je “činjenica da se zakon kršio prethodnih 20 godina jer kombi spada u putnička vozila i ne služi za prevoz putnika”.

Screenshot

“Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji će stupiti na snagu 12. februara, nije uveo nikakve novine u odnosu na postojeće propise”, rekao je Stojanović.

Putničko vozilo, prema njegovim rečima, ne može učestvovati u mđumesnom i međunarodnom prevozu jer ta vozila, osim što nemaju tahografe, pa nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača u javnom prevozu, čime se ugrošava bezbednost putnika, nemaju registrovane redovne vožnje niti poseduju međunarodne dozvole, a teško da bi ih i dobili.

“Postojao je 2012. godine vanlinijski prevoz koji se posebno ugovarao, ali je prerastao u linijski i počeo da pretstavlja problem i generiše sivu ekonomiju. Procenjuje se da je šteta od nelegalnog prevoza i sive ekonomije od takvog prevoza oko 55 miliona evra”, rekao je Stojanović.

Screenshot

On je dodao da vlasnici kombija mogu da kupe mini autobuse, koji su veći za nekoliko sedišta, registruju tu delatnost i bave se prevozom.

Stojanović je istakao da je novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju bio na javnoj raspravi i da je udruženje kombi prevoznika koje sada protestuje formirano u avgustu prošle godine i nije ni postojalo kada je donošen zakon.

Dodao je da novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prvi put defniše šta je nelegalan prevoz i uvodi nove mehanizme dokazivanja nelegalnog rada, a kazne su, pred visokih novčanih i oduzimanje vozila.

TPKNEWS/N1

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker