USVOJENA UREDBA: Golubac dobija međunarodno putničko pristanište

Kako navodi Agencija za upravljanje lukama, Vlada Srbije, usvojila je Uredbu o utvrđivanju lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa u Golupcu.

Ovim aktom, međunarodno putničko pristanište u opštini Golubac uređuje se u skladu sa Stategijom razvoja vodnog saobraćaja koja se odnosi na period od 2015. do 2025. godine.

Mapa proglašenih lučkih područja

Prema odluci, lučko područje u Golupcu se prostire na parceli površine 600 metara kvadratnih.

Agencija je, u drugom godišnjem Biltenu objavila mapu do sada proglašenih lučkih područja u Srbiji, kojih ukupno ima devet. To su Apatin, Senta, Bačka Palanka, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Šabac, Pančevo, Smederevo i Prahovo.

Od toga su, u šest gradova takođe i međunarodna putnička pristaništa, a među njima je i Golubac.

Jedan od glavnih ciljeva projekta koji finansira EU predstavlja uspostavljanje vodnog graničnog prelaza trajektom za transport putničkih vozila i ljudi na liniji Nova Moldava – Golubac. Planirani projekt će omogućiti povezivanje Braničevskog Okruga sa opštinom Nova Moldava u jugozapadnom delu Rumunije. Program ima za cilj postizanje održivog društveno-ekonomskog razvoja Rumunije i Srbije u pograničnom području.

Opština Golubac i Nova Moldava završile su planirane radove na rekonstrukciji postojećeg graničnog prelaza Usije-Rumunski grad Nova Moldava čija je vrednost 2,3 miliona evra i njegovo puštanje u funkcijju očekuje se u martu ove godine.

(Sat tv)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker