RASPISAN KONKURS: Ko će biti novi Javni tužilac u Velikom Gradištu i Požarevcu?

Državno veće tužilaca (DVT) raspisalo je oglas za izbor 50 javnih tužilaca u Srbiji, među kojima i za Tužioca za organizovani kriminal i Višeg javnog tužioca u Beogradu, saznaje Tanjug.

Javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funkcije bi trebalo da stupe od prvog januara 2022. godine.

Kandidati mogu svoje prijave da podnesu DVT u roku od 15 dana od dana objave oglasa u „Službenom glasniku Srbije” 30. jula.

Pored Tužioca za organizovani kriminal i Višeg Javnog tužioca u Beogradu, biraće se i glavni tužioci za još 18 viših javnih tužilaštava: u Valjevu, Smederevu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Leskovcu, Negotinu i Prokuplju.

Na ovom oglasu biraće se i glavni tužioci za Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i još 27 osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Smederevu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Bečeju, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Senti, Kragujevcu, Aranđelovcu, Jagodini, Paraćinu, Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Požegi, Požarevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Leskovcu i u Lebanu.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javne tužioce na predlog Vlade bira Narodna skupština na period od šest godina i može biti ponovo biran.

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca, i to sa liste kandidata koju utvrđuje Državno veće tužilaca (DVT). Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon.

Pored propisane dokumentacije, kandidati uz prijavu na konkurs dostavljaju i program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva. Kandidat koji je već nosilac javnotužilačke funkcije ne podnosi dokaze o ispunjenosti uslova za izbor.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker