PROTESTI DEVETI DAN U POŽAREVCU: Samo nek su bašte pune (FOTO)

Za razliku od prethodnog dana ovog puta bilo je nešto više protestanata na devetom protesnom okupljanju u „protestu protiv diktature“.

Stotinak požarevljana prošetali su uobičajnom trasom, ali ovog puta, početak šetnje uživo u svojoj centralnoj informativnoj emisiji u 19 časova, propratile su kamere TV N1. Ova televizija je napravila i prilog u kojem je izjavu dao Filip Božilović, protestant kome su prethodnog dana upućene ozbiljne pretnje. Inače, svih ovih dana protesta kamere TV N1 su bile prve i jedine, koje su snimile i emitovale protesna okupljanja požarevljanja, jer je u Požarevcu zavladao, gotovo, potpun medijske mrak. O ovim protestima građani Požarevca mogu da se informišu jedino preko društvenih mreža i nekoliko medija, mahom elektronskih portala. Proteste redovno prate požarevački radio BOOM93 i portali: „ E-Braničevo, Topolovnik NEWS, a od štampanih medija, jedino, dnevni list Danas.

N1 na licu mesta

Za ovaj protesni skup napravljen je i novi, veliki transparent, na kome je pisalo: „samo nek su bašte pune“, očigledna aluzija na požarevljane koje iz udobnih stolica, uz piće, iz mnogobrojnih kafiča koji se nalaze u blizini mesta gde se odvija protest, daju „podršku“ demostrantima. Taj transparent našao se na čelu kolone koja je išla u protesnu šetnju.

Novi transparent

Primećeno je da je, bilbord sa Vučićevim predizbornim plakatom, gde su demostranti dan ranije u svom perfomansu sahranili „botovski“ sendvič, prelepljen novim sadržajem. Sada na njemu, umesto Vučića, stoji reklama za kozmetički salon.

Uklanjanje Vučićevog plakata

Uočili smo jedan par, da svakog dana pre početka zvanične šetnje,duvajući u pištaljke sa transparentima u rukama, naprave desetak krugova oko kružnog toka. Naime, radi se o prekaljenom protestantu još od devedesetih godina minulog veka, Darku Miloševiću, koji sa suprugom Violetom, to ritualno radi. – To je naš vid protesta, jer smo „matori“ za onu dugačku šetnju u kojoj učestvuju mahom mladi. Šalim se, mi se na taj način pripremamomo za onu glavnu šetnju u kojoj redovno učestvujemo, i to je jedan naš mali ritual -, priča Milošević,dok sa svojom suprugom završava „predšetnju“.

Darko Milošević sa suprugom Violetom

Pre početka šetnje, moglo je da dođe do incidenta kada je jedan tamnoputi biciklista došao na mesto okupljanja protestanata upitao zašto se tu skupljaju i protestuju, kada je Vučić zasluženo pobedio, jer je, kako je rekao, jedini koji se zalaže za Srbiju tako što otvara fabrike, zapošljava građane, povećava plate i penzije, bori se sa međunarodnom zajednicom koja nas ucenjuje i pritiska… Srećom, oni na te provokacije nisu reagovali, već su ga ignorisali. Jedina reakcije na njegove opaske bila je pojačana buka koju su izazvali duvajući jače u svoja „duvačka“ oružja. Nakon toga „provokator“ se bez reči udaljio.

Biciklista provocira okupljene

Inače, noseći novi transparent “Samo nek’ su bašte pune” mladi i ostali građani krenuli su sa Trga oslobođenja u protestnu šetnju, od koje ne odustaju. Sama šetnja odvijala se već ustaljenom trasom  preko Tabačke Čaršije, Trga Radomira Vujovića, Kosovskom, Svetosavskom do pijace i kroz Moše Pijade i Tabačku do mesta okupljanja.

Svaki put sa novim performansom mladi iskazuju nezadovoljstvo protiv izbornih rezultata i medijskog mraka. U zahtevima traže fer izbore, slobodu medija, smenu čelnika Radio-televizije Srbije i smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije i Republičke izborne komisije.

Najmlađi protestant

Ovog puta sa performansom “Padni mi na grudi” mladi su ismejali jučerašnju scenu na ponovljenim izborima za predsednika na 8 biračkih mesta u Srbiji.

Protesti se na istom mestu i u isto vreme, nastavljaju i sutra, poručili su organizatori.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker