VELIKO GRADIŠTE PLIVALO ZA ČASNI KRST: 14 mladića i 2 devojke uz blagoslov hrabro skočilo u ledeni Dunav! (FOTO/VIDEO)

U organizacije Crkve Svetog arhangela Gavrila u Velikom Gradištu, danas je održano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Širom Srbije danas su, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, organizovana tradicionalna plivanja za časni krst, a u Velikom Gradištu nadmetalo se na Dunavskom keju.

Foto: TOVG

Na Dunavskom keju u Velikom Gradištu okupilo se mnogo ljudi da podrži i ohrabri učesnike ovog zanimljivog takmičenja.

Foto: TOVG

U konkurenciji od 16 učesnika, među kojima su se našle i dve žene, ovogodišnji pobednik bio je Dušan Nikolić iz Rama. Dušanu je pripao časni krst a najuspešniji mladić nagrađen je i dukatom koji mu je uručila direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović. Po završetku plivanja, gradjani su se okupili u porti crkve gde se uz liturgiju osveštala Bogojavljenska voda.

Foto: TOVG

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

Foto: TOVG

Tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Svake godine plivanje za Časni krst privlači sve veći broj kako učesnika, tako i posmatrača. Svi bi želeli da odaju počast najhrabrijima koji su danas plivali na temperaturi od oko 5 stepeni.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker