PRIPREME ZA VELIKU ČISTKU: Darko Pajkić novi načelnik Policijske uprave u Požarevcu

Kao što je naš portal nagovestio pre mesec dana, Policijska uprava u Požarevcu je dobila novog načelnika koji je stupio na dužnost od 1. januara 2022.

Foto: Ilustracija/D.N.

Kako je potvrđeno za portal tpknews.com, novi načelnik Policijske uprave Požarevac je Darko Pajkić iz Topolovnika koji je prethodno do 31. decembra 2021. bio načelnik Policijske stanice u Velikom Gradištu.

Pajkić je funkciju preuzeo od pukovnika Aleksandra Vasilijevića koji je obavljao dužnost načelnika Policijske uprave u Požarevcu od kraja 2020. godine.

Kako saznajemo, dolaskom novog načelnika na čelo Policijske uprave Požarevac, nastaviće se čišćenje kadrova bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića i požarevačkog klana Hrkalović.

Prema našim saznanjima, narednih dana počeće pripreme za velike čistke, a prvi na udaru biće najveće kriminalne glave u Braničevskom okrugu od političara, prljavih policajaca pa čak i pojedinih ljudi iz pravosuđa.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

18 Komentari

  1. Daj Bože da krene čistka kriminalaca u našem regionu! Kriminalci nam vode opštine, odlučuju o sudskim presudama, radnim mestima, jednostavno su nam uzeli državu. Nikada ovako nisu bili obezvređeni domaćini, pošteni i školovani ljudi. Puna podrška načelniku Pajkiću ako ima nameru da se iskreno posveti stvaranju pravne države pred kojom svi imaju ista prava ali i obaveze poštovanja reda i zakona.

  2. U Kucevu ima zrelih za privodjenje pred lice pravde otprilike za jedan autobus na celu sa janosevicem i perisicem koji su glavni organizatori svega necasnog u Kucevu

  3. Požarevac u zagrljaju prljavih političara i lokalnih šerifa!!!

    Pokvarenost, sramota i loši đaci vladaju!!!

    Grad Požarevac je rukama prljavih političara i lokalnih šerifa. Korupcija im je vrlina i najslađa veština. Vrtoglavo su se bogatili, do juče su bili sitni trgovci, mešetari, loši đaci sa kupljenim diplomama, a sada su poznate gradske face i vladari grada Požarevca.

    Kada se godinama urušavaju institucije, dobijamo pretpolitičko društvo i današnju mračnu sliku Požarevca. U pravosuđu se ništa nije promenilo od 90 – ih, sve je ostalo isto, čak je za nijansu i gora situacija. Pojedini tužioci su izabrani sa slabim biografijama, zapošljavaju se tatini i mamini sinovi i ćerke. Ovakvo pravosuđe je neodrživo, za karijerno napredovanje više nije bitna stručnost i posvećenost već poltronstvo, političke i prijateljske veze. Jednostavno, to nije održivo i mora da se menja. Srećom, uvek postoji ravnoteža u životu, jer postoje tužioci i sudije od integriteta, morala i stručnosti.

    U požarevačkoj policiji, unapređuju sekretarice u analitičare, a pomoćne radnike u operativce UKP- a. Došla su neka naopaka vremena, menjaju se načelnici na par godina, većinom u službi napreduju policijski službenici koji su bliski naprednjacima, a za rezultate ih niko ne pita.

    Aleksandar Vasilijević, načelnik PU Požarevac prezentovao je 1. decembra 2021. godine rad policije na sednici Saveta braničevskog upravnog okruga uz lupkanje čaša, flaša i tanjira u kafani „Vila Jelena” kod poznatog Gorana Janićijevića zvanog Čeda Ema koji je i te kako poznat istražnim organima, hapšen nekoliko puta, a ima nekoliko svojih predmeta u Osnovnom javnom tužilaštvu Požarevac.

    Veruje se da Vasilijević nije bio dobro obavešten kada je držao svoju prezentaciju u kafani Čede Eme. Sada se azbuka svela u kriminalističkoj policiji, između ostalog, na čvrste momke poput, Gorana Mitića i Vojina Popovića. Goran Mitić je bio dobar kao operativac, ali sada se ne snalazi baš najbolje u ulozi šefa opšteg kriminala, njegov mentor je bio Petar Nedeljković zvani Lambada, a srčani Vojin Popović je prešao put od pomoćnog radnika do inspektora UKP – a.

    Nije lako bilo, stepenik po stepenik, malo se grlio sa gradonačelnikom, sklopile se kockice, kažu kolege. Njihova zapažena akcija je bila na protestima održanim 04. decembra 2021. godine, gde su „izuzetnim opažanjem” slikali učesnike protesta.

    Svaki grad ima svog junaka iz SNS koji je uspeo da se bez škole, zvanja, zaštićen od istražnih organa, obogati zahvaljujući ovom zlom dobu. Nadvladali su nepismeni, beskrajno zli, pokvareni i nemoralni ljudi. Posledica ove vlasti su Dragan Krstić kontroverzni biznismen i Dane Hrkalović.

    U vreme državne sekretarke Dijane Hrkalović, preko njenog oca, Dragan Krstić je u Požarevcu bio najjači. On i Dane Hrkalović su se toliko osilili da su čak pravili spiskove za hapšenje,između ostalog na tom spisku je bio i jedan poznati požarevački advokat. Dane Hrkalović ima nekoliko krivičnih prijava za razne mahinacije sa svim dokazima u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Više javno tužilaštvo u Kraljevu. Vedrili su i oblačili ova dva ugledna naprednjaka i preko rasnih poslovnih kombinacija stvarali bogatstvo. Krstićevi verni saradnici su Nenad Marković direktor PD Autransport, Zlatko Aranđelović penzionisani pripadnik BIA, Ljubiša Petrović penzionisani inspektor UKP i Milan Smiljić pripadnik BIA koji svakodnevno informiše Krstića.

    Dragan Krstić i Zlatko Aranđelović nekadašnji načelnik BIA u Požarevcu koji je devedesetih godina, terao svoje operativce da se učlane u SPS, a sada je istaknuti naprednjak koji skuplja sigurne glasove za naprednu stranku i ide na mitinge. Njih dvojica sarađuju još u vreme 90 ih, jer je Krstić oduvek voleo da cinkari za policiju i BIA- u.

    Povezanost između Dragana Krstića, Zlatka Aranđelovića, pa i Ljubiše Petrovića je čvrsta i traje decenijama. Dragan Krstić je prolazio razna iskušenja i prepreke u životu koje su bile na ivici zakona, pa ga je muka naterala ili sudbina da bude blizak sa nekadašnjim tužiocima u Višem javnom tužilaštvu Požarevac, Draganom Petrovićem i Mitom Krstevim. Mada, postoji i ona izreka „Što imaš više pravih prijatelja to si bogatiji, odnosno zaštićeniji”. U poslovnom svetu je jako uspešan, radiće kao podizvođač na izgradnji puta Požarevac – Golubac, jer je povezan sa firmama Zvonka Veselinovića. Inače, kao gazda u svojoj firmi „LDS” ponaša se prema svojim radnicima jako loše, napuštaju ga kvalitetni majstori i beže od njega, nekim radnicima je ostao dužan plate.

    Njegov uspešni kum Nenad Marković, direktor Privrednog društva Autotransport koje je u velikim finansijskim dugovima jer je preduzeće izgubilo mnoge ugovore i javne nabavke. Krstić, poslednje tri godine na volšeban način dobija poslove u kostolačkom EPS – u, i može se slobodno reći da su se crtali tenderi za njegov konzorcijum. Sve su to namešteni poslovi za određene firme koje su tesno povezane sa direktorom Miloradom Grčićem i bliske vladajućem režimu. Na delu je politička korupcija na najvišem nivou, gde se narodne pare preko tendera prelivaju u lične i stranačke džepove, a svi ostali koji su na drugoj strani, koji konkurišu za posao moraju da odustanu i povuku svoje ponude, milom ili silom.

    Promene u požarevačkom SNS. Vučić imenovao Miodraga Stepanovića za poverenika u lokalnom odboru.

    Posle postavljenja ljutog naprednjaka Miodraga Stepanovića ništa više neće biti isto. Odlukom Vučića, Stepanović je imenovan za poverenika koji će od sada zakazivati i predsedavati sastancima lokalnog odbora. Ovim potezom je svima jasno da je mladi inženjer iz Klenovnika sklonjen u drugi plan, jer očigledno nisu bili zadovoljni njegovim radom i veruje se da će Miodrag Stepanović uneti novu energiju, poboljšati rad partije, javnih preduzeća, grada Požarevca i Kostolca.

    Saša Pavlović je, poslednjih godinu dana bio veoma uspešan da zapošljava svoje rođake, kumove i prijatelje u EPS, a da ne govorimo o nepotizmu u Kostolcu. Njegova sestra Jelena Šamanc je direktor Kulturno – sportskog centra Kostolac, Aleksandar zet je odbornik u gradskoj opštini Kostolac, kum Jovan Savić, takođe je odbornik i zaposlio ga je u EPS. I da ne nabrajamo ostale rođake i prijatelje. Supruga Ana Pavlović je avanzovala u Tehničkoj školi na bolje radno mesto i sa većom platom. Njegov „brat sa tri srca” kako ga Pavlović potpisuje na svojim fotografijama je Zoran Janković zvani Pasulj, nemirnog duha, nekadašnji policajac u Policijskoj stanici Kostolac, a nakon toga preko SPS – a prelazi za visokopozicioniranog magacionera u Žandarmeriji, inače, jača strana mu je spletkarenje i hvali se po čaršiji kako ima ljude na jakim pozicijama u Beogradu. Janković je preko „svog brata” Saše Pavlovića mnoge zaposlio u EPS, između ostalog, svoju rođaku Katicu Kostić koja je radila u gradskoj opštini Kostolac, prebacio je pre tri meseca u EPS. Pored Zorana Jankovića, gradonačelnik ima još „braću sa tri srca”, pre svega iz BIA i policijske inspektore sa kojima se redovno druži.

    Dosadašnje vreme i brojke su pokazale da gradonačelnik Saša Pavlović sa svojim timom, odnosno članovima gradskog veća vode ovaj grad u pogrešnom smeru, i da su nesposobni, nestručni i neodgovorni, jer im je realizacija budžeta za devet meseci bila 45 odsto, a realizacija kapitalnih investicija samo 23 odsto. Nesumnjivo je da su oni najodgovorniji za ovako lošu realizaciju budžeta.

    Najbolje bi bilo da pokupe svoje pinkle i da se povuku što pre, jer postoji bojaznost, ako ostanu u ovom sastavu do lokalnih izbora, napraviće još veću štetu gradu Požarevcu koji sve više propada ekonomski, ekološki i infrastrukturno. Nema kraja njihovoj gramzivosti, prema nacrtu budžeta grada Požarevca za 2022. godinu, troškovi gradonačelnika uvećani su za 4 miliona, a Skupština grada za 5 miliona. Javna nabavka za ugradnju led rasvete trebala je još početkom prošle godine da bude raspisana. Zašto se ovoliko odugovlači, postavlja se pitanje?

    Da li nečiji školski drug treba da dobije posao ili čeka se ko će veću proviziju da udeli? Korupcija je na svakom koraku, firma Trans kop d.o.o. Požarevac je preko nabavki dobila poslove u vrednosti oko 170 miliona dinara, koja ima negativne reference od svojih saradnika i ta ista firma poseduje asfaltnu bazu, bez dozvole i studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

    Njegov otac Dragan Pavlović poslednjih godina vrlo uspešno trguje ugljem. Udruženje penzionera grada Požarevca koje zastupa Milorad Jovanović već nekoliko meseci odbija da dostavi Povereniku za informacije od javnog značaja traženu informaciju o firmama koje su dobile ugovore za prevoz uglja i to bez raspisivanja javnog poziva, navodno protiv Milorada Jovanovića je Policijska uprava Požarevac podnela krivičnu prijavu 2017. godine VJT Požarevac zbog neovlašćene trgovine ugljem. Zlatno doba za Dragana Pavlovića su poslednje tri godine, jer je dobio najveću kvotu za prevoz uglja. U prethodnom periodu, meštani sela Bradarac, Maruljevac i Bubušinac, ne mogu da dobiju uplaćeni ugalj dok im ne doveze kamion registarske tablice PO 072 ŠA plave boje, navodno u vlasništvu Dragana Pavlovića.

    Lokalni šerif koji ruši graditeljsko nasleđe grada Požarevca, gradi solitere gde mu se prohte, zbog njegovih megalomanskih planova i želja, gradska uprava menja plan generalne regulacije da bi gradio višespratnice u Požarevcu.

    Krenuo je iz sela Šapine sa jednim stovarištem, a sada je milijarder, ugledni domaćin i biznismen, Radiša Živanović Madžar „ Evrotrgovina”. Objekat na k.p. 1244 Stari korzo, Drinska br. 24 je srušio do temelja koji je bio arhitektonskog i urbanog nasleđa, dela starog gradskog jezgra Požarevca da bi sagradio novi objekat sa nekoliko lokala.

    Nekadašnja zgrada „Žitostiga” u ulici Lole Ribara sa 695 kvadratnih metara u samom centru grada i procenjenom vrednošću od 61.287.749,42 dinara je prodata njemu za 33.000.000,00 dinara. On je taj objekat, takođe, srušio do temelja i izgradiće novi objekat sa jednom etažom više u odnosu na staru direkciju „Žitostiga”.

  4. Gospodine Glišić, svaka vam čast na opširnom izlaganju. Fali još nekoliko imena iz tužilaštva, sudstva, policije i Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala koji na sve načine zataškavanju razne afere u celom regionu. No i za njih postoje dokazi o dostavljenoj im dokumentaciji koju su strpali u fioke ili uništili. Jednom mora proći ovo bezvlašće.

  5. 😀 Svaki PRAVI policajac u Srbiji
    ZAKLET je samo njenim gradjanima ,državi,Ustavu i Zakonima .
    A Sve ostalo…..sikter …😀
    Inače nije dostojan tog Grba koji nosi na grudima ili u džepu na službenoj.
    I običan je bedni i jadni miš.😀
    Uzgred, svi znamo da se gradi brza saobraćajnica Pozarevac- Veliko Garadište -Volubsc.
    I TREBA DA SE GRADI DO GOLUPCA
    jer je regionalno važna,potrebna za najbržu i najlakšu turističku dostupnost celog tog našeg prelepog Dunavskog priobalja…
    A ZA ONE KOJI SU CRTALI DALJE
    OD GOLUPCA
    PREKO DONJEG MILANOVCA DO KLADOVA MAGISTRALU SA 4 SAOBRACAJNE TRAKE I PROGLASILE JE ZA PRIORITET,
    KROZ:
    1) Najveću klisuru u Evropi (Đerdapsku) gde su na meter sa obe strane ili Dunav ili stene;
    2) Najstrožije zastićeni prostor najvećeg Nacionalnog parka Rep.Srbije,,Đerdap,, ;
    3) Jedini UNESCO Geoglobal park u Fep.Srbiji i ovom delu Evrope;
    4) Prostor u kome na približno 120 km tog suludog faraonskog ,,drumskog koridora,, od Golupca do Kladova on prolazi samo pored malenog Donjeg Milanovca i još 4 minijaturna sela,a treba da košta gradjane Srbije kao 5 metroa ili 10 normalnih takvih brzih magistrala iste dužine ,a uz to je i MEĐUNARODNO SAOBRAĆAJNO POTPUNO BEZVREDAN…..;
    5.) Koji kao nepremostiva fizička prepreka potpuno odseca izoluje samu obalu Dunava od njenog zaledja i ljudi (što nikada i niko normalan j svetu ne radi ,izuzev gde baš mora u najkraćim mogućim duzinama a nemoguće je to rešiti tunelom ili na drugi način ..)..itd,itd…
    ..ZA TE ČUVENE ,,TALENTE ,,
    TREBA ODMAH VEĆERAS
    DA DODJE POŠTOVANA
    GOSPOĐA MARICA…😀
    Ili da dodje po pisca dvega ovog prethodno napisanog.
    Čiji je potpis nečitak ali je adresa poznata svim,,odgovornim uzednicima,, u Srbiji.
    Ili….. ili..😀.
    I nema izmedju.
    Kod kuće sam posle 18 h .

  6. P.S…i takodje uzgred…
    Ne znam zbog čega baš potpisniku ovih redova ,
    a verovatno i sigurno
    MNOGIM drugima
    u svom OČAJU,
    naši normalni ,gostoljubivi , dobri..
    i realno tom svom problemu nevični…domaćini iz RADOŠEVCA I JOŠ PAR TAMOŠNJIH SELA …svi stariji ljudi i poštovani domaćini,
    poslali su mi NACRTANU I USVOJENU TRASU
    TE ZAISTA POTREBNE BRZE MAGISTRALE U REONU RADOŠEVCA I TIH PAR SELA….
    Pitaju ljudi SVE ŽIVE KOJE mogu..
    da im nekako ako mogu pomognu…
    pa eto, neko od njih poslao na mobilni i potpisniku ovih redova…
    Da li su GRAĐANI ovog Braničevskog okruga VIDELI TU TRASU U TOM NJENOM DELU
    KOD RADOŠEVCA I TIH PAR SELA TAMO…?
    Projektantsko-putarska STRUKA inače ima neke svoje interne i neformalne termine…kao što je npr. ,,OLOŠ TRASA,,…i druge…
    Ispljuvao sam rodjeni mob…😂😂😂
    Ali ti naši stariji ljudi,sede glave,
    domaćini BRE…
    vape okolo ljudi…
    zamolili za pomoć ko može ….
    Pa ću evo ,sad odmah, da to što sam od njih dobio pošaljem i TPKNEWS…
    Ko me tero da obećam ..da ću da uradim
    SVE i onoliko šta mogu…
    Ili ….da ih slažem….? Lakše je…? 😉

  7. 😀😀😀
    A evo i da prvi čestitam gradjanima CELOG ovog regiona Istočne Srbije
    NOVI NACIONALNI PARK ,,JUŽNI KUČAJ/ BELJANICA,, ….
    Koji je juče objavljen u medijima…😀😀
    A pratioci i gradjani ovog portala TPKNEWS
    su dosta puta već čitali u nekim brojnijim komentarima ovde ,
    I JEDINIM te vrste u Srbiji,
    kao ranije i pratioci više regionalnih portala u celoj Timočkoj krajini,Boru i Zaječaru…
    KAKO I ZAŠTO
    JE VEĆ 5 (PET) GODINA BILO NETRANSPARENTNO BLOKIRANO
    već potpuno formalno-proceduralno spremno
    i u medijima najšire najavljeno
    proglašenje ovog Nacionalnog parka
    ,,Južni Kučaj Beljanica,,
    ISKLJUČIVO I SAMO
    ZBOG TRASE I DRUGOG I TAKODJE SULUDOG FARAONSKOG ,,DRUMSKOG KORIDORA,,…
    I koji su ponovo ISTI ,,čuveni talenti,,
    nacrtali
    SAMO ZA OVAJ NOVI CIJANIDNI RUDNIK ZLATA KOD ŽAGUBICE (u Laznici) …
    DALEKO I VAN SVIH OPŠTINA, GRADOVA ,VAROŠI I CELOG OVOG REGIONA ISTOČNE SRBIJE…
    (osim same male Žagubice)…
    DA BI GA SA JEDNE STRANE POVEZALI SA AUTOPUTEM BEOGRAD -NIŠ…
    A SA DRUGE STRANE SA NJEMU NEOPHODNO POTREBNIM TEHNOLOŠKO-PRERADJIVAČKIM KAPACITETIMA U BORU….
    I ČIJU SU TRASU NACRTALI KROZ STROGO ZAŠTIĆENI PROSTOR OVOG NACIONALNOG PARKA …
    U DELU TE TRASE DESPOTOVAC -BOR…..
    I U DUŽINI OD PRIBLIŽNO 53 km …
    KROZ NAJVEĆI POTPUNO NENASELJENI PROSTOR BEZ STALNIH NASELJA I STANOVNIKA u Republici Srbiji ,na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi…
    …I KOJA JE SADA ,POD TIHIM I VELIKIM,
    I SVE JAČIM I GLASNIJIM ,
    NEZADOVOLJSTVOM I PRITISKOM JAVNOSTI PROMENJENA
    POTPUNO ISKRIVLJENA ,I SADA POTPUNO TRAGIKOMIČNA I GROTESKNA…
    A KROZ TAJ PLANINSKI TEREN
    NEUPOREDIVO DUŽA ,
    NEUPOREDIVO SKUPLJA,
    AVEĆ JE I BILA
    APSOLUTNO MEDJUNARODNO SAOBRAĆAJNO BEZVREDNA….itd.,itd…
    A samo tu PRVOBITNU nacrtanu trasu ovog suludog faraonskog ,,drumskog koridora,,
    , po pisanju brojnih javnih medija,
    gradjani Srbije su trebali da plate oko 1,2 MILIJARDE EVRA….
    A za ovu DRUGU TOTALNO TRAGIKOMIČNU I GROTESKNU ,potouno iskrivljenu i mnogo ,mnogo DUŽU,
    niko ni ne zna koliko bi trebala da košta…😀
    I to SVAKO može da vidi na mapi NOVOG Prostornog plana Rep.Srbije..
    koja je i bila objavljena na ovom Portalu TPKNEWS..
    u tekstu o ,,KORIDORU ŽIVOTA celog ovog IZDIŠUĆEG regiona Istočne Srbije,,,
    TRANSEVROPSKOM
    (Atlantski okean-Crno more)
    Multimodalnom saobraćajnom koridoru Istok
    (Crnomorskom koridoru)…😀
    Pa da TU ČRVOBITNU TRASU IZ PROSTORNOG PLANA
    SAMO UPOREDI SA SADAŠNJIM TRASOM
    TOG SULUDOG FARAONSKOG ,,DRUMSKOG FUDNIČKO-CKJANIDNOG KORIDORA,,…
    😀😀😀.
    A ko god hoće da proveri i SVE ovo drugo ovde napisano ,
    neka samo izlista OVAJ PORTAL UNAZAD ..
    I ……kada je ,jasno ,precizno,detaljno i glasno , jedno bar ,,300 puta,,
    PONOVLJENA JAVNA REČ…
    počela da im uvrće i čupa i bere
    uši.
    istim ,,čuvenim talentima,,..
    MORALI SU URGENTNO
    DA BEŽE SE TOM TRASOM TOG SULUDOG ,,DRUMSKOG KORIDORA,, I
    Z PROSTORA JUŽNI KUČAJ/BELJANICA,,….
    SEVERNO I PREMA ŽAGUBICI…
    I DA UDJU DIREKTNO U SAM REON TOG CIJANIDNOG RUDNIKA…..�😀😀😀
    I sta ćemo sad…?
    Kada CEO ovaj region Istočne Srbije ,
    pa i CEO ovaj Braničevski okrug
    SVE OVO SADA ZNA…?
    😀

  8. P..S. …a zna i CELA RELEVANTNA MULTISEKTOFSKA STRUKA Srbije, naša velika dijaspora… kao i pola BG..
    Jer kada SVE ovo znaju SVE relevantne političke opcije ,sa obe političke obale i plus ekolozi….
    a svi pričaju ,analiziraju,proveravaju…..pa to i uvek sazna ceo BG u veoma kratkom roku…
    I dzabe sam raznim ovim stranačkim političarima157 puta rekao…
    da li vi svi uopšte znate koliko ljudi u Beogradu
    potiče iz CELOG ovog regiona Istočne Srbije…… 😂😂😂 Bilo da su u njemu rodjeni..
    ili po majci,ocu,babi, dedi…ili du na neki drugi način psa njim najsnaznije vezani..poslovno ,kulturoloski,prirodnjački,turistički…
    …ili ultra-čeličnom vezom..
    po tašti…😂😂😂
    I SVI oni već znaju da su OBA OVA SULUDA FARAONSKA ,,DRUMSKA KORIDORA ,..
    I OVAJ y
    ,,ĐERDAPSKO-KLISURSKO NACIONALNO PARKOVSKI ,,
    I OVAJ DRUGI
    ,,RUDNIČKO -CIJANIDNO NACIONALNO PARKOVSKI,, …
    PRVENSTVENO I PRE SVEGA DRUGOG …
    IZNENADA,PREKO NOĆI I IZMIŠLENA I NACRTANA I PROGLAŠENA ZA PRIORITET..
    A I FINANSIRANA…
    ISKLJUČIVO I SAMO
    da bi se SA TERITORIJE Republike Srbije
    TRAJNO ELIMINISAO
    TRANSEVROPSKI
    (Atlantski okean-Crno more)
    Multimldalni saobraćajni koridor-Istok
    (Crnomorskoi koridor)
    koji VRAĆA Srbiju na CENTRALNU GEOSAOBRAĆAJNU POZICIJU
    A TIME I NA CENTRALNU
    GEOEKONOMSKU POZICIJU
    NA BALKANU
    I U JUGOISTOČNOJ EVROPI.
    Tačka .
    I koji je , kako ga sami gradjani CELOG regiona Istočne Srbije iz njima poznatih razloga zovu
    ,,KORIDOR ŽIVOTA,, ,a takodje ga zovu i strogo cenzurisani ,,ZABRANJENI KORIDOR,, CELOG ovog demografski ,ekonomski ,socijalno, ekološki…
    IZDIŠUĆEG regiona Istočne Srbije.😀
    Ali da su naši preci odustajali
    pa mi ne bi ni slavili ono sto danas slavimo…
    zar ne..
    I nema nazad ,to ne postoji….. 😀
    Tamo su siromaštvo, mrak, nezaposlenost, izolovanost ,demografsko nestajanje ,
    odlasci u daleku tudjinu, rastanci i suze…
    IZGRADIĆEMO naš ,,KORIDOR ŽIVOTA,,. 😀
    HRISTOS SE RODI !!!
    SREĆAN BOŽIĆ !!!

  9. Bor

    Kompanija Ziđin ne brine o životima građana i životnoj sredini

    Ostavljaju pustoš iza sebe

    Rudnik Čukaru Peki ugrožava zagađivanjem živote seljaka i njihovu imovinu. „Multinacionalna kompanija Ziđin je puna para, a neće da plati nama seljacima normalnu cenu za oduzetu zemlju. A mi smo bez dinara u džepu i mi treba da se sa njima rvemo po sudovima. Ljudi sa sela, to smo izabrali da budemo. Niti smo pismeni niti imamo neke pare da uložimo u advokate”, žali se Miodrag Živković koji se plaši i od zagađenja koje preti selu Slatina i ovom kraju.

    Piše: Dina Đorđević, novinar Centra istraživačkog novinarstva Srbije

    Na mestu gde je danas velika rupa u zemlji predviđena za otpad iz rudnika Čukaru Peki, takozvano jalovište, Miodrag Živković do prošle godine je obrađivao zemlju. U okolini Bora, živeo je od oko šest hektara imanja – šuma i njiva sa kojih je dobijao hranu za stoku. Zemljište mu je prinudno oduzeto u eksproprijaciji, a krupnu stoku je rasprodao jer nema od čega da je hrani. Danas, kaže, živi od 14 hiljada dinara invalidske penzije.

    „Mi smo od domaćina na selu postali socijalni slučajevi”, započinje svoju priču Živković, koji pokušava da naplati imovinu svog oca Petra.

    Kako Ziđin pokušava da plati seljaku manje za oduzetu zemlju

    Sve je počelo kada je, u aprilu 2020. godine, država proglasila javni interes za eksproprijaciju za područje rudnika Čukaru Peki, u vlasništvu kineske kompanije Ziđin Majning (Zijing Mining). Miodrag Živković je dobio rešenje o eksproprijaciji, odnosno prinudno mu je oduzeta zemlja, za koju je naknadu trebalo da plati kompanija. On se sastao sa predstavnicima Ziđina u prostorijama Gradske uprave u Boru, ali do dogovora nije došlo. Naime, kompanija mu je ponudila nisku cenu – nižu od tržišne vrednosti, prema proceni Poreske uprave. Imanje od koga je živeo Poreska uprava je procenila na oko 22 miliona dinara i on se sa tim slaže.

    U očekivanju takve ponude, Živković mora u Osnovnom sudu u Boru da vodi postupak protiv kompanije. Kompanija, naime, traži ponovno veštačenje kojim bi mogla da obori tu cenu.

    „Multinacionalna kompanija koja je puna para, a mi smo bez dinara u džepu i mi treba da se sa njima rvemo po sudovima. Ljudi sa sela, to smo izabrali da budemo. Niti smo pismeni niti imamo neke pare da uložimo u advokate”, požalio se Živković koji se plaši i zagađenja koje preti ovom kraju.

    Meštani, skoro uništenog sela Slatina, u razgovoru za CINS ,iznose svoje nevolje sa izgradnjom rudnika.

    U hladnoj sali mesne zajednice sela Slatina, kod Bora, sa novinarkama CINS-a sede i drugi meštani ovog kraja. Ljude različitih profila i životnih okolnosti za jedan sto okuplja ista briga – da li će na sudu uspeti da dobiju kineskog investitora i pravično naplate hektare njiva i šuma koji su im prinudno uzeti u eksproprijaciji zarad rudnika Čukaru Peki. Zemlja koja se generacijama prenosila njima je, kažu, oduzeta preko noći, a proći će godine pre nego je naplate na sudu.

    Zbog problema sa naplatom, u toku je 12 postupaka protiv Srbija Ziđin Majninga pred sudom u Boru. Prema podacima suda, većina predmeta čeka veštačenje. Jedan rešen postupak trenutno po žalbi čeka odluku Višeg suda u Zaječaru, a jedan je vraćen na ponovno odlučivanje.

    CINS otkriva probleme koje je donela eksproprijacija, na štetu stanovnika Slatine. Meštani koji su naterani na prodaju imovine, a žele pravičnu naknadu, osuđeni su na duge procese u kojima sudovi odlučuju o njihovoj sudbini – ali im to ne garantuje pravdu.

    Trenutna verzija novog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji to neće promeniti. On je poslednji u nizu propisa kojim se širi mogućnost eksproprijacije u korist privatnika, a na štetu građana, smatraju sagovornici CINS-a.

    Eksploatacija ruda bakra i zlata putem otrovnog cijanida je u punom jeku u rudnicima Ziđina u Boru

    Potkupljeni sudski veštaci obaraju cene zemlje koju je odredila Poreska uprava

    U slučaju seljaka Gorana Dimitrijevića veštaci su na sudu umanjili cenu koju Ziđin treba da plati. Poreska uprava smatra da je Dimitrijević imao njive, pašnjak i šumu vredne skoro 6,6 miliona dinara, ali je sud tražio od kompanije da plati pet i po puta manje – nešto više od 1,2 miliona dinara?!

    Prema presudi do koje je CINS došao, oborena je cena Poreske uprave, a prihvaćena je procena veštaka.

    Sve je mrtvo u zatrovanoj reci Pek: pomor ribe od otrova iz rudnika bakra i zlata Ziđin

    Advokat sa višegodišnjim iskustvom u radu na predmetima eksproprijacije, Predrag Savić, objašnjava da je odluka suda u Dimitrijevićevom slučaju nedopustiva:

    „Mislim da je ta odluka (gde im je plaćeno ispod cene koju je odredila Poreska uprava) diskriminatorska i da je vrlo loša i za vladavinu prava”.

    On objašnjava da kompanija Ziđin želi da što jeftinije dođe do zemlje i da je to njeno legitimno pravo, ali to nije u skladu sa sudskom praksom. U jednoj presudi Ustavnog suda, dodaje Savić, piše da procena Poreske uprave predstavlja najnižu cenu koju sud može da odredi.

    Goran Dimitrijević se žalio na odluku osnovnog suda pa čeka presudu Višeg suda u Zaječaru.

    „Mi ne želimo i ne možemo da sprečimo rudarstvo. Ali zašto mi, pojedinci, da budemo žrtve tog rudarstva? Mi smo trenutno žrtve”, zaključuje.

    Irena Vujović nebranom gržđu: Ministarka za zaštitu životne sredine umesto da štiti interese građana izgleda da nije u toku događaja oko izgradnje najotrovnijeg rudnika Ziđin u Srbiji i trovanja reke Pek

    Iz kompanije Ziđin za CINS potvrđuju da se inače u postupku eksproprijacije isplaćuje tržišna vrednost nepokretnosti, koju određuje lokalna kancelarija Poreske uprave.

    Međutim, nakon što je proglašena eksproprijacija, Poreska uprava je bez obrazloženja višestruko uvećala tzv. tržišnu vrednost nepokretnosti, tvrde u kompaniji. Ta cena, smatra Ziđin, nije realna, jer bi to značilo da zemljište 5, 6. i 7. klase u Slatini kod Bora vredi višestruko više od npr. najplodnijeg zemljišta 1. klase u Vojvodini.

    Tako je, objašnjavaju, i nastalo neslaganje sa nekoliko vlasnika iz Slatine i odlazak na sud.

    Krateri svuda oko rudnika Ziđin, baseni sa otrovnim muljem

    Novac od eksproprijacije seljaci čekaju godinama

    Problema ima čak i kada sud presudi u korist meštana. To pokazuje primer Ivice Todorovića iz Slatine. Naime, Osnovni sud u Boru tražio je da mu Ziđin isplati za zemlju cenu koju je propisala Poreska uprava, ali je tu odluku poništio zaječarski sud. U junu 2021. predmet je vraćen sudu u Boru da ponovo odluči o njemu.

    U svojoj knjizi „Iskorak ka pravdi” advokat Predrag Savić govori da je praksa vraćanja postupka na ponovno suđenje nepremostiva prepreka i jedan od najvećih problema u praksi.

    „To predstavlja povredu prava postupanja u razumnom roku”, piše u knjizi. Ovakvi postupci su hitni, navodi, ali raniji vlasnici imovine čekaju godinama da se odredi naknada i isplati novac.

    Prodao zemlju za badava

    Predsednik mesne zajednice Slatina, Boban Milojković, za CINS objašnjava da je njegova porodica prodala imovinu koja je danas u centru jalovišta. Dobili su 68 dinara po metru kvadratnom, kao i bonus od ukupno 50 hiljada dinara. Prema Poreskoj upravi metar kvadratni u ovom kraju u eksproprijaciji vredi i do šest i po puta više. Milojković sad misli da nije dobro što su prodali zemlju i da je trebalo da idu na sud kao neke njegove komšije: „Nema veze što bih se mučio, ali ne bi prodali džabe. Oni imaju šanse da dobiju veću cenu”.

    U realnom roku sudski postupci mogu da se završe za 2-3 godine, a u ekstremnim slučajevima mogu da traju i više od 10. Savić zaključuje da meštani okoline Bora mogu da „zaštite svoja prava samo ako imaju adekvatnu pravnu pomoć”. Protok vremena zbog trajanja sudskog postupka ljudima se nadoknadi kamatom.

    Za meštane Slatine buduća naplata i kamate ne rešavaju trenutne probleme. Ministarstvo finansija dozvolilo je kompaniji Ziđin da hitno uđe u posede da bi izgradila rudnik, pa su, kažu, bez zemlje ostali preko noći. Duže od godinu dana nemaju korist od njiva i šuma.

    „Zima stiže. Mi drva nemamo, a nemamo ni pare”, objašnjava Ivica Todorović za CINS.

    Brda otrovnih deponija i jalovine uništavaju životnu sredinu i teraju ljude da se sele iz okoline rudnika u Boru

    Todorović kaže da su ljudi primorani da se snalaze, neki nalaze i dodatne poslove tj. „idu u nadnicu”. U međuvremenu, kažu, sve je poskupelo. Da im je Ziđin platio zemlju prošle godine po ceni koju je država odredila, sagovornici CINS-a kažu da bi ga upotrebili da kupe druga imanja ili daju novac deci, a neki i ne znaju šta bi uradili jer nikada nisu želeli da prodaju imanja.

    Eksproprijacija i bezdušni strani investitori

    Pravo na mirno uživanje imovine je fundamentalno ljudsko pravo, a njegovo ograničavanje je opravdano samo u javnom interesu, objašnjava Rodoljub Šabić, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, danas advokat.

    „Ako se prave put, pruga, bolnica, klinički centar – tu je prepoznatljiv javni interes i po pravilu se radi eksproprijacija. Nikada u korist nekakvih ekonomskih interesa nekakvog preduzeća. I nikada u korist privatne firme.”

    Šabić za CINS objašnjava kako je država menjala zakone i proširivala mogućnost eksproprijacije u korist privatnika.

    Protesti građana u Boru, Zaječaru, Majdanpeku protiv zagađenja ne daju mnogo rezultata

    Prvo je Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima 2015. „napravljena pukotina” tako da eksproprijacija može da se vrši za potrebe privatne firme, poput Ziđina. Nakon toga donet je Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Njime je, navodi Šabić, omogućeno Vladi da „ona proglašava šta hoće javnim interesom”.

    Miodrag Živković smatra da je država učinila veliku nepravdu u korist stranih investitora kada je donela Zakon o rudarstvu: „To je smišljeno urađeno, smišljeno, znajući da će da dolaze ovde Kinezi, Rio Tinto, strani investitori i daj da država reši to i da nema nikakve probleme”.

    Na ruku privatnika idu i izmene Zakona o eksproprijaciji koji je Narodna skupština usvojila krajem novembra ove godine. Zbog problema na koje su ukazali građani i aktivisti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je 8. decembra Zakon u Skupštinu i predložio, kao predlagaču zakona, da izmeni sporne delove i organizuje javnu raspravu kako bi se došlo do širokog javnog konsenzusa. Vlada je povukla Zakon do eventualnih izmena.

    Radovi kineskog Ziđina na proširenju rudnika se nastavljaju ostavljajući pustoš za sobom

    Ministarstvo napravilo novi, još gori Zakon o eksproprijaciji za narod

    U Beogradu je održano više protesta protiv izmena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji. U fokusu je bio budući rudnik jadarita koji kompanija Rio Tinto planira u okolini Loznice. Aktivisti koji se protive izgradnji rudnika smatraju da se izmene zakona pripremaju upravo za ovaj projekat. Vlada Srbije još nije proglasila da je ovaj projekat javni interes.

    CINS je ranije pisao kako je ova firma godinama davala novac lokalnoj zajednici, bila rad gost na slavama meštana, a zatim počela otkup zemljišta za potrebe novog rudnika.

    Sagovornici CINS-a objasnili su neke od ključnih problema sa dosadašnjim izmenama zakona.

    Luka Šterić, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), kaže da država već godinama privlači strane investitore tako što zaobilazi regulative ili žmuri na kršenje prava radnika. To je do sada rađeno kroz netransparentne ugovore ili posebne zakone koji važe samo u specijalnim prilikama, kao što je, recimo, leks specialis (lex specialis) za Beograd na vodi.

    Šterić zaključuje da je novi Zakon o eksproprijaciji sledeći korak u privlačenju investicija:

    „Ovo je korak dalje u ozakonjavanju prakse po kojoj je moguće staviti interes investitora iznad javnog interesa, odnosno iznad prava građana, recimo na privatnu svojinu pre svega, ali i na čistu životnu sredinu u kojoj žive”.

    Jedno od postrojenje u okviru rudnika kompanije Ziđin takođe zagađuje okolinu i zdravlje ljudi je ugroženo

    Dragiša Ćalić, pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava (JUKOM), smatra da su izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji ljudska prava znatno ograničena u odnosu na prethodni zakon. On objašnjava da po novom propisu nelegalizovani objekti neće moći da se prodaju po tržišnim cenama nego po nepovoljnijim građevinskim, kao i da su kraći rokovi za oduzimanje imovine.

    Eksproprijacija za poslove stranih kompanija moći će da radi na osnovu međunarodnih ugovora, dodaje Ćalić.

    „Mnogo su jači država i bogati strani investitori, koji sa druge strane imaju građanina kom su rokovi jako kratki – to svakako ide na uštrb mogućnosti da se suprotstavite jednom jako bitnom zadiranju države u vaše pravo, a to je pravo na vašu privatnu imovinu.”

    Ogromni površinski kop rudnika Čukaru Peki se i dalje širi

    Ziđin kupovao okolinu Bora kao Rio Tinto zemlju u Loznici

    Kompanija Srbija Ziđin Majning započela je 2010. godine pod tadašnjim nazivom Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration) geološka istraživanja u okolini Bora. Dve godine kasnije otkrili su ležište rudnika, koji je otvoren u oktobru ove godine.

    Kineska kompanija počela je da donira novac lokalnoj zajednici i da kupuje imovinu slično firmi Rio Tinto u okolini Loznice – donirala je ambulanti, školi, fudbalskom klubu, nudila pogodnosti ljudima koji im prodaju zemlju. Većina meštana našla je zajednički jezik sa kompanijom pa im je Ziđin na početku, plaćao u skladu sa procenom veštaka koje je angažovao. Meštane koji nisu mogli da se dogovore sačekala je eksproprijacija.

    Glosa

    Da li će na sudu seljaci uspeti da dobiju kineskog investitora na sudu i pravično naplate hektare njiva i šuma koji su im prinudno uzeti u eksproprijaciji zarad rudnika Čukaru Peki.

    Država učinila veliku nepravdu u korist stranih investitora kada je donela Zakon o rudarstvu

    Zakon o rudarstvu je smišljeno napravljen od vlade, znajući da dolaze u Srbiju Kinezi, Rio Tinto, strani investitori i daj da država reši to i da nema nikakve probleme”.

    Država donošenjem nepravičnih zakona po građane Srbije uveliko odgovorna za prevare i eksplotaciju seljaka i štetu koja im se nanosi

    1

    Protesti gnevnih građana i mladih u Boru protiv zagađenja i trovanja upućenom Vladi Republike Srbije

    Nećemo rudnik bakra i zlata, nećemo trovanje cijanidom!

    Novo upozorenje stručnjaka i istaknutih ekoloških udruženja iz Srbije. Nećemo otvoren kop koji truje zemlju, vodu i vazduh! Nećemo luženje cijanidima! Nećemo večno jalovište! – navode potpisnici peticije upućene Vladi Srbije i njenim ministarstvima.

    U opštinama Žagubica i Majdanpek planira se otvaranje rudnika zlata Potaj čuka – Tisnica, koji bi radio sedam godina. Planira se rudarenje iz površinskog kopa. Drobljenje i mlevenje rude bi zasipalo okolinu prašinom. Luženje natrijum-cijanidom (NaCN) bi zagadilo vode. Cijanidi su žestoki otrovi. Pored teritorije opština Žagubica i Majdanpek , zagađenju bi bile izložene i ostale opštine u slivu Mlave i Peka a to su Petrovac, Malo Crniće, Požarevac, Kučevo, Veliko Gradište, Golubac. Borska reka je već više od jednog veka mrtva i ostaće mrtva vekovima, možda milenijumima zbog takvih procesa luženja. Evropski parlament je svojom rezolucijom 2010. godine zabranio upotrebu cijanida u rudarskim tehnologijama

    * * *

    Najsnažniji otrovi, cijanidi, će se razlivati slivom reka Mlave i Pek i zatrovati najčistije delove Srbije, ugrožavajući vodosnabdevanje Petrovca na Mlavi, Kučeva i drugih naselja u tim slivovima.

    Nećemo rudnik zlata! Nećemo otvoren kop! Nećemo luženje (Luženje je proces vađenja supstance iz čvrstog materijala rastvaranjem u tečnosti. To može biti prirodni ili industrijski proces) cijanidima! Nećemo večno jalovište!

    Zbog čega je ovo važno?

    U opštinama Žagubica i Majdanpek planira se otvaranje rudnika zlata Potaj čuka – Tisnica, koji bi radio sedam godina. Taj kraj je retka oaza zelenila i netaknute prirode u Srbiji. Tamo sa ljudima žive suri orao, medved, ris, vuk, evropski jelen, divokoza, potočna pastrmka, potočna paklara koja je danas toliko retka da je stavljena na crvenu listu akutno ugroženih vrsta, rečni rak i druge ugrožene životinjske vrste.

    Brda jalovine na sve strane u Boru

    Planira se rudarenje iz površinskog kopa. Drobljenje i mlevenje rude bi zasipalo okolinu prašinom. Luženje natrijum-cijanidom (NaCN) bi zagadilo vode. Cijanidi su žestoki otrovi. Nekim cijanidima su masovno ubijani logoraši u gasnim komorama. Štetno rudarenje iznad Homoljske kotline bi ugrozilo slivove reka Mlave i Peka i pogoršalo efekte klimatskih promena, koje nas već pogađaju. Učestale suše i bujične poplave bi raznele otrove po okolnoj prirodi.

    Cijanidno luženje je veoma opasno za životnu sredinu i za sve što živi oko rudnika. Cijanidi prodiru u organizme sa vazduhom, vodom i hranom; ulaze kroz sistem za varenje i oči. Jedna čajna kašičica razblaženog (2%) vodenog rastvora NaCN ubija čoveka. Daleko razblaženiji rastvori NaCN ugrožavaju i ubijaju životinje. Mikrogrami cijanida u litru vode (odnos 1 : 1.000.000.000), ubijaju ribe i druge žitelje voda. Miligrami cijanida u litru vode (odnos 1 : 1.000.000), ubijaju ptice i sisare. Otrov ne haje za državne granice.

    Ogromne količine opasnih materija nalaze se na deponijama rudnika u Boru i Majdanpeku

    Cijanidna jalovina koja se izlila u Rumuniji 30. januara 2000. godine je kroz Ukrajinu i Mađarsku rekom Tisom dospela u Srbiju, ubila hiljade tona ribe i učinila vodu nepitkom i nepovoljnom za sav vodeni svet u velikom delu sliva Tise. O toj havariji izvestio je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu na .

    Evropski parlament je svojom rezolucijom usvojenom ogromnom većinom 05.maja 2010. godine o Generalnoj zabrani upotrebe cijanida u rudarskim tehnologijama u Evropskoj uniji pozvao Evropsku komisiju i države članice da ugledajući se na Češku, Mađarsku i Nemačku, zabrane upotrebu cijanida u rudarstvu.

    Cijanidi se dugo zadržavaju u biljkama, ribama i životnoj sredini uopšte, pa trajno zagađuju lanac ljudske ishrane.

    Krateri rudnika su beživotni i otrovni pejzaži koji ostaju posle eksploatacije u rudnicima

    I zatvoren rudnik bi dugo izazivao štetu. Rude u jugoistočnoj Srbiji sadrže mnogo arsena, olova, kadmijuma i drugih toksičnih elemenata. Oni bi ostali u jalovini – otpadu posle ekstrakcije zlata. Cijanidi bi lužili te elemente i nosili ih iz jalovišta u površinske i podzemne vode, koje su povezane.

    Zbog takvih naknadnih procesa Borska reka je već više od jednog veka mrtva i ostaće mrtva vekovima, možda milenijumima. Dugotrajno luženje toksičnih supstanci iz jalovišta bi ugrožavalo slivove reka Mlave i Peka. Iskustva iz sveta pokazuju da su savremene mere zaštite i rekultivacije nemoćne; po zatvaranju rudnika, jalovišta zagađuju okolinu vekovima.

    U slučaju akcidenta ispuštanja kiselina iz jalovine u okolne vode, površinske i podzemne koncetracija cijanidnih soli se ne bi mogla razblažiti sigurno bar do uliva Mlave i Peka u Dunav. U ovom slučaju pored teritorije opština Žagubica i Majdanpek , zagađenju bi bile izložene i ostale opštine u slivu Mlave i Peka a to su Petrovac, Malo Crniće, Požarevac, Kučevo, Veliko Gradište, Golubac.

    Zagađenje vazduha otrovnim, kancerogenim materijama u Boru je ogromno

    Imajući u vidu da navedeno područje ima više nego ozbiljne potencijale kao i tradiciju u bavljenju poljoprivredom (samo područje Žagubice ne tako davno je imalo 77.000 ovaca, 6.827 goveda, 7.217 svinja), prerađivačkom industrijom u oblasti poljoprivrede, drvnom industrijom i turizmom gledano dugoročno ne postoji realno ekonomsko opravdanje za otvaranje rudnika na ovom području i najstrašnije devastiranje prirode uopšte, koje će imati vekovne posledice na celokupni biodiverzitet a samim tim i na čoveka.

    Planirani rudnik bi najviše ugrozio više naselja u opštini Žagubica koja su u slivu reke Mlave, Jasikovo i Lekovo u opštini Majdanpek, kao i naselja u slivu reke Pek.

    Molimo nadležne ustanove da postupe po ovom upozorenju stručnjaka i zahtevu građana.

    Podnosioci peticije:

    Dr Nenad M. Kostić redovni profesor,

    Dr Bogdan Šolaja redovni profesor,

    Akademik Dr Vladimir Stevanović redovni profesor,

    Dr Dragana Đorđević naučni savetnik,

    Dr Ljiljana Tomović redovni profesor,

    Dr Uroš Anđelković viši naučni saradnik,

    Aleksandar Grujić advokat

  10. …Da… odličan presek REALNOSTI koji čitamo zahvaljujući g.Glišiću.
    To je taj ,,AFRIČKI KONGO KONCEPT,,
    , ta vizija i misija i čuvena GENIJALNA PARADIGMA budućnosti CELOG ovog regiona Istočne Srbije ,u Republici Srbiji i Evropi i 21.veku.
    O kome sam već više nego dovoljan broj puta pisao na ovom i čitavom nizu drugih portala CELOG ovog regiona Istočne Srbije
    Pa su neki od tih Portala bili prinudjeni ,sto naravno znaju Borani,Negotinci ,Zaječarci…
    jer nije lako biti mali medij danas u u ovom IZDIŠUĆEM I POGRANIČNOM regionu Srbije,
    da i bukvalno ukinu komenare čitalaca .
    Ali sve dok su god mogli držali su se čvrsto ti ,,mali medijski ljudi,, iz lokalnih i regionalnih Portala .
    I SAMO ZAHVALJUJUĆI NJIMA
    ta brutalna cenzura je stigla potpuno PREKASNO…😀
    Naravno na gornji spisak se moze dodati i brutalno otimanje vodoizvorista i manjih rečica i reka u okolini Bora u atarima sela Zlot,Brezonik,Sumrakovac…itd . iseljavanje ljudi iz sela Krivelj i drugih…raubovanje vodozahvata Borskog jezera , planovi za ,uz postojeću krečanu, i novu veliku cementaru u Kučevu ,
    kao i za novi tzv,,Hemijski park ,,sa hemijskom proizvodnjom više od 30 hemijskih fabrika u Prahovu i uz sam Negotin …u srcu prelepe,vinorodne i plodne Negotinske krajine…
    već postojeće OGROMNE rudnike i OGROMNA jezera otrovnog mulja,jalovišta ,zagadjene vodotokove u Boru i Majdanpeku ..i da ne nabrajam ponovo … ..
    i dalje ..
    A ako zaista GEOGRAFSKO-EKONOMSKI REGIONALNO posmatramo ceo ovaj JEDINSTVENI prostor Srbije koji u stvari počinje na manje 80 km od Beograda (recimo na Vodi) ,svemu tome treba dodati i katastrofalnu ekološku situaciju oko Železare Smederevo,Termoelektrane Kostolac i Požarevca(otrovni dim železare ,planine od zgure,šljake ,letećeg elektrofilterskog pepla,zagadjenja vodoizdani nitratom….
    Dakle to je taj
    1) ,,AFRIČKI KONGO ,,KONCEPT budućnosti CELOG ovog regiona Istočne Srbije…
    (u kome se stalno pominje njegov veliki turistički potencijal,proizvodnja zdrave hrane sa geografskim poreklom….)
    i koji da bi bio moguć
    NEOPHODNO JE da CEO ovaj region bude NETRANSPARENTAN,SAOBRAĆAJNO IZOLOVAN,SKRAJNUT,
    U TAMI I SENCI,
    NAJSLABIJE MOGEOGUĆE VIDLJIV…
    jer IPAK je ovo Evropa i 20.vek.
    Drugi koncept je:
    2) ,,EVROPSKI KORIDOR ,,KONCEPT
    …koji CEO ovaj region Istočne Srbije CINI TRANSEVROPSKI TRANZITNIM
    I POTPUNO TRANSPARENTNIM , VIDLJIVIM I LAKO DOSTUPNIM i koji omogućava najbrzi mogući razvoj SVIH POTENCIJALA
    (prirodnih i ljudskih)
    CELOG ovog demografski,ekonomski ,socijalno,ekološki IZDIŠUĆEG regiona
    Istočne Srbije .
    Koji sami gradjani CELOG ovog regiona Istocne Srbije DVOSTRUKO i ISTOVREMENO nazivaju ,,KORIDOR ŽIVOTA ,, i strogo cenzurisani ,,ZABRANJENI KORIDOR,,.
    Takodje …postoji kao SMORTIZOVANJE I POSIVIZAVIJA ogromnog nezadovoljstva gradjana CELOG ovog regiona Istočne Srbije … ppekonoćna ,istovremena pojava ČAK DVA(2) SULUDA FARAONSKA ,,DRUMSKA KORIDORA,, o kojima je već sve prethodno napisano…
    jer se SAMO SA JEDNIM NIJE MOGA ,,POKRITI ,, SAV PROSTOR KOJI FAZVOJNO,DEMOGRAFSKI ,RAZVOJNO ..,,POKRIVA,, KORIDOR ŽIVOTA…😀
    A svi znamo da su 1+1=2.
    Tačka.
    I na kraju samo nedno pitanje:
    KADA I GDE su u svojim lokalnim i regionalnim medijim gradjani CELOG ovog regiona Istočne Srbije svoj ,,KORIDOR ŽIVOTA,,..?
    Npr: Neku njegovu tematsku mapu …
    Centralnu trasu autoputa,,Krak A ,
    Krak B….
    ili spoj njegovog železničkog koridora sa železničkom mrežom Bugarske…ili….😀
    Pre koliko godina…?
    …😀 …
    A u Srbiji je uvek na kraju ,
    i kada njeni gradjani ZNAJU,
    i makar i sa decenijskim zakašnjenjem,
    važi da su…1+1=2
    A ovaj put ..i kada se vidi prava REALNOST
    za CEO ovaj region Istočne Srbije …ž
    nikakav popravni …ne postoji.😉

  11. Ako nacelnik Pajkic krene sa Kucevom nece mu biti dovoljan ceo mandat da pohapsi kriminalce na celu sa Perisicem,Janosevicem,Rajcicem i Mikicem.

  12. Opstinska vlast u Kucevu je u takvom kriminalu da ce mu trebati najmanje 10 autobusa kako bi ih pohapsio i smestio u hotel Zabela.

  13. Pritisnut sa svih strana, Vučić radi jedino što može, cvili i kmeči, sećajući se Andersenovih reči!!!

    U bekstvu je spas!!!

    Počela je poslednja faza čišćenja Zapanog Balkana od kriminalizovanih vladara. Američka administracija je na crnu listu stavila Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, vođe kosovske filijale naprednjačkog kartela. Kad Stejt department zvanično objavi da se Andrej Vučić nalazi na vrhu tog spiska, to će biti smrtna presuda vladavini Aleksandra Vučića. Osim američke, Vučićima preti i Belivukova crna lista dokaza sprege njegovog klana, izvršne vlasti i vladarske porodice. Ucenjen i uplašen, diktator je svestan da mu nema spasa, ostala mu je samo nada da će mu gresi biti oprošteni ako podnese ostavku, napusti političku scenu i napusti Srbiju. Nada mu je tanka, mnogo tanja od konopca koji mu se steže oko vrata.

    Srpska napredna stranka će pobediti na vanrednim parlamentarnim i beogradskim, a Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima, predviđenim za april sledeće godine. Iako je naprednjački kartel pripremio sve uslove za realizaciju tog scenarija – neograničeni budžet, medijsku, policijsku i mafijašku podršku – glavni glumac u tom filmu neće dočekati hepiend.

    Gotov je! Umesto na izbore, Aleksandar Vučić ide na političko đubrište.

    Američka administracija pokrenula je proces čišćenja balkanskih država od kriminalizovanih lokalnih diktatora. Na udaru se, naravno, nalaze Vučić i njegov kartel. Ucenjen vlastitim kriminalom, Vučić više nema vremena, mora hitno da se odluči kojom odbrambenom strategijom će pokušati da spasava svoju ludu glavu. A, izbor mu je sužen, na raspolaganju ima samo dve opcije.

    Prva varijanta podrazumeava samoizolaciju, prekid odnosa sa SAD i Evopskom unijom, i zavođenje totalne diktature kako bi sve državne resurse koristio za odbranu ličnih interesa. Kad bi postupao u skladu sa svojim karakterom, Vučić bi izabrao tu opciju, voljenog sebe branio po svaku cenu, čak i oružjem. Na njegovu nesreću, a na opštu radost, i on je svestan da mu to neće pomoći. Naprotiv, to bi ubrzalo propast, a ne bi dobio ni šansu da otkupi slobodu za sebe.

    Druga odbrambena strategija svodi se na trgovinu sa stranim centrima moći. Tako je, trgujući državnim i nacionalnim interesima, došao na vlast, pa sad na isti način namerava i da ode.

    Vučić se do juče sprdao sa zahtevima za smenu: “S vlasti ću otići sam, mirno i bez otpora, ali tek kad ispunim sva obećanja koja sam dao”. Sad bi bez premišljanja prihvatio uslove koje su Amerikanci dali predsedniku Crne Gore. Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, ponudio je Milu Đukanoviću aboliciju od krivičnog progona ukoliko se obaveže da, po isteku mandata, mirno napusti politiku. Vučić bi takvu ponudu potpisao s obe ruke. O tome je već proširio glas, preko svojih abonenata Metjua Palmera i Ričarda Grenela. Istovremeno, počeo je da priprema domaću javnost na povlačenje u penziju.

    – Srpska napredna stranka još nije odlučila ko će biti njen predsednički kandidat. U našoj stranci se poštuju demokratski principi, stranački organi će izabrati onoga za koga budu smatrali da ima najveće šanse – rekao je nedavno Vučić.

    Iako to liči na njegovo uobičajeno prenemaganje, Vučić takvim porukama stvara prostor za manipulacije, kojima će pokušati da se izvuče iz problema, koje je sam sebi stvorio.

    Posle konsultacija u krugu porodice, Vučić je najbliže saradnike – Vulina, Mitrovića i Đukanovića – nedavno obavestio o izlaznoj varijanti, koju će primeniti ako propadnu sve ostale. Kao razlog za povlačenje s političke scene istaći će neuspeh s Rio Tintom. Eto, uradio je sve što je mogao kako bi ta kompanija otvorila rudnik u Jadarskoj dolini, počela eksploataciju litijuma i otvorila fabriku za proizvodnju baterija i električnih automobila. To bi, kako već mesecima priča, u državni budžet ubacilo 19 milijardi evra godišnje, što bi svrstalo Srbiju u red najrazvijenijih zemalja na svetu. Međutim, zatucani zgubidani iz opozicije uspeli su da pobune narod i spreče realizaciju tog projekta. Odglumiće razočarenje, spakovati pinkle i napustiti Andrićev venac, a potom i Srbiju.

    U osnovi, Vučićev plan je odličan. Izgovor nije bitan, samo neka ode s vlasti. Ipak, i on zna da neće moći da ga lako i jednostavno sprovede u praksi. Neće mu dozvoliti poverioci. S predstavnicima vlasnika Rio Tinta napravio je dogovor po kome će dobiti pola milijarde evra nagrade za pomoć prilikom prikupljanja neophodnih dozvola za otvaranje rudnika jadarita. Prvu ratu od sto miliona evra već je uzeo i prebacio na račun u pekinškoj Exim banci. Čak i ako bi hteo da vrati taj novac, partneri ne bi hteli da ga uzmu, insistirali bi da izvrši obaveze do kraja i omogući im stostruko veću zaradu.

    U sličnu igru Vučić se upustio u septembru 2008. godine, kad je napustio politiku usled razočarenja zbog sukoba između Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića, koji je izazvao raskol u Srpskoj radikalnoj stranci. Vučić je godinama podsticao trvenje između dvojice vojvoda, Šešelju je dostavljao transkripte Nikolićevih tajnih razgovora s Borisom Tadićem, a Nikolićevo nezadovoljstvo je hranio pričama da ga Šešelj svesno bojkotuje, kako nikad ne bi preuzeo vlast ni u SRS, a kamoli u Srbiji.

    Kad je uspeo da ih posvađa, Vučić je glumio razočarenje njihovim sukobom. Obavestio je javnost da se povlači iz politike, baviće se nekim drugim poslom: “Mogu da radim kao prevodilac, ili da vodim neku marketinšku agenciju, ili da radim na klinici čiji je vlasnik moj brat Andrej”.

    U vinskom podrumu u Jajincima tihovao je dve nedelje. Kad je njegovim sponzorima dosadilo da gledaju tu predstavu, Miroslav Mišković i Milan Beko su mu diskretno objasnili Marksovu teoriju o najamniku, koji je ograničen najamninom. Uzeo je novac da bi učestvovao u razbijanju SRS-a, ne može tek tako da odustane od prljavog posla. Tajkuni su pokazali dobru volju tako što su mu dali još po milion evra, pa je napustio podrum i pridružio se Nikoliću.

    Trik s napuštanjem politike prošao je pre 13 godina, ali sad su okolnosti bitno drugačije, ulog je veći, igrači su neuporedivo ozbiljniji i opasniji. Ista je samo Vučićeva nada da će uspeti da zadrži bogatstvo koje je prigrabio i da će izbeći odgovornost za svo zlo koje je naneo državi i narodu.

    – Nikad neću odustati od Zakona o eksproprijaciji, moraćete da me pobedite na izborima ili da me ubijete – rekao je Vučić 5. decembra ove godine, dan posle prve blokade puteva.

    Pet dana kasnije odustao je od Zakona o eksproprijaciji, pa i od, u Skupštini usvojene verzije, Zakona o referendumu. Da bi sačuvao glavu, sad je spreman da odustane i od kandidature na predsedničkim izborima. On dobro zna razloge za dezertiranje, zna ko ga i čime ucenjuje.

    Krajem prošle godine Beogradom su se proširile glasine o dokazima saradnje članova porodice Vučić s kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Kad je Aleksandar Vučić prvi put najavio rat mafiji, zapretivši udarcima maljem u glavu, na portirnici beogradskog SUP-a ostavljen je CD sa zanimljivim snimcima. Nije utvrđeno ko je doneo taj disk, a javnost još nije obaveštena o njegovom sadržaju.

    Prema informacijama koje plasiraju dobro obavešteni izvori, o čemu je već pisao Magazin Tabloid, na snimcima se vidi Danilo Vučić u društvu Belivukovih kriminalaca. Navodno, Danilo je prisustvovao zlostavljanju jedne od žrtava Velje Nevolje. O tome su nedavno javno govorili i pojedini lideri opozicionih stranaka, koji su tvrdili da postoji snimak na kome Danilo gleda kako Belivukovi dželati ubijaju Gorana Veličkovića Goksija. Takođe, postoje i snimci s kamere Belivukovog ručnog sata, na kojima su zabeleženi njegovi razgovori s Vučićem u stanu Katarine Šišmanović na Zvezdari, gde su se tajno sastajali i dogovarali o poslovnim kombinacijama i batinaškim akcijama, o čemu je Velja Nevolja dao iskaz u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

    Objavljivanje tih dokaza okončalo bi Vučićevu političku karijeru i odvelo ga na optuženičku klupu, pored Belivuka.

    Do istog rezultata došlo bi i kad bi bio objavljen kompletan snimak s naplatne rampe u Doljevcu, na kome se, kako se tvrdi, vidi da Zoran Babić izlazi s mesta šofera iz automobila, koji je izazvao udes u kome je ubijena Stanika Gligorijević.

    Dok je bio uveren da je svemoćan i nedodirljiv, Vučić je omogućavao razvoj Belivukove bande, a javno je štitio Babića. Skromna inteligencija, buran temperament i prljav karakter uvalili su ga u probleme iz kojih sad ne može da se izvuče. Ucenjen i uplašen, Vučić nema rešenja, može samo da se nada da će centri moći, koji raspolažu dokazima njegove veze s mafijom, pristati da trguju, pa će se, valjda, nekako nagoditi. Koliko mu je tanka ta nada shvatio je tek pre neki dan, kad je iz Vašingtona stigla vest o proširenju crne liste, na kojoj će se naći njegovi najbliži saradnici, kumovi i rođaci.

    Magazin Tabloid je u prošlom broju objavio tekst u kome se navodi da će se sredinom januara na američkoj crnoj listi naći ljudi iz neposrednog Vučićevog okruženja. Amerikanci su nas “demantovali”, požurili su s objavljivanjem imena nekoliko ljudi, kojima je zabranjen ulazak u SAD, zaplenjena imovina i zamrznuti računi u američkim bankama.

    Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a stavila je na crnu listu Zvonka Veselinovića, šefa kosovskog naprednjačkog ganga, zatim njegovog brata Žarka Veselinovića i Milana Radoičića, koji su dovođeni u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića. Na spisku se nalaze i njihovi ortaci Marko Rošić, drugooptuženi u postupku za ubistvo Ivanovića, Željko Bojić, Radule Stević, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan Radisavljević, Milojko Radisavljević, Radovan Radić i Siniša Nedeljković. Pod američkim sakcijama nalazi se i dvadesetak firmi povezanih s Veselinovićem: Inkop, Civija Komerc, Prizma BI, Ferari, Betonjerka iz Aleksinca, Dolly Bel iz Beograda, Novi Pazar-Put i druga.

    – Ove akcije se preduzimaju u skladu sa izvršnom naredbom EO 13818, koja se nadograđuje i primenjuje na Globalni Magnitski akt i cilja na pojedince umešane u korupciju i ozbiljne povrede ljudskih prava. Transnacionalni organizovani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku sa masovnim destabilizirajućim efektima u vladavini prava i demokratkom upravljanju. Nastavićemo da agresivno razbijamo veze između transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivnih aktivnosti – izjavila je Andrea M. Gacki, direktorka Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija.

    Konkretno, Veselinović i njegovi ortaci označeni su kao pripadnici mreže korupcije i organizovanog kriminala. Njima se na teret stavlja i podmićivanje kosovskih zvaničnika iz bezbednosnih struktura, koji su im početkom 2019. godine dozvolili da između Srbije i Kosova krijumčare “robu, novac, narkotike i oružje”.

    Redakcija Magazina Tabloid poseduje optužnicu, koju je podiglo Osnovno javno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici protiv Žarka Veselinovića. Euleksov tužilac Neeta Amin u oktobru 2013. predao je Osnovnom sudu u Mitrovici optužnicu KT 157/2013, po kojoj je Veselinović osumnjičen za neovlašćeno posedovanje oružja i pokušaj teškog ubistva. Prema tim navodima, Veselinović je u selu Rudare 14. avgusta 2010. godine pokušao da ubije policajce Avnija Tahirija i Fitima Salihua

    Pripadnici jedinice ROSU pokušali su da zaustave na putu Mitrovica – Leposavić dva kamiona sa cisternama. Jedan kamion je probio blokadu puta i pobegao. Vozač zaustavljenog kamiona nije imao nikakvu dokumentaciju o benzinu, koji se nalazio u cisterni. Dok su policajci stajali pored kamiona, na njih je naleteo motocikl-četvorotočkaš, na kome su se nalazile dve osobe. Policajci su uspeli da obore i uhapse vozača motocikla, a njegov saputnik je pobegao. Uhapšen je Žarko Veselinović. Po puštanju iz pritvora, Veselinović se nalazio u bekstvu, podržan od strane predstavnika vlasti i policije Kosova.

    “Tokom akcije inspektora policije na oduzimanju vozila, jedan muškarac se dao u beg. Dok je bežao, muškarac je bacio pištolj, koji su inspektori uspeli da pronađu. Policajci su uspeli da liše slobode osumnjičenog muškarca u 14,28 časova, a isti je kasnije identifikovan kao Veselinović Žarko, rođen 23.02.1985. godine. Žarko Veselinović je video policajce kako prilaze i pomislio je kako su policajci došli po njega i dao se u beg prema šumi iza benzinske pumpe. Bacio je pištolj i nastavio da trči. Ubrzo je shvatio da ga policajci jure i u očaju je skočio u reku kako bi se sakrio i izbegao hapšenje. Ali, čim je shvatio da se nalazi u bezizlaznoj situaciji, bio je primoran da se preda. Njegovi postupci od 29. jula 2013. godine jasno pokazuju njegovu saradnju sa organima zakona i ovakvo ponašanje i postupci bili su jako sumnjivi na licu mesta”, navodi se u optužnici.

    Euleksov tužilac je priložio i transkripte presretnutih telefonskih poruka, kojima je Zvonko Veselinović obaveštavan o tome šta se dešava s njegovim bratom Žarkom. Iako je tužilac insistirao na hapšenju Žarka Veselinovića, kako ne bi uticao na svedoke ili skrivao dokaze, on je još na slobodi. Srpsko Ministarstvo pravde u tom predmetu nije sarađivalo sa kosovskim tužilaštvom.

    Stavljanjem braće Veselinović i njihovog kuma i najbližeg saradnika Radoičića na crnu listu, Amerikanci su, ako ne prekinuli, onda bar načeli spregu kosovskog mafijaškog klana s Aleksandrom Vučićem. Pod sankcijama, Veselinovići i Radoičić više neće moći da razvijaju legalne poslove u građevinarstvu, kroz koje peru novac stečen kriminalom. Američke sankcije, koje po pravilu primenjuju i ostale zapadne države, ne dozvoljavaju svojim kompanijama poslovnu saradnju s firmama sa crne liste. Naravno, finansijski udar na osumnjičene ima političku pozadinu, što se direktno navodi u saopštenju američkog Ministarstva finansija. A, upravo to plaši Vučića.

    Vučić zna da će Veselinović uraditi isto što bi i on, ponudiće saradnju američkim istražnim organima, a u zamenu za svoje grehove svedočiće o kriminalu i korupciji svog šefa. Veselinovići neće biti usamljeni u tome. Gde su Zvonko i Žarko Veselinović, tu je i Milan Radoičić, ali i Nikola Petrović, dvostruki Vučićev kum.

    Petrović se godinama ne razdvaja od Veselinovića, ni poslovno, ni privatno. Osim zajedničkih biznis kombinacija, oni su išli na letovanja u Grčku i safari u Afriku, uživali su u svemu što vole mladi. Petrović ipak ne želi da bude u njihovom društvu na američkoj crnoj listi.

    Kad je saznao šta se sprema, Nikola Petrović je, krajem novembra, otišao u Pariz i zatražio razgovor s predstavnicima američkih obaveštajnih službi u njihovoj ambasadi. Objasnio je da ima i francusko državljanstvo, pa ne bi trebalo da bude stavljen pod udar sankcija koje se odnose na državljane Srbije.

    Vučić je uveren da je Petrović ponudio Amerikancima da svedoči protiv Veselinovića, ali i protiv njega, samo da izvuče sebe iz problema. Što god je ponudio i kako god se preporučivao, Petrović nije uspeo. Amerikanci su, u ovoj fazi obračuna s balkanskom mafijom, odbili saradnju s njim. Da ne bi bilo nedoumica, to su razglasili preko Endrjua Salivena, jednog od osnivača međunarodnog Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji OCCRP. Preko Salivena i njegove organizacije plasirane su brojne korupcionaške afere, poput “Panamskih”, “Malteškiš” i nedavno “Pandorinih” papira.

    – Posle Zvonka Veselinovića, spisak sakcionisanih biće proširen. Na njemu će se naći ljudi bliski Aleksandru Vučiću – Nikola Petrović i Andrej Vučić. Pretpostavljam da su ljudi, poput Petrovića i Andreja Vučića, visoko na listi onih koji prave spiskove za sankcionisanje. Američka vlada identifukuje i sankcioniše one koji su spona vlade i organizovanog kriminala. Znamo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i mnogi u kosovskoj vladi, imaju brojne veze sa organizovanim kriminalom. Znamo da se Vučićev brat Andrej sastao sa Zvonkom Veselinovićem, za koga se veruje da je zaštićen od strane režima u Srbiji. Očekujem da budu sankcionisani Vučićevi prijatelji i tajkuni, ali i neki članovi njegove porodice, poput Andreja. Mi ćemo, naravno, učiniti sve što možemo da dodamo ljude na tu listu – rekao je Saliven nedavno u intervjuu za jedan beogradski dnevni list.

    Kad bude objavljeno da se na crnoj listi nalazi Nikola Petrović, Aleksandar Vučić će pasti u najtežu depresiju. Kad bude objavljeno da se pod američkim sankcijama nalazi i Andrej Vučić, diktator neće imati drugog izlaza nego da podnese ostavku na funkciju predsednika države i da se povuče iz politike.

    Andrej Vučić će biti osumnjičen za međunarodni organizovani kriminal. Kad se tome doda da iste američke službe mogu da objave dokaze o druženju Danila Vučića s kriminalcima, optuženim za najmonstruoznije zločine, jasno je da Aleksandar Vučić neće imati načina da brani svoju poziciju ne samo u vlasti, već uopšte u javnosti.

    Osim tih, najtežih udara, Vučić je izložen i drugim ozbiljnim pritiscima. Početkom decembra u Crnoj Gori je uhapšen Antonio Fakineti, jedan od direktora italijanske kompanije Pizzarotti, koja je angažovana na izgradnji “Beograda na vodi”. Fakineti je uhapšen pod sumnjom da je prao novac stečen kriminalom. Prema navodima crnogorskih medija, koji se pozivaju na izvore iz policije, kompanija Pizzarotti je, preko povezanih firmi, iz Crne Gore izvukla preko 21 milion evra. Istovremeno, crnogorskim preduzećima, koja je angažovala kao podizvođače na projektu “Portonovi” u Kumboru, ostala je dužna nekoliko miliona evra.

    Italijanska kompanija Pizzarotti u “Beogradu na vodi” zajedno sa Milenijum Timom gradi Kulu Beograd. Samo taj posao je vredan oko sto miliona evra. Uskoro će se saznati koliko je tu oprano novca. Na tome već radi Dritan Abazović. Po američkom nalogu, Abazović je, dva dana posle hapšenja Fakinetija, otišao Ujedinjene Arapske Emirate, gde je imao sastanak sa Mohamedom al Šalbanijem, predsednikom Kraljevskog suda i izvršnim direktorom Državnog investicionog fonda Dubaija. Osim razgovora o arapskim investicijama u Crnu Goru, Abazović je dobio informacije o spornim poslovima kompanije Pizzarotti u “Beogradu na vodi”, kao i ulozi koju u tom projektu imaju Siniša Mali i Zorana Mihajlović.

    Kriminalne i korupcionaške afere, iza kojih stoji Aleksandar Vučić, ne razotkrivaju samo američke i evropske službe, njegovi aktuelni ili bivši saradnici, nego i pokojnici. U “Dosijeu Cvijan”, koji za naš Magazin ekskluzivno piše zagrebački novinar Domagoj Margetić, do detalja je opisana šema, koju je Vučić koristio za prebacivanje novca s tajnih računa u inostranstvu na račune u Sberbanci, otvorenih na ime ljudi od poverenja.

    – Miroslav Mišković i Milan Beko inicijalno nisu hteli da učestvuju u finansijskim aranžmanima Aleksandra Vučića, koj je 2012. godine preuzeo potpunu kontrolu nad polugama vlasti u Srbiji, koristeći paraobaveštajno podzemlje i mafijaške strukture kao glavnu polugu uspona na vlast. Cvijan je tada dobio zadatak da disciplinuje Beka i Miškovića i da ih uveri da sarađuju – navodi Margetić, kome je Vladimir Cvijan, tada na funkciji savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ostavio više od 50.000 dokumenata, među kojima je desetak optužnica protiv Bogoljuba Karića, kao i dokazi reketiranja Miškovića i Beka.

    Iz delimično obeleženog groba, Cvijan otkriva prave uzroke hapšenja Miškovića i atentata na Beka. Kao i u mnogim drugim slučajevima, posao tužilaštva obavlja Magazin Tabloid, otkrivajući tragove novca i krvi, koji vuku prema Aleksandru Vučiću.

    Uplašen i ucenjen, diktator je na teškim mukama. Kriminalni instinkt i inteligencija upućuju ga na to da spas traži u ostavci i bekstvu s političke scene, a i iz Srbije. Međutim, čak i ako Amerikanci prihvate njegovu ponudu, kako bi brže i lakše očistili srpski državni vrh od kriminala, to ne bi bio kraj Vučićevim nevoljama. Tada će početi lov na njega, koji će predvoditi privatni poverioci, sve žrtve njegovih zločinačkih poduhvata.

    U strahu od pravde, kad bude priteran u ćošak, Vučić može i da se odluči za autodestruktivnu strategiju, koja će naneti dodatnu štetu Srbiji. Ako i posle objavljivanja dokaza o Andrejevim i Danilovim spornim aktivnostima Aleksandar Vučić pokuša da se bori za opstanak na vlasti, za novi predsednički mandat, produžiće se agonija u koju je pre deset godina uveo državu i narod. No, tada će građani Srbije morati sami da se pobune i ustanu u borbu za oslobođenje od diktature.

    Protesti s početka decembra pokazali su da postoji snaga i energija za taj posao, a videla se i slabost uspaničenog Vučića.

    Pritisnut sa svih strana, Vučić radi jedino što može, cvili i kmeči. Vreme je da mu se prekrate muke i pomogne da ode u političku penziju, koju će provesti u miru zatvorske ćelije.

  14. P S.
    1) Za 5-7 sekundi za pretragu na internetu ukucati samo:
    Srbija,autoputevi i brze magistrale ukucati
    …i izabrati ,od mnogih starijih, bilo koju od vremenski najnovijih tematskh mapa:
    2) Za 1,5 sekundi Uvećati na ekranu moba OVAJ region Istočne Srbije;
    3) Lagano za i 23 sekunde
    SAGLEDATI
    suludi ,nebulozni i faraonski KRUŽNI PRSTEN
    ,,NOVIH DRUMSKIH KORIDORA,,
    OKO i PO SAMOM OBODU
    CELOG OVOG REGIONA
    ISTOČNE SRBIJE
    koji jedne (zapadne ) strane strane čini AUTOPUT BEOGRAD -NIŠ
    a dalje i potpuno KRUŽNO ide :
    Požarevac -Veliko Gradište -Golubac-
    Donji Milanovac-Kladovo- Negotin- Zaječar-Paraćin.
    Tačka.
    JEDINO što se od SVIH tih ,,NOVIH DRUMSKIH KORIDORA,, nalazi
    UNUTAR TOG suludog, nebuloznog i faraonskog
    ,,DRUMSKOG KORIDORSKOG KRUGA ,,
    je ,,RUDNIČKO-CIJANIDNI KORIDOR ,, čija je trasa :
    autoput Beograd /Niš –
    NOVI CIJANIDNI RUDNIK ZLATA KOD ŽAGUBICE (Laznica) –
    preradjivački kapaciteti neophodni tom novom rudniku Bor.
    Tačka.
    UNUTAR tog novog
    ,,DRUMSKO KORIDORSKOG KRUGA,,
    nalazi se planirani KONGO Srbije u Evropi i 21.veku.
    Sve o tim ,,NOVIM DRUMSKIM KORIDORIMA,, koji čine ovaj novi suludi,nebulozni i faraonski
    ,,DRUMSKO KORIDORSKI KRUG,,
    OKO CELOG ovog regiona Istočne Srbije
    kuda oni prolaze i sve ostalo,
    koji treba da KOŠTAJU gradjane Srbije
    od najmanje 4 ,5 MILIJARDI EVRA pa naviše…
    i koji NE SPAJAJU OVAJ REGION SRBIJE
    SA GLAVNIM GRADOM BEOGRADOM.
    CENTRALNIM DELOM SRBIJE,
    CELOM EVROPOM I 21.VEKOM
    već je prethodno i više nego detaljno napisano.
    Uzgred ,a veredno bar POLA MILIJARDE EVRA,
    dobro pogledati na tematskoj mapi…
    samo prvi ,,ULAZNI ,,deo trase u ovaj region Istočne Srbije tog
    ,,RUDNIČKO CIJANIDNOG KORIDORA,, ,
    deo njegove trase Markovac-Svilajnac-Despotovac je U DUŽINI OD 37 km
    I U NEOPOSEDNOJ BLIZINI
    I POTPUNO PARALELAN
    sa postojecim autoputem Beograd-Niš.
    Jer je Markovac na samom autoputu Beograd-Niš ,Svilajnac je na 6 km a Despotovac na samo 19 km od ovog postojeceg autoputa (u reonu Ćuprije) .
    TOTALNO LUDILO .😀😀😀
    I upravo se finansiranje ovog
    LUDILA od drumskog koridora
    MAKSIMALNO UBRZAVA
    (bužet za eksproprijaciju)…😂😂😂
    ,mada je ta metodologija ,
    ,,SVRSENOG ČINA,,
    potpuno uzaludna džabe…
    😀
    Moguće je da mnogi čitaju mali lokalno- regionalni TPKNews..😀😀😀
    Ali nema potrebe jer SVE prethodno napisano imaju mnogo,mnogo i i blize…
    i preciznije detaljnije…
    u čitavom nizu dokumenata u SVIM nadležnim institucijama Republike Srbije.I svi potpisani. 😀Nečitkim potpisom ali poznatim svim
    ,,glavnim urednicima u Srbiji.😀
    A gradjani CELOG ovog regiona Istočne Srbije moraju sada da se bave čre sveda drugog
    SOPSTVENOM REALNOŠĆU
    koja ih OKRUŽUJE.
    Trodimenzionalnom i
    PRAVOM REALNOŠĆU.
    I da se prema njoj opredeljuju i budu aktivni i dostojanstveni subjekti a ne pasivni i zarozani i slinavi objekti.
    A SVE drugo ,prazne priče i pričice ,teoreme i šeme, hiopteze ,
    politikantske pre svega i sve sllične ..
    da stave u 27.plan…😀
    I da vide šta će sa svojim
    ,,DRUMSKO KORIDORSKIM KRUGOM,,
    ,sa svojim ,,ĐERDAPSKO KLISURSKIM KORIDOROM ,, sa svojim ,,,RUDNIČKO CIJANIDNIM KORIDOROM ,,…
    Sa svojim AFRIČKIM,,KONGO ,,KONCEPTOM…
    😉
    I sada i odmah TO oni treba da vide…
    šta će sa tim..
    Jer nisu neko pleme iz Masai-Mare početkom 19.veka..da ih neko kupuje za đinđuve ,šarene stakliće i ogledalca…
    A ne da prepričavaju razne ,,PEČENE VAZDUHE,, politikantske sipnove i ,, procenjuju,, i,,teoretišu,,..
    Jer REALNOST se stvara TU I SADA…😀
    I jer jedno je kada te kontrolišu neznanje i dezinformacije ..
    A savim drugo je kada te kontroliše…
    strah…😀😀😀
    Znači za CELU gornju analizu
    SADA treba 1 ukupno minut ,maksimum.
    Tačka
    I SADA neznanje više… NE POSTOJI
    I pozdrav iz 🚞 .
    Potpis nečitak.
    Nenad(Mirka)Čolović,sr.
    P S..
    I naravno ,srećan rad novom prvom policajcu Braničevskog okruga.
    Ruku na naš Grb i na srce,
    a drugu na Ustav.
    SREĆNO.

    ,

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker