POČINJE NAPLATA ULAZNICE: Građani Srbije ako hoćete da putujete u EU, morate da platite!

Građani Srbije od ove godine moraće da plaćaju putnu taksu od sedam evra ako hoće da putuju u zemlje Evropske unije!

Foto: Profimedia

Bilo da idete na more u Grčku ili Hrvatsku, skijanje u Sloveniju ili Bugarsku, u šoping u Mađarskoj ili posetu rodbini u Austriji ili Nemačkoj, biće neophodno da se pre polaska na put onlajn prijavite i plate taksu od sedam evra.

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, jednom plaćena taksa važiće onoliko koliko vam važi pasoš.

Zahtev moraju da podnesu svi putnici od 18 do 70 godina koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga. Ulaz u zemlje EU ostaje besplatan za decu, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji. Podaci koji se navedu u formularu proveravaće se u bazama podataka Interpola, Europola i Šengenskog informacionog sistema.

U slučaju odbijanja, državljani Srbije dobiće i obrazloženje na mejl, a moguće je i ulaganje žalbe. Svi koji prođu proveru dobiće na mejl potvrdu da mogu da putuju u EU.

Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane potpuno efikasan i obavezan za putnike tokom godine.

– Posle toga će oko 1,4 milijarde ljudi iz 63 zemlje, koje su do sada mogli da ulaze u Šengen zonu, morati da se prijave za “ulaznicu” pre nego što krenu u bilo koju od zemalja EU – saopšteno je iz Brisela.

Zamenik direktora “Jute” Milan Lainović ističe da putnici ne treba da brinu jer procedura za prijavu i plaćanje takse neće biti komplikovana.

– Možda već posle Božića znaćemo kako će tačno sistem funkcionisati. Zasad znamo da to neće otežati putnicima jer je sama prijava veoma laka za popunjavanje. Popunjavanje neće oduzeti više od desetak minuta vremena, a nakon slanja podataka odgovor bi trebalo da dobijete već kroz nekoliko minuta na mejl. Siguran sam da putnici neće odustajati od putovanja zbog ovoga. Pa nešto slično je Grčka već uvela i naši turisti svakog leta pre polaska na more popunjavaju PLF obrazac – istakao je Lainović.

Dodaje da se EK odlučila da uvedu ovaj sistem jer ne znaju kuda putnici idu kada pređu granicu EU.

– Zbog toga verujem da će, među podacima koji se popunjavaju, biti i pitanje gde idete i koliko dugo ostajete. Na taj način moći će da prate kretanje stranaca. Što se tiče plaćanja, verovatno će biti karticama, a naći će rešenje i za one putnike koji nemaju elektronsko bankarstvo pa će možda ovih sedam evra moći da uplate u pošti ili na graničnom prelazu – rekao je Lainović.

ZBOG ČEGA SE UVODI TAKSA?

ETIAS je elektronski sistem koji vodi evidenciju o posetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u šengensku zonu. ETIAS će prikupljati, pratiti i ažurirati neophodne informacije o putnicima i proći detaljnu bezbednosnu proveru svakog putnika. Na taj način će se otkriti da li neko lice predstavlja pretnju po bezbednost zemalja EU, pa će se toj osobi uskratiti ulazak. Kako su rekli u EU, sistem se uvodi zbog sve većih pretnji po bezbednost i migrantskih kriza.

ČINJENICE O TAKSI

– odnosi se na ljude koji planiraju turistička, poslovna ili druga putovanja * građani popunjavaju onlajn formular (slično kao PLF obrazac za Grčku) * usluga obrade podataka se plaća 7 evra za one od 18 do 70 godina * za decu će biti besplatna, podatke popunjavaju i šalju roditelji * na mejl adresu se dobija odgovor o (ne)prihvatanju zahteva za “putnu dozvolu” * važiće onoliko koliko važi pasoš * u slučaju odbijanja dobija se obrazloženje.

ŠTA SVE SADRŽI FORMULAR ZA PUTNU TAKSU

– ime * prezime * devojačko prezime * datum rođenja * mesto rođenja * državljanstvo * adresa stanovanja * elektronska adresa (mejl) * broj telefona * obrazovanje i radno iskustvo * prva EU država koju planirate da posetite * zdravstveni podaci (kovid-19) * pitanja o narkoticima, terorizmu i trgovini ljudima * informacije o ranijim putovanjima * informacije o prethodnim putovanjima u oblasti zahvaćenoj konfliktima * da li imate kriminalni dosije.

(Tpknews.com/Informer)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker