DEZINFORMACIJE: Poljoprivrednici ne moraju da vode poslovne knjige

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da poljoprivredna gazdinstva nemaju obavezu vodjenja poslovnih knjiga, već samo oni koji su u sistemu PDV-a i registrovani kao preduzetnici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“To su dezinformacije, molim vas nemojte da uzenemiravate naše seljake, imaju svog posla”, rekao je Nedimović za Radio televiziju Srbije.

On je rekao da je dobra vest to što će od decembra za izvoz srpske pšenice posle 30 godina biti otvoreno egipatsko tržište.

“Godinu dana smo radili da se kvalfikujemo za njihovo tržište. Ove godine imamo 2,0 miliona tona pšenice. Sada će proizvodjači biti mnogo ohrabreniji da ulaze u setvu pšenice”, objasnio je Nedimović.

Kako je dodao, Srbija ne želi da bude usmerena samo na jedno tržište, što je do sada bila Rusija, jer mora imati neku “alternativu ukoliko nešto krene naopako sa tržištem”.

“Nama je ideja da sa Kinom i Indijom otvaramo neka nova tržišta, možda i na prostoru severne Afrike, pre svega Maroka i Alžira, da se vratimo na neke prostore gde smo nekada bili prisutni sa poljoprivrednim proizvodima”, rekao je Nedimović.

Nedimović je kazao da je ove godine cena industrijske jabuke nepovoljnija i da je zato važno imati što više tržišta koja su platežno sposobna.

“Sa Izraelom dogovaramo izgradnju nove klanice koja je po posebnom standardu zbog njihovih verskih razloga. Sledeće sedmice će kod nas biti iz njihove klanice Vel dan i razgovaraćemo o klanju goveda i ovaca”, najavio je Nedimović i dodao da Srbija više ne prodaje “živa grla”, već preradjena, što je bitno, jer je njihova vrednost veća.

On je kazao i da je u Astani u Kazahstanu bilo reči o tome da se srpska malina izvozi u tu zemlju, što će biti “još jedan kanal za robu koja se dve godine muči sa cenom”.

(Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker