ULIČNI RAT U HAMBURGU: Policija pucala na demonstrante, povređeno više od 196 policajaca a uhapšeno 100 osoba (VIDEO)

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih delova Nemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati samit G20. Ispaljen je prvi metak, javlja “Špigl”.

Prema snimcima koji kruže na internetu, Hamburg se pretvorio u ratnu zonu, demonstranti se sukobljavaju sa policijom, pale automobile, gust crni dim se nadvija nad gradom kojim prolaze oklopna vozila.

“Špigl” javlja da je grupa nasilnih demonstranata okružila jednog policajca, koji je morao da puca u vazduh da ih upozori da se ne približavaju više, nakon čega je pobegao u prodavnicu i izbavljen je iz rizične situacije.

Svedok Rojtersa rekao je da su demonstranti radikalne grupe “Blek blok” pokušali da se probiju do koncernte hale Elbfilharmonije gde bi lideri G20 zemalja večeras trebalo da odslušaju koncert.

Rojters navodi da je cilj grupe “Blek blok” da svgrne kapitalizam.

“Špigl onlajn” preneo je vest o oklopnim vozilima Bundesvera na ulicama Hamburga prema Altoni.

Kako javljaju, u Centru za medije im je rečeno da se oklopna vozila samo premeštaju iz jedne kasarne u drugu. Portparolka je naglasila kako se ne radi o kriznoj situaciji. “Špigl” javlja kada se vozila Bundesvera prevoze jer, iako je policija zadužena za sigurnost samita G20, vojska služi kao dodatna podrška. Sam grad Hamburg, navode, poslao je 40 zahteva za pomoć.

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih “nedela” širom Hambruga. Povređeno je više od 196 policajaca. Uhapšeno je 100 osoba.

Demonstranti su napali policijsku stanicu u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini železničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbegavaju to područje i drže se podalje od demonstranata.

Iz policije su dodali da su demonstranti njihove službenike, osim zapaljivim sredstvima, napali i metalnim šipkama. Između ostalog, neko je ispalio i signalnu raketu prema policijskom helikopteru, koja je letelicu tek zamalo promašila, čime je izbegnuta nesreća.

https://twitter.com/LenaPunken/status/883261301304299520

U sukobima sa policijom u Hamburgu teško je povređeno 11 demonstranata nakon što su pali sa zida, saopštila je vatrogasna služba u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju, neki od demonstranata pali su sa visine od četiri metra, usled čega su zadobili teške povrede, prenosi AP.

Hiljade policajaca u punoj opremi za razbijanje nereda patroliralo je na više od 30 lokacija gde su održavanim marševi. Najveći broj njih je bio mahom miran i kreativan, ali su neki aktivisti bacali molotovljeve koktele, metalne šipke i komade asfalta.

Policija je osudila “šokantno kriminalnu energiju i visok potencijal nasilja” koje su ispoljili neki demonstranti protiv samita G20.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker