NAPREDNE DERIKOŽE: Ako Vlada ne smanji akcize, ode gorivo na 200 dinara po litru!

Cene goriva u Srbiji i dalje poskupljuju. Na pumpama kažu da litar najkvalitetnijeg dizela sada košta gotovo 187 dinara. Stručnjaci upozoravaju da će se trend rasta cene sirove nafte nastaviti u narednom periodu i da država može da interveniše smanjivanjem akcize.

Cene naftnih derivata nastavljaju da rastu, a prema rečima sagovornka „Nove“, Nebojše Atanackovića i Tomislava Mićovića, ovaj trend može se nastaviti i u budućnosti.

U odnosu na države regiona, cene evrodizela najviše su u Srbiji, a razlika u ceni između Srbije i Bosne i Hercegovine za pojedine naftne derivate ide i do 31 cent.

U Srbiji je juče zabeležena cena evrodizela od čak 185,9 dinara po litru, a ako se nastavi ovaj rast, onda ni 200 dinara po litru nije nedostižno. Naprotiv.

Za ovo se može kriviti rast cena na svetskom tržištu – u samo jednom danu, cena barela nafte „skočila“ je sa 87 na 90 dolara, što je najviša cena u proteklih sedam godina.

Cene naftnih derivata na svetskim berzama u porastu su u prethodnih godinu dana, jer zemlje najvećih proizvođača nafte OPEC ne žele značajnije da povećaju proizvodnju, što dovodi do održavanja visokih cena.

Iako je početkom decembra bilo najavljeno povećanje proizvodnje, kada je samo zbog najave došlo do pada cena, kasnije su od ove odluke odustali, i to zbog širenja novog soja virusa korona, te straha da će nove mere za suzbijanje pandemije dovesti do zatvaranja, a samim tim i smanjenja potrošnje.

Vođeni dosadašnjom praksom, možemo zaključiti da će poskupljenje u Srbiju stići u roku od šest do osam nedelja.

– Očigledno je da zavisimo od globalnog tržišta. Pa Srbija ne proizvodi ni struje koliko je potrebno, a tek naftne derivate – kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Kako Atanacković objašnjava, berza sirove nafte je najneizvesnija za prognoziranje, a dešavanja poput nemira između Ukrajine i Rusije svakako imaju uticaj.

– Može se očekivati dalji rast cena, ali to se neće dešavati naglo, već postepeno – kaže naš sagovornik. Jedini uslov da se cene naftnih derivata smanje jeste da tržava smanji poresko opterećenje i akcize na dizel.

Upravo zbog niskih akciza i poreza od 17 odsto, cene naftnih derivata u susednoj Bosni i Hercegovini jeftiniji u poređenju sa Srbijom. Naime, evrodizel je jeftiniji za 31 cent, dok su cene BMB 98 i BMB 95 niže za 25, odnosno 22 centa.

– Trenutno se u Srbiji dešava veoma redak slučaj – akcize na dizel i benzin veoma su slične, a ranije nije bilo tako – dodaje Atanacković.

Ipak, prema rečima sagovornika Nove, neosporno je da je, kada su cene naftnih derivata u pitanju, Srbija jeste u vrhu.

Sa njim se složio i Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Kineski krediti, najveće akcize i najsiromašniji narod u Evropi. To je Vučićev rezultat desetogodišnje vladavine

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker