PARA VRTI GDE TESTERA NE SME: Šume Homolja seku i rasprodaju kao da im je dedovina

Prekomerna seča šuma u Homolju za nadležne ne postoji. Oni čvrsto veruju da je besomučno drndanje motorki po Homoljskim šumama sve plansko, čak i kada posečena stabla dalje prodaju firme koje nisu ni ispunjavale uslove konkursa.

Foto: Facebook/Ljiljana Ljuba

I dok čitava Srbija strahuje od novog cijanidom naoružanog predatora “Dandija”, koji se okomio na Homolje, lokalni pljačkaši nastavljaju sa uništavanjem prirode.

Pokraj puta koji vodi do mašinske zgrade hidroelektrane u Krepoljinu koja je donela brojne nevolje narodu Homolja i preti da uništi reku Mlavu, stoje posečena stabla!

Ekološki aktivisti za odbranu Mlave zahtevaju hitno rušenje brane povodom koje su već održani protesti u Petrovcu na Mlavi, Požarevcu i Žagubici.

– Ova ,,mala” hidroelektrana visoka čak 16 metara, još uvek nije srušena, naprotiv svake godine šume oko nje je sve manje – kažu ekološki aktivisti.

Pored zločina nad prirodom, ovo dovodi meštane u opasnost od novih poplava poput onih koje su se ranije desile usled ispuštanja akumulacije MHE Krepoljin!

– Seča zdravih, odraslih stabala na ovom mestu je nedopustiva. Posle svega do čega je dovela izgradnja brane u Ribarskoj klisuri svaki dodatni vid uništavanja prirode može potencijalno da ugrozi živote meštana – smatraju ekološki aktivisti.

Ekološki aktivisti iz čitavog Braničevskog okruga najavljuju oštru borbu protiv MHE Krepojin i svakoga ko odluči da profitira na račun prirode i naroda Homolja.

– Homoljske planine bi po svojim prirodnim karakteristikama morale biti zaštićene i označene kao nacionalni park. To je ono za šta se treba boriti, a boraca za prirodu ovog kraja je sve više i oni poručuju svim trovačima da dobro razmisle da li će doći u Homolje! Ekološke aktiviste iz Požarevca vidimo u Petrovcu, Žagubici, a Petrovčane u Požarevcu, Boru i drugim gradovima u Srbiji! Građani čitavog ovog okruga shvatili su važnost zajedničke, bratske i komšijske borbe za prirodu! – zaključuju ekološki aktivisti za odbranu Mlave.

Takođe, građani Homolja poručuju da seča stabala u Krepoljinu, kao i seča stabala na Ježevcu neće proći nekažnjeno, i zato pozivaju sve meštane, planinare, turiste i ljubitelje prirode da na svakom mestu snime uništavanje životne sredine kako bi se svi zajedno borili protiv ovih pojava.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Ovo što se u poslednje vreme događa sa stihijskim sečom šuma u Homolju nije sasvim slučajno. Postoje nekoliko sumnji, ali dve su najčešće pominju u narodu. Prva verzija je da se to čini da bi se zadovoljili zahtevi za industrijsku proizvodnju kumova i prijatelja vladajućeg kartela, a druga je da se očiste šume kako bi se oslobodio prostor za proširivanje i otvaranje novih rudnika? Ove verzije imaju smisla?

  2. Pozdrav za GRAĐANINA Rep.Srbije g.Radoja.
    I da ne ponavljam već u prethodnim komentarima napisano o brutalnoj eksploataciji ne samo rudnih nego i drugih prirodnih resursa (šume ,vode..) CELOG ovog regiona Istočne Srbije i o tom AFRIČKOM KONGO konceptu ,viziji i misiji…njegove BUDUĆNOSTI.
    Da li NAJBRUTALNIJU SEČU naših vekovnih plemenitih šuma GLEDA CELA SRBIJA NA TV EKRANIMA ..ILI NE GLEDA…?
    Da li je IKO U SRBIJI NA TV i u drugim medijima OBJAVIO npr .snimke ili fotografije NEVIDJENOG MASAKRA I POKOLJA NAŠIH ŠUMA U OKOLINI Majdanpeka i najširoj okolini tamošnjeg našeg rudnika bakra koji ima novog vlasnika .
    Kakva NIKADA I NI BLIZU TAKVA nije postojala u poslednjih 120 GODINA postojanja tog rudnika u Majganpeku …?
    Da li je neko u Srbiji mozda gledao u elektronskim i štampanim medijima NESTVARNE KADROVE TOG MASAKRA I POKOLJA NAŠIH ŠUMA u zoni npr. prelepe i plemenite Bukove Glave… i u drugim tamošnjim zonama oko Majdanpeka …?
    I da li je gradjanima CELOG ovog regiona Istočne Srbije uopšte poznato koliko je ASTRONOMSKI cena BUKOVINE na svetskoj berzi u poslednjih 20 meseci otišla na gore …?
    Ako NIKO u Srbiji nije u medijima gledao ove kadrove MASAKRA I ČOKOLJA naših šuma
    …a što nije…?
    I CEO ovaj region Istočne Srbije je
    Republika Srbija ..zar ne…?
    I Evropa u 21.veku.
    I da li gradjani CELOG ovog regiona Istočne Srbije treba imaju zazor, bojazan i treba da se plaše da potpišu svoje potpuno tačne i istinite komentare….?
    A taj POTPUNO ISTI STRAH u poslednjim decenijama je i doveo CEO ovaj region Istočne Srbije u ovu sadašnju totalno KATASTROFALNU demografsku ,ekonomsku,socijalnu ,ekološku situaciju.
    I šta……SADA ĆE TAJ ISTI STRAH da iz tog mračnog i dubokog bezdana izvadi CEO ovaj region I točne Srbije…? 😀😀😀
    Jer su njegovi GRAĐJANI u većini …
    šta li su već…mudri,oprezni,pametni,lukavi ,promišljeni ,domišljati,umiljati, savitljivi ,potunjeni,prilagodljivi, ponizni …..šta li su već…?
    Jer oni svi znaju za čuvene poslovice
    ,,Veži konja gde ti gazda kaže…i ćuti.,,
    ,, Grana koja strči uvek se potkreše.,,
    ,,Pevac koji kukuriče pre vremena završi u loncu.,, …i slične.😀😀😀
    Alo…..pa postoje i mnoge druge poslovice .
    I koje nisu kao ove prethodne iz turskog zemana i vakta .
    I koje GRADJANI celog ovog regiona Istočne Srbije takodje znaju.
    Evropske GRAĐANSKE poslovice.
    One iz 21.veka.
    Jer Srbija je u Evropi .
    A CEO ovaj region Istočne Srbije je u Srbiji.
    A inače za tog turskog vakta i zemana,
    svih tih tadašnjih dahija,kabadahija, aga,begova,
    kadija,vezira,velikih vezira i Sultana …
    bilo je naravno i u Srbiji uvek i onih ,,mudraca ,, i ,,pametnjakovića,,
    koji su neke prirodne resurse Srbije i unapred pripremali da se dodvore tadašnjoj spsolutnoj sili i moći …
    prirodne resurse za hareme.
    Pa nešto razmišljam….možda neki…..
    Samo,to je za takve ,,mudrace,, i ,,pametnjakoviće,, uvek katastrofalna strategija.
    Jer ostade Srbija u Evropi.
    A u njoj i CEO ovaj region Istočne Srbije.
    Mada ,istini za volju, ponekad tako ne izgleda.
    Ali tu smo,naši smo,a i nikada nije sve kako izgleda , a posebno Srbija na tv ekranu.
    Bar u Srbiji nije .
    A i to svi znamo,zar ne. 😀
    A potpis ..pa isti kao i svi prethodni,samo novogodišnji,
    jer je poslednji minut do …⏱️
    🎅

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker