ZBOG LOŠEG OBRAZOVANJA: Srbi, Rusi i Rumuni najgori po pitanju vakcinacije u Austriji

Demografska studija pokazala je da je stopa vakcinisanosti u Austriji različita među migrantima, a da su najbolji Turci, a najgori Rumuni, Rusi i Srbi.

Naime, stopa vakcinisanosti stanovnika Austrije turskog porekla je na 73,2 odsto, a zatim slede Česi sa 73 odsto, Nemci sa 72,4 odsto, Avganistanci sa 72,3 procenata, te Italijani sa 70,2 odsto i time su iznad stope vakcinisanosti Austrijanaca. Stopa vakcinisanosti Austrijanaca je 67,6 odsto.

Iza njih su stanovnici Austrije poreklom sa Kosova sa 67,4 odsto, te iz Bosne i Hercegovine sa 58,5 procenata, Hrvatske sa 56,3 odsto, Slovenije sa 56,2 procenata.

Na kraju liste se nalaze stanovnici Austrije poreklom iz Rumunije, kod kojih je stopa vakcinisanosti svega 42,5 odsto, a malo bolji od njih su Rusi sa 44,5, te osobe poreklom iz Srbije kod kojih je stopa vakcinisanosti na 51,8 procenata.

Inače u Austriji je manje od četiri odsto samo preležalo Covid-19 i oko 30 odsto se nije vakcinisalo, niti preležalo koronu.

– Ti podaci pokazuju koga još moramo da nateramo da se vakciniše – poručuje ministar zdravlja Volfgang Mikštajn.

Ministar obrazovanja Martin Polašek, povodom studije, ukazao je da spremnost na vakcinaciju raste sa stepenom obrazovanja. Tako je stopa vakcinisanosti među osobama sa visokim obrazovanjem na 86 odsto.

Studija pokazuje da je visoka stopa vakcinisanosti u javnoj administraciji, među medicinskim osobljem sa oko 80 odsto, a kod poljoprivrednika i građevinskih radnika na svega 65 procenata.

Inače, Austrija planira od 1. februara da uvede obaveznu vakcinaciju za sve stanovnike ove zemlje starije od 14 godina.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker