NEĆEMO NIKAKVO TROVANJE: Meštani sela Laznica protiv vađenja zlata cijanidom (VIDEO)

U selu Laznica u opštini Žagubica održan je protestni narodni zbor protiv rudnika Potaj Čuka-Tisnica u kome se planira vađenje zlata upotrebom cijanida.

Foto: Facebook

Lazničani se ne mire sa odlukom vlasti da na sedam godina odobri ekspolataciju zlata u Homoljskim planinama, jer bi sve podzemne vode i reke Mlava i Pek, bile toksičnog sadržaja. Na Ekološki narodni zbor ponovo su u Laznicu došli brojni borci za očuvanje prirode.

Meštani Laznice su protiv otvaranja rudnika zlata, metodom luženja cijanidom. Ekološke orgaganizacije iz cele Srbije danas su im dale podršku u domu kulture.

„Problem cijanidnog luženja je što bi se cijanid svuda proširio – i kroz podzemne i kroz površinske vode – otrovao bi park prirode Homolje, Crni vrh, vrelo Mlave…“ kaže profesorka Snežana Šerbula sa Tehničkog fakulteta u Boru.

Predrag Veljković, meštanin sela Borjane, kaže za N1 da su ih vlasti „prodale“, dozvolivši kompanijama da „rade šta god hoće, bez ikakve kontrole i nadzora“.

„Mi smo svi ovde u ovom čitaovm selu protiv otvaranja rudnika, pogotovo cijanidom. Nikakvo trovanje, nikakav rudnik ne dolazi u obzir“, kaže Rade Možić, meštanin Laznice.

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije došli su u Laznicu sa zapada Srbije jer, kako kažu, svi imaju slične probleme zbog vlasti koja se neodgovorno ponaša prema životnoj sredini.

„Mene je na Homolje dovela ljubav prema srpskom narodu i mojoj otadžbini koja je ugrožena sa svih strana“, kaže Ljlijana Bralović iz udruženja Suvoborska greda.

„Došli smo da podržimo ove ljude jer imaju isti problem kao mi, smao što se kod nas traži litijum, a kod njih zlato“, kaže Dragan Simović iz organizacije Zaštitimo Dobrinju i okolinu.

Ivan Milosavljević iz organizacije Mlavska vojska kaže da se kao mogućnosti za vađenje zlata, osim luženja cijanidom, pominje prelazak na flotaciju ili prodaja Ziđinu.

Ekološkom narodnom zboru u Laznici kod Žagubice prisustvovali su brojni stručnjaci za zaštitu prirode koji su meštanima Homolja govorili o štetnosti rudarenja u netaknutoj prirodi istočne Srbije.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Svaka čast Lazničanima i svima koji su došli da ih podrže .😀💪
    Ovo je POČETAK KRAJA za nevidjeno perfidan podao , licemeran , popstupan i sadašnji
    ,,AFRIČKI KONGO KONCEPT,, budućnosti
    CELOG ovog regiona Istočne Srbije .
    Koji već više godina unazad blokira njegov ,EVROPSKI KORIDOR KONCEPT,, ,što znači TRANSEVROPSKI (Atlantski okean -Crno more ) ,,KORODOR ŽIVOTA ,, Multimodalni saobraćajni koridor Istok(Crnomorsko koridor) .
    Kako bi CEO ovaj region Istočne Srbije
    ostao kao i do sada SAOBRAĆAJNO IZOLOVAN,POTPUNO SKRAJNUT ,U SENCI I MRAKU, MINIMALNO PROLAZAN I NETRASPARENTAN,
    I kako bi se u toj senci i mraku mogao najbrutalnije eksploatisati i raubovati (rude,šume,vode…) uz njegov totalni i nekontrolisani ekološki masakr.
    Jer SVAKI TRANSEROPSKI koridor stavlja u ,,NAJVEĆI I NAJOSVETLJENIJI MOGUĆI IZLOG,, svaki region Evrope kroz koji prolazi.
    I onda je apsolutno nemoguće stvarati
    ,,AFRIČKI KONGO ,,region usred Evrope
    (u Srbiji ) i u 21.veku .
    Zato je i PRVI KORAK koji je najavio ovaj ,,AFRIČKI KONGO KONCEPT (samo što to građani CELOG ovog regiona Istočne Srbije tada
    NISU RAZUMELI jer je to nevidjeno perfidan, cinićan ,licemeran i netransparentan manevar…) bio NAJSTROŽIJA CENZURA I BLOKADA ,,KORIDORA ŽIVORA,, celog ovog demografski, ekonomski,socijalno,ekološki i u svom pretežnom delu pograničnog IZDIŠUĆEG
    regiona Republike Srbije.
    A DRUGI KORAK ,da bi se pasiviziralo,umirilo i amortizovalo ogromno nezadovoljstvo gradjana CELOG ovog regiona Istočne Srbije zbog POTPUNOG INSTITUCIONALNOG I MEDIJSKOG ,, TAJCA I TIŠINE ,, u vezi njegovog ,,KORIDORA ŽIVOTA,, , i zato jer je on ostao JEDINI region Rep.Srbije BEZ DVOG KORIDORA ,
    preko noci,opet potpuno netreansparentno ,van i bez uobičajenih i normalnih procedura ,istovremeno i simultano nacrtana su i proglašena za prioritete su čak DVA(2) nebulozna ,apsurdna i astronomski skupa i medjunarodno potpuno brzvredna tkz.. ,,drumska koridora,, :
    1) PRVI tkz,,drumski koridor,, koji bi trebao i da poveže (a građani Srbije da ga plate milijardama eura…) ovaj cijanidni rudnik zlata kod Žagubice sa autoputem Beograd -Niš , a sa druge strane sa postojećim tehnološko-prerađivačnim kapacitetima za čreradu rude u Boru .
    ( tkz,,drumski koridor,,: Markovac-Svilajnac-Despotovac- RUDNIK zlata u Laznici kod Žagubice – Bor)…
    I koji je svojih prvih 34 km u delu Markovac -Svilajnac -Despotovac POTPUNO PARALELAN I U NEPOSREDNOJ BLIZINI već postojećeg autoputa BG-Niš (Markovac je na samom autoputu BG-Niš ,Svilajnac od njega udaljen 6 km a Despotovac samo 19 km- u reonu Ćuprije) …
    I koji bi od Despotovca ka Boru trebalo da prolazi kroz najveći potpuno nenaseljeni prostor Srbije i Balkana kroz ,, novi Nacionalni park ,,Južni Kučaj /Beljanica,, ,kroz najveću zonu vodoizvorišta pitke vode u Srbiji i zone poslednjih prašuma u Srbiji(Vitanovača, Busovata) …itd
    itd…I koji je naravno basnoslovno skup za građenje po tamošnjem planinskom terenu ( samo prava vazdušna linjia Bor-Despotovac je 53 km.)….
    Pa je zbog javnog , direktnog i multiplikovanog objavljivanja ovih NOTORNIH ČINJENICA (zna se od strane koga….) prvobitna trasa ovog nebuloznog tkz.,,drumskog koridora,, morala da bude Izmeštena iz pristora novog N .P. ,,Južni Kučaj/Beljanica) .
    Dakle NAKNADNO JE IZMEŠTENA TAKO ŠTO JE ISKRIVLJENA I ENORMNO PRODUŽENA …I TIME JOŠ I MNOGO SKUPLJA…I MEĐUNARODNO BEZVREDNIJA.
    2.) DRUGI TKZ. ,,DRUMSKI KORIDOR ,, ,tkz .
    ,,brza magistrala sa 4 saobraćajne trake Golubac-Donji Milanovac-Kladovo ,približne dužine 120km , kroz najveću klisuru u Evropi ,Đerdapsku klisuru, gde su na metar sa obe strane od postojeće magistrale ili Dunav ili stene, koja bi koštala kao 4 metroa iste dužine ,a prolazi samo pored malenog Donjeg Milanovca i još 4 minijaturna sela, i kroz najstrožije zašticeni prostor Nacionalnog parka ,,Đerdap,, , kao i novog UNESCO Global geoparka ,,Đerdap,…itd ,itd…
    I koja je već javnim,kontinuiranim transparentnom aktivnostima (a zna se čijim ) već ukinuta…Kao što će ISTO TAKO da bude ukinut i ovaj drugi nebulozni i apsurdni RUDNIČKO-CIJANIDNI koridor kroz Laznicu i bukvalno kroz reon ovog rudnika ka Boru.
    A Žagubički kraj i Laznica i Žagubičani i njihove prirodne lepote , budući turizam i tamo proizvedana zdrava hrana… će sa svojim
    TRANSEVROPSKIM ,,KORIDOROM ŽIVATA,,biti povezani modernizovanim,rekonstruisanom iskraćenon i 21.veku primerenom pristupnom drumskom saobraćajnicom Žagubica-Laznica-reon sela Jasikovo/Leskovo/Vlaole -Debeli Lug kod Majdanpeka.
    Jer ,,AFRIČKI KONGO KONCEPT,, ubrzo ide na
    ,, komunalnu deponiju loše istorije,, i upravo dalazi vreme ,,EVROPSKI KORIDOR KONCEPTA ,, …koji kroz model ,,ODRŽIVOG RAZVOJA,, najbrže moguće i istovremeno i aktivira i multiplikuje SVE LJUDSKE,PRIRODNE I RAZVOJNE RESURSE CELOG OVOG IZDIŠUĆEG regiona Istočne Srbije,povezuje ga sa Beogradom,celom Srbijom i Evropom…. i najzad ga uvodi u 21.vek.
    Tačka. I pozz.iz 🚞

  2. Nista dobro nije doneo Vucic Branicevskom okrugu ko zna da li nas i smatra ljudima a mi konstantno glasajmo za njega. Mislim da je vreme da mu okrenemo ledja

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker