SLEDI EUTANAZIJA SVIH SVINJA? Afrička kuga potvrđena na području opštine Kučevo

V.D. direktor Uprave za veterinu po ovlaščenju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je dana 4. Februara 2022. godine, na osnovu ovlašćenja iz Zakona o veterinarstvu, Pravilnika o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afrička kuga svinja i Naredbi o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja (Pestis suum Africana), donelo je rešenje kojim se:

Foto: Google Maps/Shutterstock
  • Područje poluprečnika najmanje 3 km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Neresnica, opština Kučevo, Braničevski upravni okrug, proglašava ZARAŽENIM PODRUČJEM od zarazne bolesti AFRIČKE KUGE SVINJA kod domaćih svinja i obuhvata naseljeno mesto: Neresnica, koja je već bila proglašena ugroženim područjem na teritoriji opštine Kučevo, Braničevski upravni okrug.
  • Područje poluprečnika najmanje 10 km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Neresnica, opština Kučevo, Braničevski upravni okrug, proglašeno je UGROŽENIM od zarazne bolesti AFRIČKE KUGE SVINJA kod domaćih svinja i obuhvata naseljena mesta: Blagojev Kamen, Ševica, Duboka koja su već bila proglašena ugroženim područjem i naseljena mesta Kučevo, Cerovica, Kučajna i Bukovska na teritoriji opštine Kučevo, Braničevski upravni okrug.
  • Naseljena mesta: Brodica i Voluja opština Kučevo, koja se nalaze u području od 10 km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Neresnica, a koja su već proglašena zaraženim područjem, ostaju i dalje zaražena područja i sprovode se mere u skladu sa donetim rešenjima.
  • U lovištu ,,Vodeničko polje” ustanovljenom na teritoriji opštine Kučevo, koje je već proglašeno inficiranim (zaraženim) područjem od zarazne bolesti afrička kuga svinja, sprovode se sve mere u skladu sa Naredbom o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja (Pestis suum Africana).
  • U toku je popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, u što kraćem roku, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora – Eutanazija svih svina na zaraženom gazdinstvu, bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora – Neškodljivo uklanjanje leševa uginulih i ubijenih svinja i sprovođenje svih drugih mera na zaraženom gazdinstvu u skladu sa posebnim propisom –
  • Pored ovih mera, Uprava za veterinu je donela i niz drugih mera, između ostalog zabranu semena, jajnih ćelija i embriona svinja sa gazdinstava koja se nalaze u ugroženom, primena biosigurnosnih mera koje mora da sprovodi svaka osoba koja ulazi ili izlazi sa gazdinstva u ugroženom području u cilju smanjenja rizika od širenja virusa afričke kuge svinja.

Ono što je zanimljivo, opštinski zvaničnici na čijoj teritoriji se pojavila Afrička kuga se nisu oglašavali ne računajući objavu na eKučevo, lokalnom elektronskom javnom glasilu koje je pod direktnim patronatom Srpske napredne stranke i lokalne vlasti a mi vam prenosimo njihovu objavu:

“Način konstatovanja, uzorkovanja i postupaka kada se na nekoj teritoriji pojavi svinjska kuga STROGO su definisani nacionalnim i međunarodnim propisima. Povodom širenja glasina o navodnoj pojavi svinjske kuge kod domaćih svinja na teritoriji naše opštine ono što je najbitnije za znati je da su to samo glasine (zlonamerne ili ne utvrdiće nadležni organi jer, kako portal eKučevo nezvanično saznaje, protiv onih koji ih šire biće podnete krivične prijave za širenje panike i uznemiravanje javnosti), neutemeljene u stanje na terenu – do sada ni lokalna samouprava, kao ni nadležni inspekcijski organi, nisu dobili nikakav zvanični dokument koji bi potvrđivao ovakve glasine”.

Iz Republičke veterinarske inspekcije su nam rekli da još nema zvaničnog rešenja o početku eutanazije domaćih svinja mada je JKP Kučevo proteklih nedelja već identifikovalo potencijalne lokacije za eutanaziju svinja u mesnim zajednicama u kojima je proglašena zaraza Afričke kuge svinja (Pestis suum Africana).

Kako nezvanično saznajemo, opštinska vlast pokušava da sakrije ovaj problem do okončanja predstojećih predsedničkih i parlamentarnih izbora a da za to vreme neće biti nikakvih aktivnosti na eutanaziji već će se pokušati suzbijanje zaraze na sve druge raspoložive načine.

Kako saznajemo, građani se uveliko pripremaju da u ponedeljak u devet časova posete Lokalnu samoupravu Kučevo i zatraže razjašnjenje celokupne situacije.

Očigledno da je aktuelnoj vlasti u Kučevu prioritetnije očuvanje svojih nasilno stečenih pozicija nego zdravlje i životi svojih građana i njihove imovine odnosno domaćih životinja koje su mnogima jedini izvor prihroda u porodici. Nadajmo se da će stručne službe korektno uraditi svoj posao i da neće doći do širenja zaraze i eventualne eutanazije svinja što bi dovelo do nesagledivih posledica.

Za više informacija, pokušali smo da stupimo u kontakt sa Jelenom Marjanović, veterinarom u Kučevu koji je uključen i upoznat sa celom situacijom, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta njen mobilni telefon je bio nedostupan.

(Dopisnik1 tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

17 Komentari

  1. UPRAVO SU OBRISALI SA EKUCEVA JUCERASNJU OBJAVU O AFRICKOJ KUGI KOJOM SU DEMANTOVALI DA JE OPSTINA KUCEVO ZARAZENA OVOM OPAKOM ZARAZOM. SRAM IH BILO.

  2. Treba da se smeni kompletno rukovodstvo opstine na celu sa Kecmanom Rajcicem. Mikic da se posalje na Dunav da cuva ribe, Somi na banderu a Novica u Kamenici da cuva ovce.

  3. Idiotizam, lokalnih budaletina bez obraza, morala, karaktera,…. a da, njihov obrazovni i intelektualni nivo se u ovome ne prepoznaje. Tužno. gde mi živimo.

  4. Хвала порталу ТПК који је једини портал у овом нашем крају у служби грађана и који нас информише редовно са провереним информацијама. Морамо да закључимо да режимски портали и таблоиди пишу искључиво у корист једној малој групицу “шалабајзера” и да је то што пишу углавном лаж.

  5. Bili smo danas u opstini i nismo se nista dogovorili sa predsednikom i ostalima. Mora da vam kazem da oni i ne znaju sta su svinje sem u tanjiru. Celo rukovodstvo treba da se istera napolje iz opstine jer samo prave stetu.

  6. dopisnik tpk-a objavljuje buđave vesti od pre mesec i po dana kao ne znam kako aktuelne
    pa to su svi znali i do sada, osim gospode iz kafića
    kakav portal takav i dopisnik
    čik objavite komentar ako vas nije sramota

  7. Tačno tako, predsednik opštine je naredio svim svojim saradnicima da ne pričaju u javnosti dok ne proďu izbori. Lično sam to čula od člana opštinskog veća.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker