MI KONJA ZA TRKU NEMAMO: Ergela knjaza Miloša Obrenovića ulazi u istoriju ponora

Jednu od najstarijih Ergela u Srbiji je 1853. godine osnovao knjaz Miloš Obrenović. Ergela Ljubičevo je početkom 20. veka izrasla u instituciju evrposkog ranga, i imala je oko 500 grla.

Ergela Ljubičevo

Danas je Ergela Ljubičevo pretvorena u rođendaonicu, a jedna od osnovnih delatnosti je pranje novca kupovinom grla iz gradske kase Grada Požarevca. Podrazumeva se da je to novac građana Požarevca kojim direktor Ne-Mirko upravlja zajedno sa Zaječarcem, uz hladno zaječarsko pivo.

Konji su iz Engleske, ali se postavlja pitanje: “Zašto engleski konji nisu učestvovali na Tradicionalnim prvomajskim trkama u Beogradu na hipodromu Careva Ćuprija?”

Prvi put u dugoj istoriji (oko 150 godina) Ergela Ljubičevo, mi konja za trku nemamo, ali zato imamo Ragu koja je još 2016. godine izabrana nezakonito. Viši Sud u ovom imenovanju nije video ništa sporno, pa je žalbu druge kandidatkinje odbacio. Tada su u komisiji sedeli sve stručnjak do stručnjaka: Aleksandar J(ovan)ović, Veljko Album-ović i Predrag Mlak-ar.

Tako je pasionirani ljubitelj fotelje zaseo u nju 6. marta 2016. godine, i od tada ne izlazi iz nje, čak i spava u njoj, pogotovo kada se napije na rođendanskoj proslavi manekena-gradonačelnika Zaječarca.

25. januara 2021. godine grlo iz Ljubičeva odnelo je pobedu u trci na 1200 metara u Beogradu. To je za pohvalu, ali se direktor Mirko 1. maja 2022. godine na toj istoj Tradicionalnoj trci nije udostojio da dođe i da preda ljubičevski pehar pobednicima.

Mi konja za trku nemamo/Beograd

Imao je preča posla, pošto su ga svi radnici napustili, zbog njegove novoprimljene radnice Tanje Tomić, koju je on primio zauvek na neodređeno, da mu bude devojče za sve. Tanja je odmah unapređena za šeficu jer je to zaslužila zbog “poštene” saradnje sa Mirkom dok je radila u Jugometalu iz Svilajnca, a stovarište u Požarevcu. Ne-Mirko je sa njom “muljao” oko kupovine traktora i uređaja za poljoprivredu i sve to za “dobrobit” Ljubičeva. Imao je Ne-Mirko važan ručak u restoranu “Zmaj od noćaja”, a na da deli pehare po Beogradu.

Šefica je toliko dobro radila, da je u Ergeli Ljubičevo očas posla zaradila novac i kupila nov automobil. Šta će poštena žena, neće valjda da se voza Arivinim autobusima do Zlatibora, Vrnjačke Banje…. Na put mora da se ide zbog unapređenja turističko-marketinške aktivnosti. Tako Ne-Mirko, sedi i sedi u foteljicu, zahvaljujući čika Mondišu, manekenu-Zaječarcu, koji se ne meša u svoj posao, a i što bi kad ima Beograđane sa dirigentskom palicom.

Kako Ne-Mirko kaže: “Građani Požarevca nisu zavirili u suvernirnicu,a tata maneken Zaječarac dao je 10 miliona dinara za renoviranje, kako bi se građani divili njegovoj sposobnosti”. Za taj novac mogli su da sazidaju jedan opremljeni Hostel, kako bi Ergela Ljubičevo primala turiste, ali “pametni” su oni i uvežbani za centrifugiranje novca iz budžeta grada.

Nije važno što konji nemaju trening, važno je da konje puštaju u manješ da se sami istrčavaju, dok čika Ne-Mirko češa “m..a” i ladi jajca koja mu je šefica spremila za doručak. Obavezno pozivaju i čika Zaječarca na radni doručak, kako bi ga ubedili da se “otvori” još malo, jer 57 miliona dinara koje je dao, nema više (pojela maca).

Trenutno Ne-Mirko planira da otvori Zološki vrt, jer mu je dosadilo više sa “tim konjima”. Postoji sistem, Zaječarac zadovoljan, a i Raga koja sedi već treći mandat u čarobnoj fotelji, je još zadovoljnija, a o šefici i da ne pričamo.

Svi zadovoljni osim Knjeginje Ljubice i Miloša Obrenovića, koji se prevrću u svojim grobovima, zato što Ergela Ljubičevi srlja duboko u ponor.

NAROD NEKA PROSUDI KO JE OVDE LUD?!

Danas se održavaju Tradicionalne Prvomajske konjičke trke na hipodromu u Požarevcu u 15 sati. Dođite sugrađani i ponesite osmeh sa sobom, kad ugledate Cirkus Medrano i Ne-Mirka u klovnoskom odelu, i našu Tanjicu da doda pehar našem Zaječarcu, uz prisustvo svih novinara i kamermana iz Braničevskog okruga.

Sve ide u rok službe, samo narod sedi i nemo posmatra.

(Tpknews.com/M.J.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker