Oformljeni mobilni timovi za podršku Romima u Požarevcu i Kostolcu

U Srbiji su oformljeni mobilni timovi koji će na terenu prepoznavati realne potrebe romske populacije i pružati im podršku.

Bajram Morina, pomoćnik predsednika Gradske opštine Kostolac / Foto: Screenshot RTS

U okviru ovog projekta rešavaće se i stambeni problemi i poboljšati infrastruktura u romskim naseljima.

Kuća porodice Ilić u jednom od romskih naselja u Požarevcu, kojo krov prokišnjava, prozori fijuču. Struju imaju samo za sijalicu. Voda im je isključena zbog duga od 35.000 dinara. Deca su upisana u školu, ali često iz nje izostaju. Roditelji su nezaposleni. Nemaju zadravstvenu zaštitu. Sve što imaju u kući uglavnom je pronađeno u kontejnerima za smeće.

Iako se decenijama radi na unapređenju položaja Roma, ovakav način života i dalje je realnost u Srbiji. Zato su oformljeni mobilni timovi u kojima su koordinatori za romska pitanja, pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori, predstavnici Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. Oni će sa terena rešavanje problema podići na nacionalni nivo, za šta su prošli i obuku.

“Sada je nekako sve zvaničnije”, ističe Bajram Morina, pomoćnik predsednika Gradske opštine Kostolac. “Do sada smo odlazili na teren mi Romi u institucijama, koordinatori, medijatori, asistenti. Ali nikada nismo otišli sa ljudima koji su predstavnici lokalnih institucija, a da nisu Romi.”

U okviru projekta „Stanovanje Roma” oko hiljadu ljudi treba da dobije krov nad glavnom, a 6.000 bolju infrastrukturu, ali će i sami morati da učestvuju.

“Veoma je važno da napravimo taj pomak, da romska populacija krene što više da pruzima odgovornost i da, na kraju krajeva, sa svojim naporima i finansijskim sredstvima učestvuju u realizaciji tih inicijativa”, naglašava Aleš Zupan, vođa projekta.

Projekat vrednosti od 7,55 miliona evra biće realizovan u trideset jednom gradu u Srbiji.

(RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker