U TRSTU “SVETI SAVA”: Od davnina pa do naših dana (FOTO/VIDEO)

I ovoga puta Sveti Sava je okupio veliki broj Srba na jednom mestu, dokaz da je jedna od njegovih pouka i poruka da Srbi treba da se okupe, ujedine i zajednički i u slozi rade, itekako aktuelna i dan danas.

Trst, grad sa najdužom tradicijom prisustva Srpske dijaspore u Italiji, takođe je bio mesto tradicionalnog obeležavanja i proslave najvećeg Srpskog prosvetitelja Svetog Save.

Foto: Privatnaa arhiva

Pokrovitelj obeležavanja i ovogodišnjih Svetosavskih dana bila je Srpska Pravoslavna Crkvena Opština u Trstu, dok su protagonisti bili đaci, u koje je prvi Srpski prosvetitelj i ulagao najviše nade za budućnost nacije. Učenici Srpske škole „Jovan Miletić“ pripremili su i izveli bogat program.

Kao budući čuvari Srpske tradicije, mališani su pripremili bogati scenski prikaz slavskih običaja, uz igru i pesmu. Celokupan program, koji su učenici Srpske škole u Trstu prikazali, sa oduševljenjem je pozdravila publika prepune sale.

Posebna pohvala za ovogodišnje izuzetno uspešno proslavljanje školske slave u Trstu, svakako pripada dirigentu Anni Kairi i učiteljicama Slađani Marković i Tatjani Dašić. Akademiju posvećenu Svetom Savi, dodatno su ulepšali svojim razigranim nastupom mladi folklorni ansambli KUD-ova iz Trsta.

Ovo svečano okupljanje, svojim prisustvom su uveličali idejni tvorac svega ovoga, otac Rastko Radović, Predsednik crkvenog Odbora Zlatimir Selaković i predstavnici Konzulata RS u Trstu.

(Tpknews.com)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker