NAPUSTILI SKUP: Novinari izašli tokom govora Aleksandra Vučića

Desetak novinara nekoliko redakcija iz protesta su napustili regionalni medijski skup u Beogradu, tokom govora predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

aleksandar-vucic-foto-tanjug-sava-radovanovic
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Skup su napustili novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), KRIK-a, BIRN-a, Centra za istraživačko novinarstvo iz Crne Gore i Magločistača iz Subotice, kao i još pojedine kolege.

Direktor CINS-a Branko Čečen rekao je da se odlučio na taj korak jer je Vučić propustio priliku da započne pravi dijalog sa medijima i sa novinarima, dok su se , kako kaže, njegovi saradnici koji su se još gore ponašali prema novinarskoj profesiji.

– Za mene bi bilo lično ponižavajuće da sedim na ovoj konferenciji i da sa čovekom koji je pokazao da mu ni malo nije stalo do slobode medija, razgovaram o slobodi medija. Još mi je manje stalo do toga da slušam od njega o kvalitetu medija i o kvalitetu novinarskog rada u ovoj zemlji. Niti je stručan za to, niti je posle svega što je radio u tom pogledu čovek koji ima pravo da o tome govori – rekao je Čečen.

Posle Vučićevog obraćanja, generalni sekretar medijske organizacije SEEMO Oliver Vujović saopštio je prisutnima da će Vučić odgovarati samo na pitanja stranih novinara.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović otkazao je danas iz protesta učešće na regionalnoj medijskoj konferenciji u Beogradu i naveo da to čini jer je najavljeno da će je otvoriti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je “provereni neprijatelj medijskih sloboda”.

“Medijski skup koji otvara Aleksandar Vučić, provereni neprijatelj medijskih sloboda, za mene ne samo da nije relevantan nego ga smatram šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje”, naveo je Sejdinović u otvorenom pismu upućenom generalnom sekretaru SEEMO Oliveru Vujoviću.

Vučić: Sloboda medija od velikog značaja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Vladu Srbije od velikog značaja sloboda medija i govora i dodao da je zbog toga okončan postupak privatizacije medija i da su uvedeni konkursi za njihovo sufinansiranje.

Premijer je u svom govoru rekao da Vlada Srbije i on direktno nikada nisu vršili pritisak na medije i da želi da obeshrabri one koji to rade.

– Protivim se bilo kakvom mešanju u uređivačku politiku, ali ako i ima samoprozvanih zaštitnika moga dela – nema potrebe da me bilo ko brani, sposoban sam da to sam učinim – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u medijskoj sferi „nedvosmisleno postoje nedostaci i problemi“ i da ne može da “kao noj zabija glavu u pesak” i pravi se da tih problema nema, kada se deo javnosti žali na nedostatak medijskih sloboda i onemogućavanje finansiranja “medija koji pišu protiv vlade”.

– Vlada želi da razgovara kako bi se to stanje promenilo, da razgovara, a ne da odgovara na uvrede – rekao je Vučić.

Kako kaže, voleo bi da se mediji u Srbiji više ugledaju na strane medije kada su u pitanju profesionalni standardi.

– Važno da mediji učestvuju u rešavanju konflikata iz prošlosti i da doprinesu pomirenju na Balkanu – rekao je Vučić.

Kao posebno važnu Vučić je označio komisiju koja se bavi rasvetljavanjem zločina nad novinarima.

– Kada postoji politička volja nema nepremostivih prepreka i pokazuje da zločini prema novinarima neće biti zaboravljeni i opravdani – rekao je Vučić.

Naučio lekciju iz 1997.

Upitan šta se promenilo od kada je bio ministar informisanja 1997. godine i sa Vučić je rekao da je naučio svoju lekciju.

– Danas je lako da se upire prstom u mene na osnovu toga. U to vreme je Ćuruvija ubijen, da, to je tačno, ali dok nisam došao na vlast niko to nije rešio – rekao je Vučić i dodao da je tada i zakon o javnom informisanju bio loš kada je reč o slobodama govora, ali da nije toliko loš kao onaj iz 2009. godine.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker