POŽAREVAC: Pet preduzeća, napuniće gradski budžet za skoro 60 miliona dinara!

Izvesna je raspodela dobiti gradskih firmi u Požarevcu. Polovina, od ukupno 117 miliona završiće u lokalnoj kasi jer im je osnivač grad – pišu Večernje novosti.

toplifikacija-velika1

Pet javnih preduzeća će u budžet grada Požarevca uplatiti 50 odsto od ukupno ostvarene dobiti tokom prošle poslovne godine. Reč je o “Toplifikaciji”, “Vodovodu i kanalizaciji”, “Parking servisu”, “Komunalnim službama” i JKP “Ljubičevo”.

– Javna preduzeća koja posluju tržišno, a takva su sva nabrojana, tokom 2015. su ostvarila dobit od oko 117 miliona dinara i sada će samo ispuniti obavezu prema osnivaču, te u lokalni budžet uplatiti 58,5 miliona – istakao je Milan Dabić, načelnik gradskog Odeljenja za finansije i javne nabavke za list Večernje novosti.

Najveću dobit u prošloj godini – 97 miliona i 304.388 dinara je ostvarila “Toplifikacija”, koja naplaćuje centralno grejanje od oko 8.800 korisnika. Ona će u gradski budžet uplatiti 48 miliona i 652.194 dinara, dok će drugi deo biti knjižen kao neraspoređeni dobitak.

Po visini ostvarene dobiti slede “Komunalne službe”, koje brinu o čišćenju grada, odnošenju smeća, te grobljima, održavanju zelenih površina i pijaca. Ovo preduzeće ostvarilo je prihod od 13 miliona dinara – znatno više od trećeplasiranog “Parking servisa” koji može da se pohvali sa 4,6 miliona dobiti.

Na četvrtom mestu je JKP “Vodovod i kanalizacija”, koje je zaradilo 3,13 miliona dinara, ali – posle plaćanja poreza na dobit i odloženih poreskih rashoda – ovom kolektivu preostaje dobit od 852.230 dinara, što znači da će njegova uplata na račun budžeta iznositi 426.115 dinara.

Lane je najmanju dobit ostvarilo javno preduzeće “Ljubičevo”, u čijem je sastavu i poznata ergela. Ono je prihodovalo milion i 272.000, pa će gradu uplatiti 636.000 dinara, dok će drugu polovinu iskoristiti za “pokrivanje” gubitaka iz ranijih godina.

S druge strane, dobit će izostati kada je u pitanju Direkcija za izgradnju, koja ne posluje tržišno, pa i nema dobit, i radiodifuzno preduzeće “Radio Požarevac” koje u procesu privatizacije medija nije prodato, pa je i zvanično ugašeno.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker