ISKORAK: Ima li izbora na izborima za savete mesnih zajednica?

Udruženje građana Iskorak izdalo je saopštenje za javnost gde pita vlast da li ima izbora na izborima za lokalne mesne zajednice.

logo

Kako se navodi u saopštenju da u svetlu potpisanog Sporazuma o zajedničkom delovanju između Udruženja građana „Iskorak“ iz Požarevca, „Unije za poljoprivredu i preduzetništvo“ iz Malog Crnića i „Žabarske inicijative grupe građana“ iz Žabara, daju zajedničku javnu i nedvosmislenu podršku naporima da se predstojeći izbori za članove saveta mesnih zajednica u ovim sredinama liše degenerativnog političkog uticaja stranaka i partija kako bi se sačuvao demokratski potencijal izbora i omogućilo ispoljavanje suverene volje građana.

Iz ovih organizacija naglašavaju da u tom smislu ohrabruju sve čestite građane, sve dobre domaćine, preduzetnike i ljude koji nisu opterećeni političkim ideologijama, da uzmu učešće na ovim izborima kako kao kandidati – tako i kao birači.

U saopštenju se dodaje da su Mesne zajednice odavno trn u oku vladajućoj koaliciji. Što zbog nejasnih zakonskih rešenja koja se na njih odnose, što zbog činjenice da su predizborne aktivnosti vezane za izbore za članove saveta mesnih zajednica krenule u nedozvoljenom pravcu, došli smo u situaciju da se sada svim raspoloživim sredstvima moramo boriti za depolitizaciju mesnih zajednica i naročito za depolitizaciju procesa izbora za članove njihovih saveta. Razarajući uticaj političkih stranaka, partija i pokreta na izborni proces u mesnim zajednicama dobija svoju potvrdu u brojnim objavama u medijima (i štampanim i elektronskim), posebno u onima koji su naklonjeni vladajućim strankama. Naslovi kao što su; „SNS pobedio na izborima za Savete mesnih zajednica“, „SNS pobednik na izborima za Savet mesne zajednice“, „SNS-u svi mandati u Merošini, Vranju, Raškoj“… potpuno su ogolili nameru vladajuće koalicije da svim sredstvima mesne zajednice pretvore u još jedan instrument vladanja narodom i državom.

Udruženje građana Iskorak u izdatom saopštenju napominju da političke stranke, pokreti i partije ne mogu da učestvuju na izborima za savete mesnih zajednica! Pa kako je onda moguće da slave pobedu na izborima na kojima kao organizovani politički subjekt nisu mogli da učestvuju?

– Posebno je važno napomenuti da navedene stranke i koalicije na ovakvim izborima ne bi smele da sprovode izbornu kampanju. A to se uveliko radi! Obijanje pragova i nagovaranje građana da glasaju samo za kandidate koji su članovi određene političke opcije predstavljaju izbornu kampanju kojoj na ovakvim izborima ne bi smelo da ima mesta. Zastrašivanje građana, pretnje, ucene, podela paketa, kupovina glasova okupljanja ispred biračkih mesta i „kićenje“ izbornih mesta fotografijama političkih lidera, spada u grupu nedozvoljenih i zakonom zabranjenih izbornih radnji. Međutim, ovim nezakonitim aktivnostima nema ko da stane na put jer upravo oni koji bi to morali da spreče, takve aktivnosti i organizuju. Na ovaj način SNS uređuje sve aspekte ovih izbora i unapred preti da građansku volju mahinacijama preobrati u političku. Politička scena Srbije se polako, ali sigurno, pretvara u pozorišnu scenu jedne partije i jedne stranke, a građanin kao nosilac suvereniteta na takvoj sceni postaje statista i politički potrčko. Ima li izlaza? – , pitaju se iz Udruženje građana Iskorak.

– Bilo kako bilo, jedino rešenje je u masovnom izlasku na izbore uz potpuno ignorisanje svih onih koji su na liste stavljani po zahtevu bilo koje partije ili stranke. Birati najbolje i najsposobnije, a ne najpodobnije, treba da bude geslo na ovim izborima ako želimo da sačuvamo mesne zajednice kao osnovne ćelije društva u kojima građanin ostvaruje svoja suverena prava koja mu po zakonima zemlje pripadaju. U protivnom, ta kašika otrova koju na ovaj način nudi vladajuća koalicija, produbiće našu agoniju i uvešće nas u košmar kakav se ne da ni zamisliti – , zaključuje su u saopštenju.

Celo saopštenje možete pročitati OVDE.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker