SRBIJA ŽIVI OD GASTARBAJTERA: Priliv novca iz inostranstva duplo veći, skoro 5 milijarde evra za samo 11 meseci

Priliv novca po osnovu doznaka iz inostranstva, prema podacima NBS za 11 meseci 2022. godine, povećan je za 41,4 odsto i iznosio je 4.622 miliona evra, tj. 4,62 milijarde. U odnosu na 2021. godinu, priliv novca je veći za 1.353 miliona evra.

Foto: Ilustracija/Shutterstock

Najviše novca od doznaka, prema podacima Narodne banke Srbije, stiže iz Nemačke, 27 odsto, Švajcarske, 14 procenata, Austrije, 11 procenata, Francuske i SAD po šest odsto.

Iz NBS su naveli i to da je od februara prošle godine u svakom mesecu zabeležen međugodišnji rast priliva doznaka, pri čemu se tokom godine beleži stabilni iznosi priliva doznaka po mesecima.

Prema metodologiji NBS, doznake su obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

Po pitanja valutne strukture, u NBS kažu da nju, imajući u vidu da jedan deo doznaka dolazi u gotovom novcu, nije moguće precizno dati, ali se svakako najveći deo priliva odnosi na doznake u evrima.

(Tpknews.com/Tanjug)

2 Komentari

  1. Zar Srbija nije ekonomski tigar, sa najvećim napretkom u Evropi u koju se gastarbajteri masovno vraćaju nazad, kako zbog veće plate, tako i zbog besplatnog lečenja?!🤔😅

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker