Počeo upis prvaka u škole

U školama je počeo upis prvaka za narednu školsku godinu koji će trajati do 31. maja. U klupe će 65.510 mališana, rođenih od 1. marta 2011. do 28. februara 2012. godine

Ove godine u Srbiji bi u školu trebalo da pođe 65.510 mališana stasalih za prvi razred, što je za 2.558 učenika manje u odnosu na prošlogodišnju generaciju.

Upis prvaka počinje 2. aprila, kao što je to uobičajeno, i trajaće do kraja maja, pa bi naredne školske godine u Srbiji u školu trebalo da pođe 65.510 mališana, što je manje nego lane.

Prema podacima koje je Republički zavod za statistiku (RZS) dostavio Ministarstvu prosvete, broj dece rođene na teritoriji naše zemlje stasale za upis u prvi razred školske 2018/19. godine je 65.510, dok ih je prošle školske 2017/18. godine bilo 68.068.

Ovih dana roditelji širom Srbije ubrzano završavaju sistematske preglede svoje dece predškolaca i okončavaju pripremu dokumentacije neophodne za upis dece u prvi razred. Približan podatak koliko će ove godine biti novoupisanih školaraca u Ministarstvu prosvete imaće, kažu, tek za oko dva meseca, jer upisni period tradicionalno traje od početka aprila do kraja maja.

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kaže da prvak postaje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Obaveza roditelja je da dete upišu u školu na vreme. Ako to ne učine, kazna je do 100.000 dinara.

Zahtevi za upis predaju se kod sekretara škole svakim radnim danom kada se zakazuje i testiranje kod psihologa škole.

Prilikom upisa potrebno je da roditelji ponesu izvod iz matične knjige rođenih (mogu i fotokopije, a primaju se i izvodi stariji od šest meseci), prijava boravka, potvrda lekara da je dete sposobno za upis u prvi razred i potvrda predškolske ustanove.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker