RAČUNI SAMO RASTU: Struja će od 1. novembra, pa opet 1. maja naredne godine, poskupeti

Struja će od 1. novembra ponovo da poskupi, treći put od početka godine – na to je podsetila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Prema planu poskupljenja koji je naša Vlada napravila sa MMF-om, još jedno poskupljenje se očekuje na proleće sledeće godine. Malo pomalo, za godinu dana, od maja ove, do maja naredne godine, prosečan račun za struju će biti uvećan za barem 600 dinara.

Struja je od početka godine dva puta poskupela za osam posto bez poreza, odnosno za oko 10 odsto sa porezom, a još jedno poskupljenje sledi 1. novembra, pa opet – 1. maja naredne godine.

Iako ovi procenti možda na prvi pogled ne deluju dramatično, za samo godinu dana, od maja ove do maja naredne godine, prosečan račun biće veći i za 600 dinara.

Sada kilovat-čas u najjeftinoj, zelenoj zoni košta 2,084 dinara, a kilovat-čas “skuplje” struje u ovoj zoni 8,336. U nešto skupljoj zoni, plavoj, u kojoj se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-časova, od prvog maja cena je 3,126 dinara, a “skuplja” struja u istoj zoni 12,504. U poslednjoj, crvenoj zoni, cene se obračunavaju za one građane koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat-časova, a najjeftinija tarifa iznosi 6,252 dinara, dok je skuplja 25,008.

Domaćinstvo koje je u maju potrošilo 350 kilovat-časova struje, platilo je između 1.958 i 4.780 dinara, u zavisnosti od toga da li je električnu energiju trošilo u jeftinijoj ili skupljoj tarifi. Uz pomoć EPS kalkulatora, proverili smo koliki će računi biti u maju 2024, tačno godinu dana i dva poskupljenja kasnije.

Kada pristignu novembarski računi, nakon poslednjeg ovogodišnjeg poskupljenja, domaćinstvo će, za istu potrošnju, morati da plati od 2.035 do 5.045, zavisno od doba dana kada troši struju.

Ipak, treba imati u vidu da je nemoguće da, sa potrošnjom od 350 kilovat-sati, novembarski račun bude 2.035 dinara, jer bi to značilo da se struja trošila samo kada je jeftinija, odnosno noću, dakle da tokom dana nije bilo ni najmanje potrošnje, a to je, naravno, nemoguće.

Dakle, račun koji je nekada bio 4.780, od novembra će biti šest odsto veći.

Razlog što račun neće biti 10, već pomenutih šest odsto veći je taj što u končani iznos koji potrošači plaćaju ne ulazi samo cena utrošene električne energije, već i nekoliko drugih stavki čija je cena ostala nepromenjena. Tako u krajnji iznos ulaze obračunska snaga, koja u našem primeru odobrene snage od 2,3 košta 124,79 dinara, trošak garantovanog snabdevača od 145,22, naknada za povlašćene proizvođače koja se plaća 0,801 dinar po utrošenom kilovat-času, kao i naknada za unapređenje energetske efikasnosti koja se po jednom kilovat-satu plaća 0,015 dinara. Tu su akciza od 7,5 i PDV od 20 odsto. Na kraju, građani plaćaju i taksu za javni medijski servis od 299 dinara.

A u maju…

U maju 2024. godine, struja će ponovo da poskupi. Tada će domaćinstvo koje troši 350 kilovat-sati mesečno, morati da plati između 2.120 i 5.410 dinara. Opet, veće su šanse da račun bude 5.000 nego 2.000 dinara, jer je nemoguće ne trošiti struju tokom dana, kada se ona naplaćuje po skupljoj tarifi. U odnosu na maj ove godine, dakle u razmaku od tačno godinu dana, računi će biti veći, u proseku, od 160 do 630 dinara. To je poskupljenje od osam do 13 odsto, za samo godinu dana.

Ili ipak ne?

Iako je MMF najavio ovoliko povećanje cene struje, ministarka Đedović rekla je da su u toku pregovori, ali da će nastojati da ono bude što manje. Prema njenim rečima, poskupljenje je neophodno “zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema”.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker