NEMA KRAJA PREVARANTIMA: Izvršni direktor požarevačkog vodovoda zetu namestio poslove vredne više od 9.000.000 dinara

Rukovodstvo požarevačkog javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ godinama unazad kršilo je zakon ne reagujući na sukob interesa u kojem se nalazio izvršni direktor Milorad Trifunović, jer je to preduzeće privatnoj firmi njegovog zeta za pet godina dodelilo poslove vredne više od devet miliona dinara, piše portal Pištaljka.

JKP „Vodovod i kanalizacija“

Kako piše Pištaljka, nezakonito poslovanje požarevačkog vodovoda i firme direktorovog zeta „KLT Co“ obustavljeno je tek kada je uzbunjivač iz ovog preduzeća Darko Nenadić objavom na jednoj društvenoj mreži krajem prošle godine ukazao na kršenje zakona. Ovo je u izjavi za Pištaljku potvrdio i vršilac dužnosti direktora požarevačkog vodovoda Aleksandar Dimitrijević: „Ja sam odmah sutradan nakon što je Nenadić to objavio raskinuo ugovor o javnoj nabavci sa firmom „KLT Co“. Čini mi se da je bila HTZ oprema, ne sećam se dobro. Od tada više ne radimo sa tom firmom. Došao sam na mesto direktora u junu prošle godine, tako da ne mogu biti odgovoran za to. Zamolili su me da pomognem pošto se izdešavalo to sa prethodnim direktorom. Nisam se mnogo bavio onim što je bilo ranije, a to je trajalo od 2014. godine ili 2015. godine.“, objašnjava Dimitrijević.

Uzbunjivač Nenadić se u vezi sa ovim slučajem sukoba interesa obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije, nakon čega je na sajtu ove institucije u rubrici „mišljenja“ objavljen stav da je generalni direktor „Vodovoda“ odgovoran što nije sprečio ovakvu nezakonitost.

Agencija smatra da između direktora i izvršnog direktora u javnom preduzeću postoji odnos zavisnosti koji može da utiče na postupanje, te da zbog toga učešće zeta izvršnog direktora u javnoj nabavci predstavlja sukob interesa.

U mišljenju Agencije se između ostalog navodi da „…ukoliko zet izvršnog direktora Javnog preduzeća kao preduzetnik, ili privredno društvo u kojem ima udeo, odnosno akcije, dostavi ponudu u postupku javne nabavke čiji je naručilac Javno preduzeće, naručilac je dužan da spreči postojanje sukoba interesa i da izbegne njegov izbor kao najpovoljnijeg ponuđača i zaključenje ugovora o javnoj nabavci sa njim, jer bi u suprotnom direktor Javnog preduzeća, kao odgovorno lice naručioca, postupio suprotno Zakonu o Agenciji“.

Novac na račun firme zeta izvršnog direktora isplaćivan je na osnovu ugovora o javnim nabavkama kojih je od 2015. godine do sredine 2018. godine bilo sedam. Ukupna vrednost tih poslova je oko sedam miliona dinara. Na ovu cifru treba dodati i 2,27 miliona dinara za nabavke male vrednosti koje su išle preko narudžbenica.

Javno preduzeće iz Požarevca je od firme „KLT“ nabavljalo alat, bravarski materijal, građevinsku opremu, zaštitnu opremu za radnike (HTZ) i drugi potrošni materijal. Ponude u javnim nabavkama su dostavljane u jediničnim cenama, a ukupan iznos posla određivan je kao maksimalna cifra koja može biti realizovana i na tu cifru se ugovor zaključivao. Ugovorima je predviđano da se roba može sukcesivno naručivati do maksimalnog iznosa predviđenog ugovorom.

Dva najunosnija posla koja je direktorov zet Vukašin Krstić sklopio sa požarevačkim vodovodom su prodaja opreme za instalaciju vodovodnih cevi vredne 1,68 miliona dinara i potrošnog materijala za 1,4 miliona dinara. Na dva od sedam tendera, onom najvrednijem za instalaciju vodovodnih cevi i drugom za nabavku HTZ opreme od milion dinara, gde je pobednik bila firma „KLT Co“ nije bilo konkurencije, odnosno drugih ponuda.

Zbog Nenadićevih ranijih prijava da je prilikom izgradnje cevovoda Požarevac-Dragovac korišćen sintetički lepak za spajanje cevi i da je zbog toga voda možda zagađena a time ugroženo i zdravlje velikog broja građana, uzbunjivač se već godinama suočava sa odmazdom svojih šefova.

Zbog ukazivanja na nezakonitosti u radu preduzeća, Nenadić je otpušten ali je uz pomoć advokata Pištaljke koji ga zastupaju pred sudom uspešno vraćen na posao pravosnažnom presudom prema Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Trenutno vodi spor po tužbi za mobing koji uprkos ovoj pravonsažnoj presudi poslodavac i dalje sprovodi nad njim.

Bivši direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Požarevca Vladimir Stojimirović, koji je otpustio Darka Nenadića zbog ukazivanja na propuste pri izgradnji dela vodovodne mreže u Požarevcu, uhapšen je pre manje od godinu dana zbog korupcije, objavili su mediji.

Stojimirović je, po pisanju medija, uhapšen zbog sumnje da je primio mito od vlasnika privatnog preduzeća „Telekomunikacija“ iz Blaca kako bi omogućio toj firmi da u postupku javne nabavke dobije posao vredan više od sto miliona dinara. Javna nabavka za izgradnju kanalizacionog sliva koju je sprovodila Gradska uprava Požarevca bila je procenjena na 111,4 miliona dinara, a zajednička ponuda firmi „Telekomunikacija“ i „Mašinokop“ iz Šapca bila je za oko pola miliona dinara manja. Stojimirović se tereti da je u jednom ugostiteljskom objektu preuzeo mito od pola miliona dinara, što otprilike odgovara razlici između procenjene i ponuđene cene.

Izvršni direktor „Vodovoda“ Milorad Trifunović je odbio komunikaciju sa novinarima Pištaljke.

(Tpknews.com/Pištaljka)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker