SPEKTAKL U BEČU: Predstavljen Teslin vremeplov (VIDEO)

U glavnom gradu Austrije, Beču, organizovana je nesvakidašnja multimedijalna projekcija o velikom srpskom naučniku i inovatoru Nikoli Tesli, bez čijih izuma ne bismo mogli zamisliti savremeni način života.

Nikola Tesla / Foto: Profimedia

U organizaciji „M:tel Austria“, najmlađu članicu Telekom Srbija grupe, mladi umetnik Dušan Jovović dočarao je sinoć život i delo Nikole Tesle kroz audio-vizuelni spektakl „Teslin vremeplov“, a fasada Tehničkog univerziteta poslužila je kao platno.

“Velika mi je čast što je upravo u gradu poznatom po velikanima prosvetiteljstva i kulture `Teslin vremeplov` imao svoje premijerno prikazivanje izvan našeg regiona. Kompanija Telekom Srbija osmislila je ovaj autentičan projekat u želji da oda počast vizionaru koji je svojim genijalnim pronalascima ostavio neizbrisiv trag u društvu”, istakao je generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk.

“U prilog simbolici ovog okupljanja govori i činjenica da je rad velikog Tesle za vreme njegovog života bio veoma cenjen od strane njegovih bečkih kolega, a Tehnički univerzitet u Beču dodelio mu je počasni doktorat 1908. godine. Kontinuirano se zalažući za promociju nauke, želeli smo da kroz spoj savremenih tehnologija i umetnosti, podržimo inovacije i inspirišemo neke buduće naučnike, ali i da ojačamo imidž naše kompanije”. naveo je Ćulibrk.

On je istakao da Tesla nije zadužio samo Srbiju, već ceo naš region i svet, jer sada svi uživamo u blagodetima zasnovanim na njegovim patentima.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Ccadež apelovao je na studente Tehničkog univerziteta u Beču da dopuste da ih inspiriše ovo veče i da rade na oblikovanju naše budućnosti, kao što je to činio Tesla.

On je izrazio zadovoljstvo odličnim ekonomskim odnosima Austrije i Srbije, podsetivši da je u Srbiju investiralo više od 350 austrijskih preduzeća, a da danas imamo jednu veliku investiciju iz Srbije u Austriji preko “M:tel-a”.

Vice dekan Fakulteta za elektrotehniku i IT Tehničkog univerziteta Erih Šupita istakao je da je ime Nikole Tesle pojam za sve koji se bave ovom naukom, i da nije bio zamisliv napredak bez izuma srpskog naučnika.

Rekao je da je Tesla ostavio nasleđe koje bečki fakultet prenosi svojim studentima, dodajući da se može reći da je srpski naučnik jedan od osnivača moderne elektrotehnike.

Zahvaljujući njegovim izumima, kako je dodao, danas uživamo u mogućnostima koje pruža mobilna telefonija.

Ssupita je izrazio žaljenje što Nikola Tesla nikada nije studirao na bečkom Tehničkom univerzitetu, ali je podsteio da je njemu 1908.dat počasni doktorat.

“Tesla se na počasnom doktoratu zahvalio, kako to dolikuje čoveku koji je radio na uspostavljanju brze komunikacije, telegramom”, rekao je on.

Šupita je, ispred Tehničkog univerziteta generalnom direktoru Telekoma Srbija uručio, ovom prilikom, faksimil telegrama Nikole Tesle.

Telegram Nikole Tesle / Foto: Youtube printscreen

Ovaj telegram slavni naučnik je 11. marta 1908. godine poslao iz Njujorka Tehničkom univerzitetu u Beču kako bi se zahvalio na dodeljenom počasnom doktoratu.

“Zahvaljujem na izuzetno cenjenom priznanju mojih skromnih zasluga. U nadi da će Vaša sjajna ustanova i dalje uspešno napredovati, molim Vas da prenesete pozdrave mojim saradnicima i bliskim prijateljima”, napisao je Tesla u telegramu koji je do sada čuvan u Tehničkom univerzitetu u Beču.

Direktor Telekoma Srbije Chulibrk se zahvalio predstavniku bečkog fakulteta na “sjajnom gestu”, rekavši da sa ponosom nosi Teslin telegram koji poslao u Beograd.

Prisutni su imali priliku da uživaju u projekciji “Teslin vremeplov” koji je nedavno dobio prestižno priznanje BalCannes 2017 za najbolji regionalni projekat, a 2016. godine nagrađen je evropskom nagradom “PR Excellence Award” kao jedan od pet najboljih projekata u kategoriji “Nauka i obrazovanje”.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker