DOŠLI TRAKTORIMA I KOMBAJNIMA: Meštani Kličevca i okolnih sela održali protest zbog izgradnje regionalne deponije

Meštani Kličevca i okolnih sela organizovali su u nedelju protest, nezadovoljni odlukom Skupštine grada Požarevca o lokaciji za gradnju regionalne deponije.

Foto: Facebook

Oni su traktorima i poljoprivrednom mehanizacijom izašli na njive na kojima je deponija planirana, i poručili da ne prihvataju odluku Gradske skupštine o izmeni Prostornog plana i da neće dozvoliti da deo plodnih oranica bude pretvoren u đubrište.

Novica Arsić iz Udruženja „Kličevački idol“ kazao je da je protest organizovan upravo na mestu gde bi trebalo da se izgradi odlagalište, kako bi se pokazalo da se radi o plodnoj i obradivoj zemlji.

– Ovde se najbolje vidi da ova plodna zemlja nije za deponiju i da ovo brdo nije za deponiju. Vidi se ceo Stig ispod ove parcele koja je planirana za deponiju. Neće samo ova parcela biti zagađena, nego i čitav Stig. Sve ove njive sa kojima vršemo žito, sa kojih hleb jedemo, dobijamo ulje i hranu za domaće životinje. Sve će to biti zagađeno i na kraju će završiti na našim stolovima“, rekao je Arsić.

Podršku meštani Kličevca i okolnih sela pružio je i budući poslanik Aleksandar Jovanović, iz Ekološkog ustanka.

– Ja ću za mesec dana ući u Skupštinu. Odaberite predstavnike, nekoliko vas, a možemo i svi traktorima ispred Skupštine završavamo ovo. Da se čuje vaš glas, ovo nema veze s politikom, već sa zdravom pameću. Onaj koji je smislio da ovo počisti ovde, suncokreti, poljoprivreda, on ne misli dobro našoj zemlji, a pogotovo vama koji ovde živite – , rekao je Jovanović.

Prema rečima Gorana Stojićevića iz sela Kličevac najveća opasnost za ostale njive koje su mnogo veće od parcele na kojoj grad planira izgradnju regionalne deponije su požari koji su česti na deponijama i koji zbog jakog vetra mogu da se prošire i na ostale njive. Stojićević je dodao da meštani neće dozvoliti da građevinske mašine uđu na ovo zemljište i da će ih ukoliko dođu blokirati svojim traktorima i kombajnima.

Podsetimo, gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović ranije je rekao da grad ostaje pri nameri da se na pomenutoj lokaciji izgradi regionalno odlagalište komunalnog otpada.

Pavlović je isključio mogućnost zagađenja životne sredine, a takođe smatra i da građani imaju mogućnost da izaberu između regionalne deponije za koju će država preko EU institucija obezbediti novac i deponovanja smeća u Lapovu, što bi, po rečima Pavlovića, Grad Požarevac i stanovnike koštalo i do 400 miliona dinara na godišnjem nivou bez prikupljanja i prevoza.

(Tpknews.com/M.J.)

PROČITAJ I

4 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker