ZBOG DEFICITA RADNIKA: Menja se Zakon za kamiondžije u Srbiji

Mnogi vozači odlaze u inostranstvo zbog boljih uslova rada i bolje plate, a veliki broj vozača teretnjaka ide i u zasluženu penziju.

Foto: EPA/Rayner Pena

Našoj zemlji nedostaje do 10.000 ovakvih vozača, među njima su i oni koji upravljaju niskotonskim vozilima, autobusima, specijalnim vozilima, podseća Udruženje prevoznika tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju “Međunarodni transport”.

“Došli smo u poziciju da ne možemo da prevezemo robu koju su proizvela preduzeća koja posluju u Srbiji. Nemamo vozača već odavno. Drugi problem se odnosi na obuku kadrova, a to ne možemo sami da rešimo, bez pomoći države. Zato smo je nedavno i zatražili. Najavljene su promene u školskom sistemu. Dosad je bilo pravilo da učenik iz srednje škole izlazi sa Ce kategorijom, a sada ulazi u program da će izlaziti sa Ce i E kategorijom, a to znači da će moći da vozi i šlepere, a ne samo mala vozila, što je veliki pomak”, naglašava Neđo Mandić, predsednik udruženja.

Takođe bitna stvar je da zakon o bezbednosti saobraćaja dobija važnu izmenu, a to je da će vozači ubuduće moći i pre navršene 21 godine da prođu sve dodatne obuke, za polaganje E kategorije, što dosad nije bilo moguće.

“Time će se osposobiti za rad. To je bio veliki problem, posebno kada znamo da je aktuelan deficit te radne snage. Dobili smo uveravanje i da će srednje saobraćajne škole moći da postanu centri za obuku vozača, a to su dosad radili samo privatnici koji su previše skupi. Agencija za bezbednost saobraćaja prihvatila je naš predlog”, navodi Mandić. Dodaje da će to značiti ubrzano doškolovavanje kadra, a već od septembra očekuje se da će se jedan broj srednjih škola uključiti u redovnu, početnu, ali i periodičnu obuku za vozače koje neće biti skupe, a mogu da donesu dobro i kandidatima i državi koja će steći već obučen kadar.

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja su da Srbija ima između 160.000 i 200.000 vozača, podseća on, ali je oko 20.000 do 30.000 njih u međunarodnom transportu, dok sa diplomom vozača iz klupa godišnje izađe oko 1.000 novih učenika, što nije dovoljno.

(Tpknews.com/Politika)

PROČITAJ I

8 Komentari

  1. Vrsi se pogodnost da osobe pre 21. godine mogu biti robovi za 15,16 sati dnevno, da mladi rizikuju, da nikad ne budu kuci…umesto da se zna minimalna zarada za odgovarajuce strukovno radno mesto…oni placaju uopsteni minimalac a za ostalo duzni…em stete drzavu em na grbaci vozaca…ma sve je reseno.

  2. Zakone donosi nesposobna naprednjačka vlast u kojoj većina njih nema nijednog dana rada u privredi. Rekorder je njihov tvorac lažnog zlatnog doba Aleksandar Vučić koji je direktno iz studentske klupe ušao u politiku i već 30 godina obmanjuje i vuče ovaj jadni narod za nos!

  3. Dobro je rekao Zoki u svom komentaru, ,,robovi”. Dugogodisnje izivljavanje i kurcenje raznih gazda i gazdarica,dajuci male plate ljudima,naplacujuci potrosnje goriva,dovelo je do toga da nece niko da vozi. Secam se da su se ,,šalili” na racun vozaca,kako kad šutnu žbun,ispašće iz njega 100 šofera. Pa šutirajte sada žbunje😉,pa će da vam ispadne od tri najduze(i).

  4. Sve je to lepo,Ali gospodin Nedjo Mandic neka kaze otvoreno sta je problem u kadrovima sto ih nema I odlaze u inistranstvu.Prosto,medjunarodni transport ne moze da placaju sa platom od 40hiljada,pa minimalne dnevnice,koje se kroz papire u firmu ne vide.Stim treba drzava ozbiljno da se pozabavi,koliko gube mesecno prihoda od poreza po vozacu.Nemojte da ste kontradiktorni,pricate o platama 1-2hiljada€,a placate doprinose na minimalac,zato odlaze vozaci,I tu su svi na gubitku,samo vlasnik firme u plusu,sa inspektorima Koji se prodali za par zelenih €

  5. Jeste vozaca ima al niko nece da radi kad ne placaju firme kako treba svi vlasnici firmi za medjunarodni transport i ostale firme gledaju sebi da stave pare u dzep a mi vozaci za sta radimo za nista oni kupuju stalno nova auta kamione i ostalo uzivaju tok vozaci radnici jedva kraj sa krajem krpe kazne su paklene i ogromne su sume u pitanju rer gazda dodje pa plati tvoju kaznu plus kaznu sto pisu firmi u 4000e ode policija pise za svaku sitnicu za najsitnije prekoracenje od 1 ili 2 minuta voznje nih ne interesuje dali je guzva saobracajna nezgoda ili nema mesta na parkingu bitno da oni pisu da drzaca i vucic imaju pare a da jebu sirotinju nas radnike….

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker