U Moskvi počela parada povodom Dana pobede nad fašizmom (VIDEO UŽIVO)

Dan pobede na fašizmom je jedan od najvažnijih praznika u Rusiji, kojim se obeležava pobeda nad nacisitičkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

U Moskvi je počela vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom. Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Najveća parada održava se u Moskvi, sa velikim maršem više rodova vojske i preleta avijacije.

Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.Kako je ranije najavljeno, u paradi na Crvenom trgu učestvuje više od 13 hiljada vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Ove godine pešadijsku kolonu čini 35 paradnih četa, sastavljenih od oficira, narednika i vojnika formacija i vojnih jedinica, studenata i kadeta vojnih škola, učenika vojnih škola, kadetskih korpusa i pripadnika ruskog pokreta „Mlada armija“, kao i predstavnici drugih bezbednosnih agencija.

DIREKTAN PRENOS IZ MOSKVE:

(Tpknews.com/Telegraf.rs)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker