VUČIĆ UVEREN: Prosečna plata 440 evra do kraja 2017.

Do kraja 2017. prosečna plata u Srbiji iznosiće 440 evra, izjavio je sinoć premijer Srbije Aleksandar Vučić, poručivši da će biti povećanja, ali ne u onolikoj meri koliko će da iznosi rast srpske privrede.

Vučic je, gostujući na televiziji Prva, podsetio da rast od tri odsto na godišnjem nivou, koliko ostvaruje Srbija, iznosi 1,2 miliona evra, dok se očekuje 300 miliona evra deficita, što, kako je objasnio, ostavlja 900 miliona evra slobodnog prostora.

Da li smemo da povećamo plate i penzije za tih 900 miliona evra, upitao je Vučić, naglašavajući da će u martu prosečna plata biti 393 ili 394 evra.

“Siguran sam da će biti, samo ne u onoj meri koliki će naš rast da bude upravo jer imamo mrtvace iz prošlosti koji isplivavaju (državne kompanije koje prave gubitke)”, rekao je Vučić.

On je istakao da je država rešavala problem svih javnih preduzeća koje je mogla, poput Železare i JAT-a, dok je Rusima vraćen dug Petrohemije od 105 miliona.

“Nasledili smo mrtvace, nekako smo ih oživeli i napravili da budu mnogo življi nego što sam ja. I to je rezultat teškog rada i nepolitičkih odluka”, rekao je Vučić.

Premijer je podvukao da su te odluke bile suprotne onome što bi svaki političar donosio i istakao da je ponosan na njih.

“Biću jednako slavljen kao (bivši nemački kancelar Gerhard) Šreder upravo zbog teških mera koje sam smeo da sprovodim, za razliku od drugih koji nisu smeli”, rekao je Vučić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin, na pitanje da li je ekonomska situacija u Srbiji takva da bi plate i penzije mogle da se povećaju, istakao je da bi se držao načela čvrstog budžetskog ograničenja i na makro i na mikro nivou.

“Na makro nivou smo uspostavili budžetsko ograničenje, ali krvarenja na mikro nivou, u javnom sektoru, su suviše velika, a suviše su politički i socijalno značajna da bi bila likvidirana, zbog čega stvaraju probleme”, rekao je Đuričin.

On je istakao da bi se uvek bojao da ostavi ta preduzeća “u životu”, jer smatra da bi uštede or raznih subvencija trebalo prebaciti u razvoj.

Kada je reč o platama, Đuričin je rekao da bi ih povećavao samo u skladu sa rastom.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker