KUPUSIJADA: U Topolovniku održana prva manifestacija “Sačuvajno od zaborava” (FOTO)

U subotu 30. septembra, u organizaciji Udruženja žena ,,Topolovčanke’’ i Mesne zajednice, uz podršku opštine Veliko Gradište, u naselju Topolovnik održana je prva kulinarsko – kulturna i turistička manifestacija “Sačuvajno od zaborava”, posvećena afirmaciji nasleđa narodne kulture i života na selu.

Foto: Screenshot youtube

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković koji je rekao da je opština Veliko Gradište lider u Braničevskom okrugu kada je u pitanju manifestacioni turizam. Na prvoj uspešno organizovanoj manifestaciji “Sačuvajno od zaborava” u Topolovniku učestvovalo je oko 16 udruženja kao i pet ekipa u pripremanju čuvenog svadbarskog kupusa.

Foto: Screenshot youtube

Od ove godine, Topolovnik je bogatiji za još jednu manifestaciju “Sačuvajmo od zaborava” koju su organizovale naše vredne Topolovčanke koje su ujedno i osnovale prvo udruženje žena na teritoriji opštine Veliko Gradište. Na ovoj prvoj manifestaciji, odziv je bio fantastičan, odazvala su se sva četiri opštinska udruženja žena i još 12 ekipa iz Srbije koje su predstavljale svoju domaću radinost. Na ovogodišnjoj prvoj manifestaciji “Sačuvajmo od zaborava” pozivu su se odazvale i gošće iz Lugavčine, Kuzmina, Rašanca i drugih mesta.

Udruženje žena “Topolovčanke” osnovano je pre dve godine sa ciljem da sačuva narodne običaje i tradiciju sela a bavi se i humanitarnim radom.

Po oceni tročlanog žirija pobednik u kuvanju svadbarskog kupusa bila je domaća ekipa iz Topolovnika, na čelu sa vođom ekipe Momčilom Golubović, koja se prvi put takmiči, a prijavila se radi druženja i osvojila prvu nagradu.

Pobednici – Živoslav Grujić i Momčilo Golubović

Svoje štandove u Topolovniku imale su i žene iz udruženja iz Rašanca, Kuzmina i Malog Crnića. Udruženje žena “Rašačanke” iz Rašanca, u opštini Petrovac na Mlavi, postoji već dve godine i za ovo kratko vreme imalo je mnogo uspeha na raznim manifestacijama i takmičenjima.

Udruženja žena iz Kuzmina postoji i radi već devet godina i za to vreme učestvovale su na svim manifestacijama koje su organizovane u raznim mestima u Srbiji. Imaju zarađenih oko pedesetak pobedničkih pehara i oko tridesetak drugih nagrada. Žene Kuzmina rade na očuvanju tradicije i imaju radove od svojih baka koje verno čuvaju od zaborava.

Foto: Screenshot youtube

Udruženje žene “Sestra Jelica” iz Malog Crnića postoji od 2007. godine i radi na promociji kulture, tradicije i običaja.

Pored takmičenja u kuvanju svadbarskog kupusa, vredne ženske ruke pripremile su i još mnogo raznovrsnih, domaćih đakonija.

Foto: Screenshot youtube

Uručene su i nagrade za one koji su spremili najlepšu slanu i slatku pitu, najbolje slano jelo, najukusniji kolač, najbolju pogaču i najukusniju štrudlu. Nagrađeni su i maštovitost kao i najlepši i najveseliji štand.

Održan je i prigodan kulturno-umetnički program koji su izveli Kulturno umetničko društvo iz Topolovnika i mlađa grupa Folklornog ansambla “Vlastimir Pavlović Carevac” iz Velikog Gradišta.

Foto: Screenshot youtube

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker