DONACIJA: Novi bronhoskop i ultrazvuk za požarevaču bolnicu

Opšta bolnica u Požarevcu uz pomoć donatora, nabavila je aparat za bronhoskopiju i ultrazvuk za očne preglede.

Novi ultrazvučni aparat/Foto: M.V.

Uz novi bronhoskop, vredan dva miliona dinara, pacijenti više neće biti upućivani u druge zdravstvene ustanove, kao što se činilo u poslednjih devet godina, koliko je prošlo od kako se stari pokvario.

– Bronhoskop je neophodan u dijagnostici plućnih, a naročito malignih bolesti, jer pomaže da se bolest otkrije na vreme. Osim toga, on ima značajnu primenu i u terapijskom postupku – rekao je dr Dragiša Jevremović, načelnik Internog odeljenja.

Prošle godine, čak 350 pacijenata sa područja Braničevskog okruga imalo je potrebu za bronhoskopijom. Međutim, pošto su upućivani u druge ustanove, to je uticalo na kašnjenje u postavljanju dijagnoze i početka lečenja. Osim toga, putovanja van Požarevca njima su predstavljala dodatni napor, a zdravstvenom fondu dodatan trošak.

Novi bronhoskop/Foto: M.V.

– Zahvaljujući novom bronhoskopu, dijagnostika će biti urađena na vreme i odmah će početi postupak lečenja, što pacijentima daje šansu za potpuno izlečenje ili produženje života – rekao je Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice.

Ultrazvučni aparat sa sondom, vredan 500.000 dinara, koristiće se za dijagnostiku u lečenju karakte, što će smanjiti listu čekanja za operaciju, na kojoj se sada nalazi 30 pacijenata. Ovaj ultrazvuk neophodan je za određivanje sočiva koje će se ugraditi tokom operacije katarakte.

M.V.

PODRŽITE NAŠ RAD KOJIM KLIKOM NA REKLAMU HVALA!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker