U ergeli “Ljubičevo” uginuo još jedan konj

Minule subote u najstarijoj srpskoj ergeli “Ljubičevo” uginuo je još jedan konj, treći u poslednjih nekolko meseci ove godine. Prethodna dva konja uginula su u martu od posledica zaraznog krpeljskog encefalitisa.

Zbog toga na teritoriji naselja Ljubičevo proglašena je vanredna situacija i preduzete su potrebne mere u suzbijanju ove bolesti koje izazivaju krpelji, dok je sama ergela bila jedno izvesno vreme zatvorena za posetioce.

Prema rečima direktora ergele “Ljubičevo”, Mirka Stojanovića razloge za paniku nema, pošto je krpeljski encefalitis uspešno suzbijen, a konj koji je uginuo minule subote, uginuo je od starosti i hroničnog oboljenja.

Direktor Mirko Stojanović

– Tačno je da nam je pre nekolko dana uginuo još jedan konj. On nije uginuo od krpeljskog encefalitosa, kao prethodna dva, već od starosti i bolesti. Naime, radi se o priplodnoj kobili po imenu „Dana Dubija“, stara petnaestak godina, koja je za priplod uvežena iz Nemačka. Ona je duže vreme bolovola od bolesti loše cirkulacije, tzv. “slonovske noge”, koja izaziva velike otoke na nogama konja. Usled velikih vrućina, kobila nije izdržala i uginula je – objasnio je direktora o uzrocima uginuća kobile. On je dodao da je nakon uginuća konja u Ljubičevo došla veterinarska inspekcija, koja je naćinila izveštaj o tome i naložila da se leš zakopa.

Oboleli konj koji je ranije uspavan zbog krpeljskog enfecalitisa

– Uginuli konj je po svim propisima zakopan, tako da mesta za paniku nema – rekao je direktor Stojanović i poručio da ergela normalno radi i da svi koji žele da u ove sparne dane posete Ljubičevo, to mogu bez ikakvih bojazni da urade, pošto je ergela u potpunosti spremna za prijem posetilaca.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker