UOČI UVOĐENJA OBAVEZNE VAKCINACIJE: Hiljade Austrijanaca poručili su na protestu u Beču da Vlada mora da padne (VIDEO)

Hiljade ljudi protestovalo je u suboti u Beču protiv Vladinog plana o uvođenju obavezne vakcinacije protiv kovida-19 od narednog meseca.

Screenshot

„Vlada mora da padne“, skandirali su okupljeni na protestu koji je već uobičajeni događaj subotom u centru Beča, preneo je Rojters.

Parlament bi trebalo da glasa sledeće nedelje o tom pitanju koje je podelilo građane dok broj zaraženih korona virusom raste.

Vlada je u novembru uvela četvrto zatvaranje u celoj državi i saopštila da će vakcinacija biti obavezna za sve Austrijance. Austrija je prva zemlja EU koja je donela takvu odluku.

Anketa koju je sproveo magazin „Profil“ pokazala je da se 51 odsto anketiranih protivi obaveznoj vakcinaciji od februara, od kojih je 34 odsto protiv obavezne vakcinacije uopšte, a 17 odsto želi da se sa tim sačeka.

Istraživanje je pokazalo da je 45 odsto Austrijanaca za obaveznu vakcinaciju od februara.

Uprkos protivljenja većine građana Austrije obaveznoj vakcinaciji, Austrijska vlada predstavila je danas nacrt zakona kojim se u toj zemlji od februara uvodi obavezna vakcinacija. Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da obavezna vakcinacija stupa na snagu počtekom februara, a da će prelazna faza, bez kazni, trajati do sredine marta.

Od 16. marta, kako je rečeno na konferenciji za štampu, biće kažnjavani oni koji se nisu vakcinisali, a obavezno vakcinisanje važiće za sve građane starije od 18 godina, dok su od te mere izuzete trudnice i sve osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisane, i nacrt zakona predviđa kazne od 600 do 3.600 evra.

Nehamer je izrazio uverenje da će nacrt zakona biti usvojen u parlamentu, jer se radi o temi koja se tiče opšteg zdravlja.

„Mi nismo pojedinci koji žive odvojeni jedni od drugih već smo društvo“, podvukao je on.

Nehamer je rekao da se ne radi o borbi vakcinisanih i nevakcinisanih, niti o obliku diskriminacije, već o zaštiti građana.

OBAVEZNA VAKCINACIJA SE UVODI U TRI FAZE

Od početka februara do 14. marta sprovešće se prva, prelazna faza, tokom koje će sva domaćinstva biti putem pisma obaveštene o meri. Potom, u drugoj fazi, status vakcinacije postaje, kako je istakao, predmet kontrole.

Ukoliko se neko zatekne a da nije vakcinisanin mora računati sa prijavom, a okvir za kaznu je od 600 evra, u skraćenom postupku, do 3.600 evra u dužem postupku, ako lice podnese žalbu. Vlada će, zatim, utvrditi termine kada će analizirati spisak vakcinisanih i ponovo uputiti zahtev za vakcinaciju nevakcinisanim osobama.

Ukoliko zbog epidemiološke situacije to bude potrebno stupa na snagu treća faza, koja predviđa da vlada uredbom utvrđuje datum do kojeg svi moraju biti vakcinisani, te će se, na osnovu izvoda iz registra vakcinisanih, kažnjavati svi koji se nisu vakcinisali.

“Vakcina štiti, štiti nas i štiti i naše sugrađane”, podvukao je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn.

Austrijski parlament, kako se očekuje, u četvrtak će usvojiti zakon kojim se uvodi obavezna vakcinacija. Prethodno nacrt zakona će proći odbor za zdravstvo. Za usvajanje zakona potrebna je jednostavna većina, kojom raspolaže vladajuća koalicije Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, a podršku je najavila opoziciona Socijaldemokratska partija (SPO), kao i Neos. Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija ovaj zakon, i ta stranka je već u više navrata, poslednji put na protestima u subotu, jasno poručila da neće poštovati obaveznu vakcinaciju.

“Omikron soj će, najverovatnije, dovesti do visoke stope imunizacije, ali želimo obaveznom vakcinacijom da se pripremimo na buduće izazove”, naglasila je ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler.

Što se kazni tiče ona je ukazala da se u nacrtu zakona nalazi i maksimalan broj kazni.

“Građani koji se nisu vakcinisali moćiće biti kažnjeni maksimalno četiri puta u godinu dana”, objasnila je ona.

Na pitanje o građanima vakcinisanim cepivima koja nisu priznata od strane EU, kao što su Sputnjik i kineski Sinofarm, Mikštajn je rekao da je Austrija zemlja sa velikim brojem građana vakcinisanim tim vakcinama.

“Komisija GECKO koja se bavi epidemiološkim merama posvetila se toj temi, jer imamo puno vakcinisanih Sputnjikom”, dodao je on.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker