OPREZ! Policija od danas oduzima automobile nesavesnim vozačima!

Od 23. februara saobraćajna policija moći će u određenim situacijama da privremeno oduzme automobil nesavesnim vozačima, a policajci će takođe imati mogućnost da umesto kazne izdaju upozorenje za lakši prekršaj onima koji generalno poštuju propise, potvrdio je za sajt Polovni automobili pukovnik Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Foto: FoNet/MUP Srbije

Osim toga, novim Pravilnikom o načinu kontrole i regulisanja saobraćaja koji stupa na snagu predviđeno je i korišćenje kamera na uniformama policajaca kojima se snima kompletna komunikacija sa vozačima koji su zatečeni u saobraćajnom prekršaju. U narednim mesecima saobraćajna policija dobiće još 300 savremenih “body” kamera, piše sajt polovniautomobili.com.

Ali, krenimo redom. O privremenom oduzimanju vozila dosta se govorilo prethodnih meseci, jer je ova mogućnost predviđena izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima od septembra prošle godine. Novim pravilnikom i formalno je omogućena primena zakonskih odrebi, a sajt Polovni automobili vam donosi sve informacije.

KO TREBA DA STRAHUJE?

Prema novim propisima policija može da oduzme privremeno vozilo samo onim vozačima koji su “uhvaćeni” u teškom prekršaju, a da su pri tom u prethodne dve godine bili osuđeni za najmanje dva, takođe teška prekršaja.

Dakle, ukoliko u prethodih 24 meseca niste bili osuđivani za, primera radi vožnju sa preko 1,2 promila alkohola u krvi, uz ogromno prekoračenja brzine u naselju ili zoni škola ili za neki drugi prekršaj, kojim direktno ugrožavate druge u saobraćaju nemate razlog za brigu. I još jedna važna napomena: Saobraćajna policija može da oduzme automobil samo do okončanja sudskog postupka.

Načelnik Lakićević objašnjava da je cilj ove mere pre svega prevencija, koja treba pozitivno da utiče na vozače.

– Upravo iz tog razloga smo propisali da vozilo može biti privremeno oduzeto samo onima koji su u prethodne dve godine bili osuđeni za dva teža prekršaja. Ali, ova mera se neće primenjivati u onim situacijama gde je recimo postupak pred sudijom i dalje u toku, već samo na vozače kojima je izrečena presuda. Osim toga, nije realno očekivati ogroman broj slučajeva privremenog oduzimanja, jer trenutno u našoj zemlji ima oko 10.000 vozača koji su u riziku da na određeni period ostanu bez svog vozila – pojašnjava načelnik Uprave saobraćajne policije.

KAKO ĆE ODUZIMANJE AUTOMOBILA IZGLEDATI U PRAKSI

Kada saobraćajni policajac zaustavi vozača zbog nekog od težih prekršaja moraće da kontaktira dežurnu službu, koja će obaviti proveru da li ima osnova da se tom vozaču privremeno oduzme vozilo.

– Ukoliko to jeste slučaj, policijski službenik saopštava vozaču da mu privremeno oduzima vozilo. Tu postoje dve opcije: jedna je da se automobil šlepom preveze do najbližeg mesta gde MUP čuva vozila, ili da policijski službenik sam preveze automobil, ali naravno uz saglasnost vlasnika. U svakom slučaju, apsolutno smo svesni da se radi o nečijoj imovini, koja će morati da bude vraćena u istom stanju kao i u momentu kada je oduzeta – pojašnjava.

Zato je, dodaje Lakićević, novim Pravilnikom o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja predviđeno da policajac na terenu mora da izvrši detaljan pregled automobila i spolja i iznutra i popiše sve eventualne nedostatke. Na policiji je naravno još jedna obaveza, a to je da protiv vozača podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

SUD MOŽE DA VRATI VOZILO VLASNIKU VEĆ NA PRVOM ROČIŠTU

Od tog momenta, sudbina privremeno oduzetog automobila prelazi u ruke suda. To u teoriji može da znači da sudija može da već na prvom ročištu vlasniku vrati privremeno oduzeto vozilo. Sa druge strane, sudija može da donese odluku da se vlasniku vrati vozilo tek po okončanju postupka.

I na kraju, tu je i treća opcija, a to je da sud donese presudu da se vlasniku trajno oduzme vozilo kao predmet izvršenja dela. Nadležni kažu da ovakva odluka ima utemeljenje u važećem Zakonu o policiji i Zakonu o prekršajima. Ipak, ovakvi scenariji su u praksi najmanje verovatni.

(Tpknews.com/polovniautomobili.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker