TRAGIČAN SKOR: Za godinu dana imamo skoro 1.100 penzionera manje u Braničevskom okrugu

Broj penzionera u Braničevskom okrugu koji primaju penziju iz PIO fonda smanjen je za 1.062 za godinu dana, pokazuju najnoviji statistički podaci za jun mesec 2021. i 2022. godine.

Ilustracija

U junu ove godine, isplata penzije obradovala je 1,649 miliona penzionera u poređenju sa 1,692 miliona na kraju 2021, dok je godinu dana ranije, na kraju 2020. godine, penziju je primalo 1,708 miliona najstarijih sugrađana. Na nivou države to je ukupno 23.290 penzionera manje za godinu dana.

Broj penzionera u Srbiji opada godišnje 1,5 odsto od 2019. godine, što smanjuje rashode u budžetu za isplate penzija, a u Braničevskom okrugu za čitavih 2,7 odsto pokazuje statistika. Najdrastični pad u Braničevskom okrugu je u kategoriji poljoprivrednih penzionera kojih je manje za 713, odnosno za 6,1 odsto.

Ako se izuzme ova kategorija primalaca koja je među opštinama u Braničevskom okrugu najbrojnija u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi, godišnji pad na nivou okruga penzionera iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti niži je za oko 1,3 odsto, što je takođe više od proseka u državi koji iznosi 0,84 odsto.

(Tpknews.com/S.A.)

PROČITAJ I

5 Komentari

  1. To je i cilj država. Što manje penzionera manje će država izdvajati za penzije. Prosta računica. Zato se i ide na produženje radnog staža sa ciljem da što više radnika ne doživi da prima ono što su svojim decenijski radom zaslužili. Žalosno ali istinito.

  2. Tako je Milice. A korona je dobrodošla da se cilj ostvari. Malo umirali od korone, malo od vakcina, malo od drugih bolesti jer medicinari nisu hteli da ih leče, malo zbog produžetka staža, malo od bede u kojoj žive i cilj je postignut.

    1. Htedoh napisati komentar, ali Verica me je preduhitrila. Potpuno se slažem sa njom. Posebno bih naglasio, da vakcina daje rezultate u smanjenju broja penzionera.

  3. Malo matematike.
    Srbija ima 1 600 000 penzionera i u penziju se ide sa 65 godina života i ako svi žive do 80 godina znači za 15 godina će svi umreti odnosno 106 ooo godišnje odnosno nekih 300 dnevno. Prema tome 1100 mrtvih godišnje je možda i ispod proseka . E sada što većina nas živi od dedine pezije pa nam zato žao kad umre to je druga stvar. Ako bi penzija mogla da ostane možda ga ne bi ni žalili .
    Ima onaj vic moramo dedu da zaposlimo ne stiže nam njegova penzija.

  4. Dodatak
    U Srbiji ima 29 upravnih okruga i na prethodnu matematku dnevno po okrugu treba da umre 10 penzionera sto znači kada bi u Požarevackom okrugu umrlo 3650 penzionera godišnje i to bi bilo uobičajeno u okviru proseka

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker