U Boru, održana druga sednica Nacionalnog saveta Vlaha (VIDEO)

U Boru je održana druga sednica Nacionalnog saveta Vlaha u novom sazivu. Izabrani su članovi Izvršnog odbora i radnih tela značajnih za funkcionisanje i obavljanje najznačajnijih zadataka nacionalnog saveta.

U Boru je u nedelju, 23. decembra održana 2. sednica Nacionalnog saveta Vlaha. Sednica je održana u Svečanoj sali grada Bora i njom je predsedavao predsednik Nacionalnog saveta Novica Janošević. Osim članova Saveta sednici je prisustvovao i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji je je poželeo dobrodošlicu svim članovima i iskoristio priliku da čestita, kako je rekao, svom prijatelju Janoševiću izbor na mesto predsednika Saveta. Milikić je u daljem obraćanju istakao važnost multietničnosti u sredini kao što je grad Bor.

Na početku rada Janošević je podneo izveštaj o aktivnostima Saveta od Konstitutivne sednice do održavanja druge. Izneo je da kod nadležnih državnih organa registrovan Statut Saveta kao i sva druga neophodna akta, da je dobio Rešenje o upisu u Registar predsednika Nacionalnih manjina Srbije, da je NSV učestvovao na Sajmu nacionalnih manjina u Beogradu kao i da su ostvareni neposredni kontakti sa svim opštinama gde žive Vlasi i sa tim lokalnim samoupravama dogovrena saradnja za budući period.

U nastavku sednice od najvažnijih tačaka dnevnog reda izdvajaju se izbor Predsednika Izvršnog odbora Nacionalnog Saveta Vlaha u Republici Srbiji. Tu važnu funkciju je preuzeo dosadašnji predsednik Saveta Radiša Dragojević iz Petrovca na Mlavi. Donošenje odluka o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova odbora za Kulturu, obaveštavanje, obrazovanje i službenu upotrebu jezika i pisma. Za predsednika odbora za kulturu izabran je Milan Stanković iz Zaječara a za njegovog zamenika Danijel Čorboloković iz Bora. Za predsednika odbora za obrazovanje izabran je Miletić Mihajlović iz Petrovca a za njegovu zamenicu Rozica Dragojlović iz Kučeva. Za predsednika odbora za obaveštavanje izabran je Miloš Petrović iz Kučeva a za njegovog zamenika Novica Lapadatović iz Zaječara. Za predsednika odbora za službenu upotrebu jezika i pisma izabran je Andrija Savić iz Boljevca a za njegovu zamenicu Jadranka Grbinović iz Petrovca.

Foto: Screenshot youtube

Doneta je i odluka o formiranju dva privremena radna tela, Radno telo za saradnju sa dijasporom i radno telo za ekonomski razvoj.

Posle sednice Saveta održana je i prva sednica Izvršnog odbora.

Predsednik Saveta Janošević je ovom prilikom istakao značaj Nacionalnog saveta i poslao poruku da Nacionalni savet mora da opravda poverenje koje je dobio na predhodnim izborima. Janošević je takođe istakao da je u svom ranijem profesionalnom angažovanju obavljao više izuzetno značajnih funkcija ali da sadašnja, koja predviđa vođenje visokog državnog predstavničkog tela, zbog svoje izuzetne kompleksnosti predstavlja veliki izazov i ogromnu odgovornost.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker