GIS: Unapređenje geografskog informacionog sistema u Požarevcu i Velikom Gradištu

U okviru projekta “Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio-ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu” u narednih sedam meseci preduzeće za geomatiku MapSoft unaprediće postojeći geografski informacioni sistem (GIS).

Projekat se finansira iz sredstava u okviru programa UNOPS-EUPRO-2019-Grant-115 za sprovođenje projekta unapređenja pružanja usluga kroz razvoj novih modela u okviru GIS-a.

Unapređenje postojećeg GIS-a podrazumeva: razvoj tri nova posebna interaktivna modula (za turizam, poljoprivredu i investicione zone); razvoj dve dvojezične web GIS aplikacije; migraciju svih podataka na otvorenom izvoru (Open source) i povezivanje unapređenog geografskog informacionog sistema sa drugim relevantnim bazama podataka i sistemima, navodi se u saopštenju kompanije.

Kroz razvoj modula za turizam obe opštine će biti u mogućnosti da bolje prezentuju različite relevantne informacije svojim posetiocima (povezivanjem sa različitim web i mobilnim aplikacijama, turističkim interaktivnim mapama i informativnim portalima) stimulišući povećanje broja posetilaca, kao i poboljšanje njihovog iskustva na licu mesta.

Modul za poljoprivredu će Gradu Požarevcu pružiti sveobuhvatne informacije za odgovarajuće planiranje i bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem i objektima od strane lokalne samouprave, kao i osmišljavanje različitih mera i podsticaja vezanih za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Za Opštinu Veliko Gradište razviće se modul za investicione zone koji ima za cilj privlačenje investicija i razvoj novih projekata u ovoj opštini. Predviđen je razvoj sveobuhvatne baze podataka koja sadrži informacije o investicionim lokacijama i poslovnim zonama, uslove za investiranje i razvoj biznisa.

Ovaj modul će omogućiti Opštini Veliko Gradište da bolje planira različite razvojne aktivnosti i pruži poboljšane usluge građanima, a posebno potencijalnim novim preduzećima i investitorima.

(Tpknews.com/Ekapija)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker