ISTORIJSKI SNIMAK: Ovo je sletanje prva dva aviona MIG u Batajnici, Ruski piloti nosili odela s kravatama (VIDEO)

Video-snimak prvog sletanja lovaca MiG-29 na aerodrom Batajnica prilikom isporuke prva dva aviona RV i PVO JNA 24. septembra 1987. godine pojavio se juče na Jutjubu. Tada su u Jugoslaviju stigli dvosedi MiG-29UB i to bez bilo kakvih oznaka pripadnosti.

Vlasnik Jutjub kanala Slaviša Golubović rekao je za portal “Tango Six” da je snimak dobio od pilota koji je u to vreme službovao na Batajnici.

Ovaj snimak objavljen je nakon skoro 30 godina od uvođenja ovog tipa aviona u naoružanje, a do sada je objavljena samo jedna fotografija jugoslovenske 29-ke koja je napravljena prilikom prve isporuke, piše ovaj portal.

Zanimljivo je da sovjetski piloti nisu nosili letačke kombinezone, već su iz aviona iskoračili u odelima sa kravatama. Pripadnici vazduhoplovno-tehničkog sastava RV i PVO Jugoslavije dočekali su ih u civilu.

Razlog zbog kojeg su piloti nosili odela bio je njihov povratak komercijalnim letom “Aeroflota”. Bez postojanja spremnika za kofere, ovakvo rešenje im je bilo najpraktičnije.

Do ovog snimka na internetu su se mogla naći dva “prva” predstavljanja novih lovaca za javnost. Prvi novinar koji je dobio ekskluzivu da sedne u nove avione i emituje reportažu o MiG-ovima bio je Miroslav Lazanski, dok je prvo predstavljanje javnosti bilo na aeromitingu na aerodromu Batajnica 15. maja 1988. godine.

Još 1986. godine SFRJ se odlučila da nabavi sovjetski avion dok je prvi jugoslovenski pilot Branko Bilbija leteo na MiG-u 29 još 1985. U konkurenciji su za novi borbeni avion bili su još “miraž-2000” (Bilbija je leteo i na njemu) i F-16. Jugoslavija je tako, nakon SSSR-a postala prva evropska i treća država u svetu koja je nabavila MiG-29. Pre Jugoslavije, ovaj avion su nabavile Indija i Sirija.

Nakon dolaska dva dvoseda (evidencijski brojevi 18301 i 302, službena vojna oznaka NL-18) u septembru 1987. godine, ubezo je isporučeno još 10 jednoseda MiG-29B (dobili evidencijske brojeve 18101-110, službena vojna oznaka L-18) i to u dve ture, prva je stigla 22. a druga 28. decembra. Naknadno su aprila 1988. isporučena još 4 jednoseda (18111-114).

TPKNEWS/Tango six

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker