Udruženje žena Biskuplje obeležilo prvi “Povratak izvoru“ (FOTO)

“To ti je moje selo, ko još takav vrt ima? To nije selo, već belo stado sa voćnjacima. Kroz selo reka hrli i nosi sličice kuća. Mostić joj drveni grli obale pune pruća“.

Foto: TOVG

Stihovima Dobrice Erića u interpretaciji učenika područnog odeljenja Osnovne škole “Ivo Lola Ribar“ Veliko Gradište u Biskuplju, u nedelju 23. septembra, počela je manifestacija “Povratak izvoru”.

Manifestacija je prvi put održana u slikovitom predelu guste šume, kraj izvora kristalno čiste vode koji je posvećen Trnovoj Petki, u narodu poznat i kao “Daščara”. Događaj je organizovalo Udruženje žena Biskuplje uz podršku opštine Veliko Gradište, Turističke organizacije i Kulturnog centra “Vlastimir Pavlović Carevac“.

Foto: TOVG

Živopisnu pozornicu na brdašcu iznad svetog izvora, okružili su panoi sa izloženim ručnim radovima četiri udruženja žena susednih sela. Šarenilo rane jesni obojili su i različiti vezovi veštih ruku članica udruženja Topolovčanke iz Topolovnika, Ramskog cveta iz Rama i Zlatne ruke iz Đurakova. Na izloženim panoima dominirao je vez, koji je nekada smatran najvećim dostignućem u narodnoj umetnosti i kulturi Srbije. Šare koje su krasile izložbu poznate su u narodnoj tradiciji, a motivi su preuzimani iz prošlosti. Ručni radovi poznati su po tome što se prilikom njihove izrade daje lični pečat osobe koja izrađuje elemente, tako da su oni uvek autentični i inovativni.

Foto: TOVG

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, nakon čega je usledio bogat kulturno umetnički program. Igrama iz Srbije i igrama Vlaha predstavili su se KUD-ovi “Stiški biseri” iz Majilovca i “Moj zavičaj” iz Topolovnika kao i Ansambl narodnih igara i pesama “Vlastimir Pavlović Carevac” iz Velikog Gradišta. Vesela melodija narodnih kola zagrejala je atmosferu. Igre i pesme koje su se našle na repertoaru, uzete su iz autentičnih predela Srbije, i na najbolji način predstavljaju i reflektuju duhovnost i veliko kulturno nasleđe naroda koji vekovima žive na ovim našim prostorima.

Foto: TOVG

U toku programa uručene su zahvalnice opštini Veliko Gradište, Turističkoj organizaciji, Kulturnom centru “Vlastimir Pavlović Carevac“, i svim udruženjima koja su izlagala ručne radove. Stručni žiri u sastavu Slađan Marković, Violeta Perić i Kristina Zarvić, ocenjivao je izgled štandova, a na ovoj izložbi najuspešnije je bilo udruženje “Zlatna ruka” iz Đurakova.

Foto: TOVG

Po završetku zabavnog programa, domaćice iz Biskuplja pripremile su svečani ručak za sve goste. Uz muziku, igru i pesmu, kako i dolikuje ovakvoj manifestaciji, zaključak je da je pobedilo prijateljstvo i srpsko gostoprimstvo, kao najjače kulturno nasleđe Srbije.

(TOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker