OBEZBEĐENO 3 MILIONA DINARA: U Golupcu osnovan “Lokalni fond” Ane i Vlade Divac za razvoj poljoprivrede

Danas je opština Golubac potpisivanjem ugovora o osnivanju Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede postala šesnaesta opština u Srbiji u kojoj je osnovan ovakav fond.

Fondacija Ana i Vlade Divac

Inicijativa za osnivanje Fonda pokrenuta je kao deo projekta “Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede” koji će uz podršku USAID-a u opštini Golubac sprovesti Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje, opština Golubac i Projekat “Velika mala privreda”.

U okviru Fonda će biti obezbeđeno tri miliona dinara za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini, to jest za podršku poljoprivrednicima u vidu beskamatnih finansijskih pozajmica.

– Golubac je imao sreću da bude jedna od opština koja je ušla u ovaj projekat, jer smo mi prepoznali da su našim građanima, prvenstveno malim poljoprivrednim preduzetnicima, neophodne beskamatne pozajmice. Osnivanjem ovog fonda je obuhvaćeno i našim razvojnim planom koji definiše razvoj poljoprivrede i razvoj turizma u Golupcu – izjavio je raspop Mijović Nebojša, predsednik opštine Golubac.

Cilj Fonda je investiranje u razvoj poljoprivrede u opštini Golubac, a sredstvima i aktivnostima Fonda će upravljati Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje.

– Ovo je treći lokalni fond u regionu Braničevo-Podunavlje. Nama u narednom periodu predstoji kreiranje javnog poziva, propozicija i uslova, i da dogovorimo na koji način će sredstva biti plasirana, a po raspisivanju poziva ćemo organizovati promociju u opštini gde će biti pozvan veliki broj poljoprivrednih proizvođača kako bi se upoznali bolje sa konkursom – izjavila je Ivana Antonijević, direktorka Regionalne razvojne agencije Braničevo-Podunavlje.

Sredstva iz fonda biće podeljena putem javnog konkursa koji će biti raspisan tokom juna meseca a zatim će biti organizovana i info sesija za sve zainteresovane koji žele da se prijave za beskamatna sredstva iz Fonda.

– Svedoci smo smanjenja investiranja u proizvodnju, što se naravno oseća i u poljoprivredi, posebno kod malih poljoprivrednika koji imaju još manje opcija da dođu do povoljnih finansijskih sredstava. To je i bila naša zamisao kada je pokrenut prvi fond, da to bude jednostavan mehanizam, koji će se lako preslikavati na druge opštine, novčani fond rasti tokom vremena i najvažnije, omogućavati svake godine poljoprivrednicima da dođu do neophodnih sredstava za ulaganje u proizvodnju. Saradnjom lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija i Divac Fondacije, uz podršku USAID-a, za samo 4 godine osnovano je 16 fondova širom Srbije, ukupne vrednosti 700.000 dolara, a 274 poljoprivrednika je do sada dobilo beskamatne pozajmice – izjavila je Ivana Božić, menadžerka za razvoj ljudskih kapaciteta i inkluziju na projektu Velika mala privreda (USAID).

Opština Golubac je treća opština koja je ove godine osnovala Lokalni fond za razvoj poljoprivrede, a od 2020. pokrenuto je ukupno 16 sličnih fondova širom Srbije uz podršku USAID-a – u Golupcu, Sečnju, Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, i Aranđelovcu. Sa još tri opštine su potpisani ugovori o osnivanju fondova koji će biti realizovani do kraja godine.

– Osnivanje Fonda u Golupcu je rezultat nastavka dobre saradnje sa Regionalnom razvojnom agencijom Braničevo-Podunavlje. Ovo je treći fond osnovan ove godine, a nadamo se da će još opština uvideti prednosti ovog mehanizma i pridružiti se projektu – izjavio je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Ideja je dobra samo što će pare iz fonda završiti kod Mijovića u džepu. Mora da se završi crkva u njegovom rodnom selu.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker