STIGLE VAKCINE: Za Braničevski okrug 7060 doza protiv sezonskog gripa

Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”  distribuirao je 11.660 doza vakcina protiv sezonskog gripa Zavodu za javno zdravlje Požarevac, koje su namenjene za Braničevski i Podunavski okrug, saopštavaju iz ZZJZ Požarevac.

Vakcine protiv sezonskog gripa za sezonu 2017/18. godinu stigle su u Zavod za javno zdravlje Požarevac 30. septembra i odmah su distribuirane svim domovima zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga.

Od ukupnog broja vakcina koje su dopremljene Zavodu za javno zdravlje Požarevac za Braničevski okrug je opredeljeno 7 060 doza dok je za Podunavski okrug 4 600 doza.

Vakcina sadrži antigen virusa A (H1N1), zatim antigen virusa A (H3N2) i antigen virusa B. Proizvođac vakcine je „Sanofi Pasteur“.

Epidemiološki nadzor nad kretanjem gripa u populaciji počinje od 40. nedelje u tekućoj godini i traje do 39. nedelje naredne godine.

Najefikasnija mera prevencije protiv gripa je upravo vakcinacija i posebno je preporučljiva za hronične bolesnike, osobe starije od 65 godina, trudnice, gojazne osobe, za zdravstvene radnike i sve koji su u riziku da obole od gripa.

Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru i dogovore o primanju vakcine i dodaje da je preduslov za vakcinisanje da pacijent nije već oboleo od gripa.

Za svaku sezonu gripa Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker