337 MILIONA EVRA POKUPILI KINEZI: Deo posla asfaltiranja brze saobraćajnice Požarevac-Golubac, pripao kosovskom mafijašu

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je na sednici Skupštine na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta, da je kineska firma “Shangdong Hi Speed Group” dobila posao izgradnje brze saobraćajnice Požarevac-Golubac bez tendera. Aleksić navodi i da je podizvđač firma “Nukleus” bliska kontroverznom biznismenu Zvonku Veselinoviću. Za namenu izgradnje saobraćajnice opredeljeno je 337 miliona evra.

Foto: Shutterstock/MUP/MSGI/Đorđe Krstić

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice Požarevac – Golubac počeli su kod petlje Požarevac, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića,prošle godine.

Brza saobraćajnica je duga 67 kilometara, a projekat je vredan 337 milona evra.

Ugovor je potpisan s kineskom kompanijom „Shangdong Hi Speed Group“ i predviđeno je da se radovi završe za dve godine odnosno do novembra 2024. godine.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, u izjavi za Novu navodi da je prvobitno planirano da se ceo projekat finansira iz kredita „Eksim“ banke iz Kine, ali se od toga odustalo.

„U međuvremenu odlukom vlade finansiranje je prebačeno na poslovne banke. Radovi se finansiraju 20 odsto iz budžeta Srbije, a 80 procenata iz kredita“, kaže Aleksić.

Aleksić navodi i da je jedan o podizvođača firma „Nukleus“ bliska kontroverznom biznismenu sa Kosova, Zvonku Veselinoviću.

„Kinezi sada moraju da raspišu tender za izgradnju objekata i mostova, s obzirom da Nukleus radi samo na delu trase ovog projekta“, kaže Aleksić.

Informaciju o tome ko je podizvođač Nova je pokušala da dobijemo od Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, ali do objavljivanja ovog teksta nisu dobili odgovor.

FIRMA „NUKLEUS“ – AFERA DO AFERE

Na osnovu podataka dostupnih u Agenciji za privredne registre, preduzeće „Nukelus“ je za samo godinu dana ostavrilo prihod veći za više od dve milijarde dinara u odnosu na prethodnu godinu.

Konkretno, u 2020. godini prihod firme iznosio je 2.042.922.000 dinara, dok je u 2021. godini taj prhiod bio 4.463.010.000 dinara.

Vlasnik preduzeća je Vladimir Jevtić, a firma je registrovana u Lazarevcu.

Ova firma dovođena je u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, imajući u vidu da „Nukleus“ učestvuje u četvrtini vlasništva firme „Granit-peščara“ koja je bila angažovana na popločanju beogradskih ulica, ali i izgradnji autoputeva po Srbiji, dok je istovremeno deo Veselinovićeve firme „inkop“ iz Ćuprije.

Firma „Granit-peščar“ je, inače, jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji.

Na kraju 2019. godine dugovala je više od pet miliona evra zbog čega je na samom vrhu liste poreskih dužnika – zauzela je šesto mesto.

DOBITI POSAO BEZ NADMETANJA POSTALO SVAKODNEVNICA

U poslednje vreme primetno je da je u Srbiji najviše zastupljeno da se do poslova dolazi direktnim sporazumom, a ne nabavkom koja se sprovodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„To je tako već duži niz godina, a kao osnov za neprimenjivanje Zakona o javnim nabavkama koristi se međudržavni sporazum, pa se unapred predvidi ko će biti izvođač ili neki od posebnih zakona, kao što je zakon o linijskoj infrastrukturi koji podrazumeva da se izabre tzv. strateški partner“, kaže programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“, Nemanja Nenadić.

Dodaje da je ovo preovlađujući način poslovanja i da se ovakva praksa posebno raširila od 2013. godine.

„Primer je ugovaranje poslova kao što je Beograd na vodi i drugi koji su usledili. Jednom kada se krene tim putem, onda je mnogo teže vratiti se u neko normalno stanje, jer je za očekivati da će firme iz drugih zemalja tražiti za sebe privilegovane uslove, odnosno da dobiju posao bez nadmetanja, kao što dobijaju kompanije iz Kine, Azerbejdžana, Turske, Frnacuske, SAD, Rusije…“, ističe sagovornik Nove.

Upozorava da kao posledicu imamo ugovore koji nisu „najbolji mogući za našu stranu“.

„Da su ponude tih firmi bile najbolje, one bi posao dobile na tenderu“, kaže Nenadić, dodajuući da sve ovo veoma loše utiče na vladavinu prava i ekonomske interese Srbije.

KO SU ZVONKO VESELINOVIĆ I MILAN RADOIČIĆ?

Tokom rasprave o predlogu rebalansa budžeta Borislav Novaković, poslanik Narodne stranke pitao je Sinišu Malog, ministra finansija kako je moguće da sredstva iz budžeta dobijaju firme „kriminalaca“ Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, ljudi koji su pod međunarodnim sankcijama.

Tokom rasprave Novakoviću je odgovorio i ministar finasija Siniša Mali. On je konstatovao da se Novaković obraća „tako kao da govori premijer privremenih prištinskih institucija, a ne uvaženi poslanik“.

„To je taj glas protiv Srbije i glas nekih drugih koji govore kroz te ljude. U to neću da ulazim. Mi ćemo se boriti i za naš narod na Kosovu i Metohiji i za ljude koji se bore za njih, a ako ima nešto da nije u skladu sa zakonom, izvolite i recite“, poručio je Mali.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. …a koliko bi koštala suluda i nebulozna FARAONSKA , bombastično u svim medijima , najavljena tzv….
    ,, Brza saobraćajnica sa 4 saobraćajne trake,, ..Golubac-Donji Milanovac-Kladovo (141 km ) , kroz Đerdapsku klisuru ,Nacionalni park,, Đerdap,, UNESCO Global Geopark ,,Đerdap,, ..itd,itd…da je nismo JAVNO I TRANSPARENTNO ELIMINISALI…?
    I koliko bi koštao ovaj DRUGI takođe suludi i nebulozni FARALNSKI tzv. ,,drumski koridor,,,…
    PRVO AUTOPUT (sa 6 saobraćajnih traka ..PA ONDA PROMENJEN U BRZU SAOBRAĆAJNICU (sa 4 saobraćajne trake) ,PA SADA više nije ni to…
    …. …kroz pustinju i prašumu Nacionalnog parka,,Južni Kučaj/ Beljanica ,
    kroz NAJVEĆI POTPUNO NENASELJENI prostor u Srbiji i na Balkanu…
    i kroz sam reon onog novog cijanidnog rudnika zlata u Laznici ikod Žagubice
    (jer je SAMO za njega i nacrta ) i kiji idedo tom rudniku tehnološki potrebnog Bora…
    da i njega TRANSPARENTNO I JAVNO NISMO SPREČILI…
    pa se sada NE ZNA ŠTA JE ..
    A njega ćemo na ISTI NAČIN TRANSPARENTNO I JAVNO da eliminišemo….
    jer je katastrofalno štetan….
    A OBA ova suluda i nebulozna FARAONSKA , ,drumska koridora,, preko noći su izmišljena i nacrtana i proglašena za prioretet..ISKLJUČIVO I SAMO
    da bi se ELIMINISAO TRANSEVROPSKI (Atlantski okean-Crno more) MULTIMODALNI SAOBRAĆAJNI KORIDOR -KSTOK(Crnomorski koridor) …ili kako ga sada stotine hiljada građana celog ovog regiona Istočne Srbije sami ,kstovremeno i dvojako nazivaju..
    ,,KORIDOR ŽIVOTA,,/
    ,,ZABRANJENI KORIDOR,, celog ovog sada ,AFRIČKOG KONGO REGIONA,, Istočne Srbije. 😀
    Koji samo u svom ISTOČNOEVROPSKOM saobraćajno-ekonomskom prostoru …
    od Požarevca i Smedereva pa do obala Crnog mora i strateških luka Varna i Burgas u Bugarskoj i Konstance u Rumuniji …
    sa Beogradom i CELOM Zapadnom Evropom povezuje i spaja VIŠE OD 16.420.000 građana Evrope…
    Tačka
    I KO će to u Srbiji da ga još dugo najstrožije CENZURIŠE I BLOKIRA
    I kako se zove TAJ centar svemoći….😀😀😀 Koji ni ime ovog TRANSEVROPSKOG koridora..ne sme da izgovori…😉 Pozdrav iz 🚞

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker