PEK OPET MUTAN: Čelnici Kučeva smatraju da kineska kompanija “Zi Đin” nije kriva za najnovije zamućenje?!

Dok napredni i hrabri čelnici lokalnih samouprava čekaju da neko od nadležnih u državi reši situaciju, meštani Kučeva i dalje su svedoci zamućenja nekada zlatonosne reke Pek, koja protiče kroz ovu opštinu.

Screenshot Facebook

U nedelju na fejsbuk grupi „Sačuvajmo reku Pek” ponovo su osvanule fotografije potpuno zamućene reke čija je voda podsećala na krečno mleko sa nijansama srebrne i zelenkaste boje. Sudeći po komentarima, građani su i dalje uznemireni i besni, dok naprednjačko lokalno rukovodstvo i dalje čeka da neko sa viših instanci reaguje jer su oni, navodno, sve svoje ingerencije istrošili. Od prvih dopisa koje su poslali na gotovo sve adrese nadležnih, uključujući i predsednika i premijerku i resorna ministarstva, prošlo je skoro dvadeset dana, a prosleđeni su im i rezultati analiza koje su potvrdile višestruko uvećane vrednosti teških metala u delu reke Pek koji protiče kroz Kučevo.

– Javili su nam se iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i zatražili neke dodatne informacije što nam govori da nešto rade na rešavanju ovog problema – kazao je za Politiku Darijan Drikić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo za ekologiju. Ipak, on smatra da je kiša kriva za najnovije zamućenje reke Pek, a ne kineska kompanija “Zi Đin” iz rudnika bakra Majdanpek.

U međuvremenu uzorkovali su vodu iz 23 bunara u domaćinstvima uz obalu reke Pek. Rade se analize na prisustvo teških metala, a rezultate očekuju ove sedmice. Narednih dana, najavljuje Drikić, lokalna samouprava radiće i analize ribljeg fonda i zemljišta uz reku.

Nebojša Joksić, ekološki aktivista iz Kučeva, otišao je korak dalje i polovinom marta je sam uzeo uzorke vode iz Peka i dao na analizu jednoj beogradskoj laboratoriji, kako bi uporedio rezultate sa zvaničnim. Ovih dana stigli su nalazi.

Upoređujući rezultate ispitivanja dostavljenog uzorka reke Pek sa maksimalno dozvoljenim graničnim vrednostima emisije propisanim Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje, može se zaključiti da su za parametre amonijum jon, nitriti, sulfati, mangan i HPK povećane vrednosti u odnosu na granične za treću klasu vode, navedeno je u tom ispitivanju.

Zagađenje se inače pripisuje kineskoj kompaniji “Zi Đin” iz rudnika bakra Majdanpek koja ispušta otpadne vode u reku Pek koji potom teče kroz Golubac, Kučevo, Veliko Gradište odakle se uliva u Dunav. Vlasnici rudnika, kineska kompanija „Zi Đin” i dalje se ne oglašavaju ovim povodom, a oglušili su se i na poziv za razgovor sa predsednicima opština kroz koje protiče Pek.

Sastanak smo inicirali još pre urađenih analiza ali ta kompanija se nije odazvala, potvrđuje pomoćnik predsednika opštine Kučevo.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, „Zi Đin” je trenutno obustavio ispuštanje otpadnih voda u reku. Traži se alternativno rešenje, a pretpostavka je da se razmišlja o izgradnji filter stanice, odnosno postrojenja za prečišćavanje.

Do daljeg je meštanima Kučeva od starne lokalne vlasti preporučeno da se voda iz reke ne koristi za navodnjavanje i da se ne peca i konzumira riba.

Podsetimo, rezultati Zavoda za javno zdravlje Požarevac pokazali su da Pek u Kučevu sadrži bakar u skoro duploj koncentraciji od dozvoljene, mangan je povišen deset puta, a gvožđe je čak 12 puta uvećano u odnosu na referentnu vrednost.

(Tpknews.com/Politika)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Mnogo neko očekuje od ovakve tupave , mlade, neobrazovane prodane duše, tz. opštinske vlasti. Sve ,,balavi i slinavi,, bezmozgaši napredno kupljeni za jednokratnu (prezervativ) upotrebu.

  2. mislite li na mlade kurtone? pa da su stariji, kao sto je to nekada bilo, zaista i ne bi mogli tako da se nazivaju…vec – spadala.

  3. Nemaju oni vremena da bilo šta urade za opštinu oni kradu ubrzano jer im preti velika opasnost da im vođa ode sa vlasti. Bedni miševi.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker