ZA PACIJENTE 110 MILIONA: Požarevačka bolnica obezbedila dobavljača gotovih obroka po najsavremenijim standardima

Opšta bolnica u Požarevcu izabrala je ovogodišnjeg dobavljača gotovih obroka za takozvane ležeće pacijente, po ceni od 109 miliona i 588.999 dinara.

S obzirom na to da se unapred ne može znati koja će tačno količina biti potrebna, sklopljen je okvirni sporazum – za prosečnih 66.000 obroka, po broju standardno popunjenih postelja, ali je izabrani ponuđač obavezan da za sve pacijente svakodnevno dostavlja doručak, ručak, večeru i užinu – sve shodno jelovnicima koje je propisala pomenuta zdravstvena ustanova.

– Dobavljač se obavezuje da će hrana koju isporučuje biti pripremljena od namirnica prve klase, u skladu sa normativima utvrđenim pozitivnim zakonskim propisima i u skladu sa dobrom proizvođačkom i higijenskom praksom, ustaljenom u prehrambenoj industriji – navedeno je u tehničkoj specifikaciji Opšte bolnice, koja propisuje da je dobavljač dužan da za pripremu obroka, između ostalog, koristi meso prve kategorije, ribu (oslić, file bez kostiju), sardinu samootvarajuću, viršle isključivo pileće, jaja S klase, puter i marmeladu u hotelskom pakovanju.

Obaveza dobavljača je i da dostavlja obroke prema dijetama koje se izrađuju po dijabetnoj šemi i normativu jela za bolničku ishranu, a to su puna, hepatična, ulkusna, kardijalna, lagana, lagana bez jaja, žučna, nefritična, dijabetična, crevna, tečna, kašasta i jela za pacijente sa nazogastričnom sondom. Tu su i specijalne dijete, u koje spadaju eliminaciona, bezglutenska, sa smanjenim sadržajem purina, redukciona, bela, posna, za anoreksiju i bulimiju, kao i druge dijete koje se daju po nalogu lekara.

Primera radi, jedan od dnevnih jelovnika za decu dijabetičare predviđa za doručak viršlu, hleb i kuvano jaje, za užinu hleb i mleko, za ručak supu, hleb i varivo, za užinu kisela jabuka i hleb, a za večeru pilav i hleb. Za trudnice, jedan od dnevnih menija sadrži – za doručak jogurt i sendvič sa šunkom, za ručak supu, belo grilovano meso, krompir-pire i hleb, a za večeru carsku pitu i jogurt. Osim dijetalnih, u specifikaciji su navedeni još praznični i posni praznični jelovnici. Takođe, navedeno je i da se doručak služi u 7:15, ručak u 12, a večera u 17:15.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker