DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Preti li nam opet izolacija i policijski čas zbog porasta zaraženih?

Zbog naglog skoka inficiranih, čemu je kumovalo Vranje, krizni štab zaseda danas, a dr Predrag Kon je ranije izjavio da bi restriktivne mere mogle da se vrate ako premašimo dva odsto.

Krizni štab

U Srbiji je za 24 sata registrovano 89 novih slučajeva korone od 4.113 testiranih, te je procenat broja pozitivnih od broja testiranih, prvi put posle ukidanja vanrednog stanja, premašio dva procenta – tačno je 2,16 odsto. Glavni krivac za to je Vranje, odakle juče dolazi svaki treći pozitivan. Da li ovo znači da će epidemiološke mere opet biti pooštravane, da li nam preti nova izolacija, policijski čas ili novčano kažnjavanje, znaćemo možda već danas jer zbog jučerašnjih podataka trebalo bi da zaseda krizni štab.

U Vranju su juče bile još 34 osobe pozitivne na kovid-19, a od tog broja je 12 radnika fabrike nameštaja „Dodić“, odakle je sve i krenulo. Istovremeno, u vranjskoj bolnici na lečenju nalaze se 93 pacijenta.

– U kovid bolnici u Vranju hospitalizovana su 93 pacijenta, od čega su četiri na kiseoniku, kod osam je dijagnostikovana lakša upala pluća, dok su ostali pacijenti asimptomatski – izjavila je direktorka Zdravstvenog centra Vranje Ljiljana Antić, i dodala da su 44 pacijenta iz firme „Dodić“, a dvoje iz fabrike „Geoks“. Rezultati za tih 137 ljudi iz „Dodića“, kao i za njihove članove porodica, očekuju se danas.

„Geoks“ je obustavio rad, a prema saznanjima medija, obolelih ima i u fabrikama „Nektar“, „Top sofa“ „Bi voda“, kao i u jednom frizerskom salonu i trgovinskoj radnji u Vranju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je zbog dodatnog skoka broja inficiranih u Vranju za danas zakazala sastanak kriznog štaba.

– Da razgovaramo da li je potrebno bilo šta preduzeti. Sada ne planiramo nikakve nove mere, ali apelujem još jednom na sve – kriza nije gotova. Izašli smo iz najgorih vremena i možemo da živimo koliko-toliko normalno, ali i dalje moramo da nosimo maske, da pazimo na distancu – rekla je premijerka upitana da li bi i koje mere mogle da budu uvedene posle skoka broja zaraženih.

Podsetimo, dr Predrag Kon, epidemiolog i šef kriznog štaba, ranije je rekao da, ako broj zaraženih pređe dva procenta, mogle bi se ponovo uvesti restriktivne mere.

Epidemiološka situacija na jugu Srbije je i dalje nesigurna, a situacija u Vranju, gde su u jednom kolektivu koronavirusom zaražene desetine radnika, trebalo bi da opomene celu Srbiju, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović. U Vranju je zbog povećanja broja novoobolelih ponovo otvorena kovid bolnica, koja je bila zatvorena krajem aprila, a tokom vikenda registrovana su 52 novoobolela, od kojih je najviše radnika jedne fabrike nameštaja. Tiodorović kaže da su Vranje i leskovačke fabrike „Jura“ primeri koji pokazuju šta se može desiti ako se ne sprovode mere, a stanovništvo potpuno opusti.

U Leskovcu, gde je najveće žarište fabrika „Jura“, situacija je slična. Kako je saopštio dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u tom gradu, juče su bila na lečenju 123 pacijenta, a od tog broja je 52 iz korejske fabrike.

LIBERALIZOVATI ULAZAK U SRBIJU

Premijerka je izjavila da se će se nastojati da se ulazak u Srbiju liberalizuje što je više moguće, ističući da je, osim zaštite zdravlja ljudi, cilj da se što pre ostvari pun ekonomski oporavak i rast naše zemlje:

– Trudićemo se da u najrazumnijoj meri liberalizujemo ulazak u Srbiju što je više moguće kako budemo videli da su statistički podaci u vezi sa koronavirusom u Srbiji i Evropi pod kontrolom. To je važno za našu privredu, kao i za naš turizam.

(Tpknews.com/Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker