SRPSKA CRKVA OTKRIVA: U Srbiji rođaci smeju da imaju seks?

Neki to nazivaju “rupom u zakonu”, ali član 197 krivičnog zakonika Srbije je jasan: incest je kažnjiv samo ako je u pitanju silovanje ili odnos između srodnika sa maloletnom/maloletnim srodnikom.

v235167

Crkva, međutim, smatra da treba uključiti niz pravilnika, kako bi se takav propust u zakonu rešio.

Za incestuozne odnose koji su na dobrovoljnoj bazi, u Srbiji kazna ne postoji. To znači da otac i ćerka, majka i sin, brat i sestra, naravno, ukoliko su punoletni mogu da stupe u seksualne odnose, i da za to ne odgovaraju pred srpkim zakonom.

Tačnije, u krivičnom zakoniku Srbije, za rodoskrnavljenje u članu 197 piše da se incest tretira kao krivično delo samo u slučajevima kada je u pitanju silovanje, ili ukoliko se polne radnje dešavaju između srodnika od kojih je jedan maloletan.

Srpska pravoslavna crkva osuđuje svaki vid incesta, i smatra da je ovo propust u srpskom zakonu. Profesor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Goran Radenković kaže da je za crkveni pravilnik takav stav neprihvatljiv.

– Crkva se ne slaže sa takvom postavkom, i smatra je neprihvatljivom po pozitivne društvene sadržaje. Incest je totalni promašaj ljudske prirode, i greh. To je negativni liberalizam, crkva ne dozvoljava sklapanje braka, a ni seksualne odnose između krvnih srodnika do petog kolena. Neprihvatljivo je ostvariti bilo kakav odnos tog tipa kada su u pitanju srodnici. Zabranjeno je čak da imaju neki odnos i kada je u pitanju dvorodno srodstvo četvrtog stepena (ujak i sestričina, tetka i bratanac), a o srodstvu prvog stepena da ne pričam. Takođe ne treba razmatrati ni odnose krvnih srodnika u pobočnoj liniji – kaže Radenković, i dodaje da treba uključiti niz pravilnika, kako bi se takav propust u zakonu rešio.

Prema njegovim rečima, treba redefinisati mnoge stvari, jer toliki raskorak između crkve i države ne sme da se dešava.

– Ranije, 1951. godine, prema članu 198 rodoskravljenje je bilo zabranjeno. Incest nikako nije bio dozvoljen. A onda je došlo do negativne liberalizacije, do degenerizacije, i do promašaja ljudske prirode, tačnije do jednog od najgorih oblika hedonizma – rekao je Radenković.

Stručnjaci za ovu oblast, ali i stručnjak za krivično pravo, incest ostavljaju moralnim načelima, i smatraju da svako od nas treba sam da prosudi da li je normalno imati seksualne odnose sa nekim od najbližih srodnika.

TPKNEWS/Telegraf

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker