MOSKVA ILI BRISEL: U roku od 8 sati Srbija dobila dva ultimatuma, prvi iz Moskve, drugi iz Brisela

U samo osam sati, srpskom državnom vrhu su upućene poruke, vezane za strateško opredeljenje naše države.

Evropska-Unija-Rusija-Srbija

Prvo nas je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin upozorio da će ulaskom Srbije u EU bilateralne poslovne veze pretrpeti značajne promene, da bi nas šefovi diplomatija EU pozvali da postepeno moramo usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbednosnom i spoljnom politikom Unije.

U prvom upozorenju, akcenat je na ekonomiji i energetici. Čepurin je rekao da će posle pristupanja Srbije EU, zona slobodne trgovine Srbija-Rusija ili Srbija-Evroazijska ekonomska unija biti prinuđena da prestane da funkcioniše.

– To će dovesti do kvarenja uspostavljenih trgovinskih tokova Srbije i Rusije, i kao do gubitaka preduzeća dveju zemalja – rekao je Čepurin.

Aleksandar-Cepurin
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Više od gubitka preduzeća, treba da nas plaši saradnja u oblasti energetike. Čepurin kaže da pristupanje Srbije EU može imati negativne posledice po tu oblast, a opšte je poznato koliko smo zavisni od ruskog gasa.

Nije mnogo čekao ni Brisel da nam udari packu. U sinoć usvojenim “Prioritetima zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU” piše da Srbija mora postići rezultate u reformama vladavine zakona, jačanju pravosuđa i borbi protiv korupcije, a postepeno mora usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbednosnom i spoljnom politikom EU.

Ovde treba obratiti pažnju na MORA. Obe rečenice sadrže ovaj glagol. Kao što je poznato, bez ruskih energenata naša privreda ne može da funkcioniše, tako i znamo za aktuelnu spoljnu politiku EU, odnosno sankcije koje je Brisel nametnuo Moskvi.

Do sada su se srpske vlasti opirale da Rusiji uvedu sankcije, a najviši državni funkcioneri su u više navrata istakli da Beograd neće narušti tradicionalno dobre odnose dve zemlje.

Ipak, kako odmiče proces pristupanja Srbije EU, odnosno otvaranje poglavlja i harmonizacija sa pravilima Unije, tako i raste pritisak na Beograd.

– To je sve očekivano. Bližimo se trenutku, kada će morati da se donese konačna odluka u kom pravcu Srbija treba da ide – kaže, Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Dejan-Vuk-Stankovic-2
Foto: Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost dugoročnog balansiranja između ove dve suprostavljene strane.

– Srbija je pred izborom prihvatanja zajedničke politike sa EU i da se time svrsta u red država, koje su uvele sankcije Ruskoj federaciji ili da zadrži postojeći odnos, koji ima prema Moskvi i da se previše distancira od Brisela – kaže Stanković.

Rusija polazi od toga, da ćemo u nekom momentu na putu evro-integracija, Beograd morati da redefiniše odnose sa Moskvom, otud i Čepurinova poruka, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković. On kaže da će to izazvati kontra reakcije.

– Prekid je uvek dvostran. Ako mi izađemo iz nekih aranžmana sa Rusijom, onda će i Rusija izaći iz nekih drugih – pojašnjava Anđelković.

Centar_za_razvoj_medjunarodne_saradnje_3
Foto: Medija centar Beograd

On, ipak napominje, da Brisel u ovom trenutku nema prava da nam postavlja takve uslove, jer je datum pristupanja još jako daleko.

– Za nas je samo važno, da ne prihvatimo nametanje od strane Evropske unije, sada kada je još ne realano da uđemo u Uniju i da se nadamo da će se odnosi Brisela i Moskve u međuvremenu normalizovati, pa da mnoge stvari neće biti problem, koje su sada problem – rekao je Anđelković.

U međuvremenu, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je primio k znanju izveštaj iz Brisela, dok se povodom izjave ruskog ambasadora srpski zvaničnici nisu izjašnjavali.

TPKNEWS/Telegra.rs

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker