Opština Žagubica ispunjava obećanja data građanima

U prošloj godini završeni brojni projekti iz oblasti infrasrukturei vodosnabdevanja, neophodni za privlačenje investitora i razvoj turizma

Lokalna samouprava u Žagubici uspešno je poslovala u prošloj godini, jer su završeni i započeti brojni razvojni projekti.

Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica

Među ispunjenim obećanjima datim građanima, prednjačila su ona vezana za oblast infrastrukture, jer je ona ključna za razvoj privrede i turizma. Jedna od najvećih investicija bilo je obnavljanje puta Žagubica-Krepoljin, dugog 22 kilometra. Taj put je uređen u saradnji sa Republikom, što je prethodno obećao predsednik Vučić, počasni građanin Žagubice.

Krenulo se i sa radovima na putu Krepoljin –Sige – Krupaja, kako bi se Žagubica povezala sa opštinom Despotovac i Pomoravskim okrugom. “Tokom prošle godine, u popravku lokalnih putnih pravaca i nasipanje poljskih puteva uložili smo 17 miliona dinara”, kazao je Safet Pavlović, koji se na čelu opštine Žagubica nalazi od 2013. godine.

Osim u putnu infrastrukturu, u prošloj godini znatna sredstva uložena su i u oblasti vodosnabdevanja. “Završena je gradnja vodovoda za naselja Bliznak, Krupaja, Sige i Milanovac. Time smo zdravu pijaću vodu obezbedili za preko 3.000 meštana u navedenim naseljima. Takođe, problem vodosnabdevanja rešili smo i u Selištu, Izvarici, Ribaru i Jošanici”, rekao je Pavlović.

Ova homoljska opština značajne rezutate postigla je i u oblasti energetske efikasnosti javnih ustanova. U osnovnim školama u Krepoljinu i Žagubici zamenjena je dotrajala stolarije, postavljena izolacija i obnovljeni kotlovi. Stolarija je zamenjena i u Tehničkoj školi, u kojoj je sređena fasada i zamenjeni kotlovi”, rekao je Pavlović.

Asfaltirani put Žagubica-Krepoljin

Uz donaciju ambasade Japana, obnovljen je dečji vrtić „Poletarac“ u Žagubici. Nabavljeno je i kombi vozilo za prevoz dece u vrtić iz okolnih naselja, a opština je još dva mini busa obezbedila i za potrebe škola, fudbalskih klubova i udruženja. “Ponosno naglašavam da smo jedina opština u zemlji koja je omogućila građanima besplatan autobuski prevoz, a za decu besplatan vrtić i prevoz do vrtića”, istakao je Pavlović.

Tokom godine u opštini Žagubica održava se čak 14 manifestacija, koje je u 2017. posetilo preko 17.000 turista. Bogatstvo kulture i tradicije, uz prirodne lepote, čiste reke i Homoljske planine, opština redovno promoviše na brojnim turističkim sajmovima i manifestacijama u zemlji. “I u ovoj godini nastavićemo sa projektima koji unapređuju uslove života naših građana. Cilj nam je da mladi ne odlaze iz naše opštine, već da ostanu ovde, da je zajedno izgrađujemo i razvijamo”,zakljičio  je Pavlović.

RADOVI

Prošle godine u Krepoljinu je rekonstruisana Ulica cara Lazara, a u Laznici su obnovljeni trg  i spomen česma borcima palim u Prvom svetskom ratu. U Bliznaku je, uz pomoć Ministarsva poljoprivrede, asfaltirano 2.250 metara atarskog puta.

SARADNJA SA RUMUNIJOM

Sredinom prošle godine opština Žagubica počela je sa realizacijom projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom, kojom će poboljšati uslove za protivpožarnu zaštitu. “Kroz nabavku dva protivpožarna vozila i obuku vatrogasaca, znatno ćemo unaprediti sistem protivpožarne zaštite”, rekao je Pavlović.

M. Veljković 

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker