SRBIJA BIRA PREDSEDNIKA: Otvorena birališta širom zemlje! (UŽIVO)

Jutros u sedam sati počelo je glasanje građana Srbije na izborima za predsednika Republike, na kojima učestvuje 11 kandidata.

Biračko pravo ima 6.724.949 građana Srbije koji će glasati na 8.396 biračkih mesta.

Sva biračka mesta moraju da budu neprekidno otvorena do 20 sati, a svakom biraču koji se nađe na biračkom mestu u trenutku zatvaranja biće omogućeno da glasa, a u Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji srpski državljani su već glasali.

Na 53 biračka mesta u inostranstvu biračko pravo može da iskoristi 11.590 državljana Srbije. U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija biće otvoreno 29 biračkih mesta gde će moći da glasa 9.326 birača.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji RIK je ranije odredila 90 biračkih mesta, na kojima će moći da glasa 105.929 birača.Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana.

RIK podseća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Svi birači trebalo je da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje, saopštio je RIK.

Birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11.00 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor, naveli su u RIK-u.

Takođe, ukazuju i da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

Glasači se izjašnjavaju za kandidate čiji je redosled na glasačkom listiću sledeći:

1. Saša Janković

2. Vuk Jeremić

3. Miroslav Parović

4. Saša Radulović

5. Luka Maksimović

6. Aleksandar Vučić

7. Boško Obradović

8. Vojislav Šešelj

9. Aleksandar Popović

10. Milan Stamatović

11. Nenad Čanak

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker